Snap
  • Kind
  • dreumes
  • Momlife
  • dagritme
  • Anderhalf
  • Vroegevogel

Het dagritme van onze 1,5 jarige vroege vogel

Ik krijg best veel vragen over hoe onze dagen eruit zien. Vooral omdat Sten zo vroeg wakker wordt. Ook veel opmerkingen dat we zoveel leuke dingen doen en hoe we dat dan doen met Sten. O ja, en hoe ik ook nog het huishouden doe. Doordat Sten een vroege vogel is, is zijn ritme wel iets anders dan andere kindjes van zijn leeftijd heb ik het idee. Maar hier komt ie:

Tussen 5 en 6 wordt Sten wakker. Ja, altijd. We hebben al heel veel geprobeerd om hem langer te laten slapen, maar zijn nu bezig met een nieuw plan van aanpak. Dit lijkt sinds een week te werken, want hij slaapt steeds langer en blijft nu lekker in zijn bedje liggen kletsen. Hierdoor zijn we alsnog vanaf 5/half 6 ongeveer wakker, maar wel lachend haha. Komt goed, ooit. Als hij 18 is, en hij wilt uitslapen, zal ik hem eens laten weten hoe het is om zo vroeg wakker gemaakt te worden in het weekend 😏.

Op de dagen dat Cor en ik allebei werken (dinsdag en donderdag), gaan we er sowieso om 5.30 uit (of eerder als we de avond van tevoren niet gedoucht hebben). We gaan naar beneden en zetten Sten lekker op de bank, terwijl we een flesje voor hem maken en koffie voor onszelf. We vinden het heel belangrijk dat hij rustig wakker kan worden en Cor en ik samen rustig de dag kunnen beginnen door samen koffie te drinken met ons boefje tegen ons aan. Dat gehaast 's ochtends wordt niemand blij van. Dus ook al slaapt Sten nog, wij gaan er op tijd uit om alles klaar te maken. 

Om 6 uur mag de tv aan. Terwijl Sten rustig tv kijkt samen met Summer, gaat Cor zich boven klaarmaken en maak ik de tassen klaar, ontbijt voor Sten, eten voor Summer etc. Meestal leg ik de avond van tevoren al zo veel mogelijk klaar. Als Cor beneden komt, ga ik me boven klaarmaken en zet hij Sten in zijn kinderstoel met een broodje of havermout, fruit en thee. Daarna gaat hij met Summer wandelen en kleed ik Sten aan. Om 6.45 is het tijd om te gaan. We geven papa een dikke kus en ik rij met een opgewekt mannetje achterin die heel veel zin heeft in een dagje naar de gastouder, naar de oppas van Summer. Onderweg staat zijn mond geen seconde stil en geniet hij van alles wat hij onderweg ziet. Vooral alle kerstverlichting nu vindt hij geweldig en de treinen die we onderweg tegen komen. We zetten Summer af bij oppas ''Stien'' en dan rijden we door naar de gastouder. Ik speel en klets daar nog even, en dan ga ik aan het werk tot 16.00 uur. Ik haal Sten en Summer weer op, en terwijl we naar huis rijden vertelt Sten me altijd met wie hij gespeeld heeft en wat hij gedaan heeft. Zo gezellig! Thuis begin ik meteen met eten koken en Sten is het daar vaak niet mee eens. Hij wordt dan wat hangerig en ik zet hem dan vaak even voor de tv. Anders hangt hij constant aan mijn been. Rond 5 uur komt Cor thuis en gaan we eten. Papa moet natuurlijk ook even op de hoogte gebracht worden met wat hij allemaal beleefd heeft die dag. Na het eten drinken we koffie terwijl Sten speelt. Hij is dan altijd heel vrolijk en druk en laat ons keihard lachen. Daarna gaat hij in bad of gaan we wandelen met Summer, nog even spelen en dan is het tijd om naar bed te gaan. Na het tandenpoetsen, knuffelen en liedjes zingen, ligt hij er tussen 19.15 en 19.45 in. En dan maar hopen dat hij 's nachts lekker door slaapt! Hij heeft namelijk periodes dat hij 10x per nacht wakker wordt (gelukkig valt hij dan wel snel weer in slaap), maar ook periodes dat hij niet wakker wordt.

Op de dagen dat ik vrij ben haalt Cor Sten uit bed en maakt hij mij pas om 6.15 wakker (uitslapen!). Als ik beneden kom plof ik op de bank en heeft Cor al cappuccino voor me gemaakt. Sten en Summer kruipen lekker tegen me aan. Cor gaat, als hij klaar is, nog met Summer wandelen en gaat dan naar zijn werk. Sten krijgt zijn ontbijt en kletst met mij terwijl ik strijk, poets, stofzuig etc. Daarna gaan we samen spelen. Hij kan zich ook heel goed zelf vermaken of speelt samen met Summer. Rond 8.30-9.00 gaat hij nog even een uurtje slapen. Dat is het voordeel van dat hij zo vroeg wakker wordt, ik heb nog wel even een uur, soms anderhalf de tijd om te ontbijten, douchen, aan te kleden en opmaken en als een speer verder te gaan met het huishouden. Na zijn ochtendslaapje krijgt hij zijn fruithap, kleed ik hem aan en gaan we er eigenlijk altijd even op uit. We gaan naar het bos met Summer, naar de winkels, de kinderboerderij, wandelen of naar een speeltuin. Sten is echt een kind die naar buiten moet en het liefst altijd op pad is (van wie zou hij dat toch hebben?!). Rond 12 uur/half 1 gaan we samen lunchen. Vaak kook ik een eitje of hebben we verse broodjes gehaald en daarbij drinkt hij water. Hij drinkt eigenlijk alleen maar water, thee of melk (af en toe een uitzondering natuurlijk). Daarna gaan we kleien/boekjes lezen/tekenen/woordjes oefenen of mag hij lekker boven spelen zodat ik de bovenverdieping kan opruimen/poetsen. Hij vindt het geweldig om in zijn ballenbak te spelen en de ballen door zijn kamer te gooien. Gelukkig ruimen we alle ballen daarna samen op! 

Rond 13.15 leg ik hem weer in bed. Ik doe nog wat huishoudelijke taken, speel met Summer, en plof even op de bank met mijn telefoon. Sten maak ik uiterlijk om 15.30 wakker. Hij is dan nog echt moe, maar anders slaapt hij 's avonds niet. Ja ja, hij haalt volgens mij overdag nog steeds slaap in van zijn babytijd (toen sliep hij nog geen kwartier achter elkaar). Ik laat hem weer rustig wakker worden met een crackertje/ontbijtkoek op de bank en daarna gaan we weer spelen totdat het weer tijd is om te koken en hetzelfde riedeltje begint als op de dagen dat we werken.

In het weekend (als we 's ochtends geen plannen hebben, komt niet heel vaak voor), blijft 1 van ons 2 meestal nog even liggen. We doen graag leuke dingen, dus er zijn weinig weekenden dat we thuis zitten. Sten geniet hier ook echt van. Hij wordt helemaal blij als we zeggen dat we ergens naar toe gaan. Lekker samen met z'n papa en mama, en meestal ook nog met Summer! Maar we zorgen wel dat hij aan zijn slaapjes toe komt. Ook al is dit in de auto en moeten we een half uur langer rondrijden. Zonder dat, is hij niet onze gekke, grappige levensgenieter!

Een kindje van Sten zijn leeftijd heeft ongeveer 13,5 uur slaap nodig. Wat dat betreft zitten we dus goed! Als we Sten minder laten slapen overdag, wordt hij de volgende ochtend huilend en mopperend extra vroeg wakker. Gewoon een teken van oververmoeidheid.

Dan nog even een paar tips die wij zelf heel fijn vinden:

- Neem de tijd om samen met je partner en kind rustig aan de dag te beginnen. De dag begint zo een stuk vrolijker en relaxter!

- Zorg dat je op tijd uit bed gaat, zodat je tijd hebt om jezelf klaar te maken. Als je er zelf ''onverzorgd'' bij loopt, voel je je ook zo (ik tenminste). 

- Door je kindje in een (opvouwbaar) badje te zetten (als je geen bad hebt), kan je zelf tegelijkertijd ook douchen. Lekker samen spetteren!

- Leg dingen de avond van tevoren klaar. Scheelt een hoop tijd en voorbereiding is alles met een kind!

- Leer je kind dat hij/zij helpt opruimen en maak het leuk. Kind blij en mama blij! 

- Als je net zo'n poetsmiep bent als dat ik ben, stel jezelf dan de vraag: ''wil je dat je kind je herinnert als de moeder die altijd poetste of als de moeder die leuke dingen met hem/haar deed? Deze vraag stelde mijn kraamverzorgster mij. Vanaf toen ging de knop om. Het moet nog steeds opgeruimd zijn, maar dit doe ik als Sten slaapt of hij helpt me! :)

Ja, de dagen duren soms ontzettend lang doordat hij zo vroeg wakker is. En helemaal als hij zijn dag niet heeft (of ik). Ik tel soms de minuten af tot Cor thuis komt en hij het van me overneemt en ik even rustig kan koken. Want ook al mopper ik wel eens op hem als hij weer eens iets niet opruimt, snauwen we elkaar wel eens af door de vermoeidheid, we doen dit wel samen en proberen er het beste van te maken en te genieten van alle momenten. Hoe zwaar het soms ook is en hoe moe we ook zijn, Sten zijn blije koppie maakt alles goed!

Liefs, Danique