Snap
  • Kind

Help! Mijn kleintje is (ineens0 bang voor de douche!

Mijn kleine man is sinds een week bang voor de douche en dat is heel erg lastig!

Ik zal het even uitleggen; wij hebben zo'n "systeem" als je in de keuken aan het warme water zit dit in de douche verdwijnt (heel irritant!). Nu stond mijn kleintje, van 21 maanden, vorige week lekker warm onder de douche (net zoals elke avond want hij vind de douche veel fijner dan het badje) en ik moest even in de slaapkamer de handdoek nog pakken (oeps vergeten! normaal blijf ik altijd gezellig met hem in de douche en plakken we auto stickers op de muur). Ineens begint hij keihard te krijsen en komt rennend de douche uit, helemaal overstuur zich vastklampend aan mijn benen. Ik vroeg hem wat er was en hij zei hard huilend, koud, koud.

Met hem op mijn arm ben ik aan het water gaan voelen dit bleek ijskoud te zijn!! Nadat ik hem weer rustig had gekregen (lekker warm in gewikkeld in een handdoek en geknuffeld) was het water weer helemaal op temperatuur.

De kleine gaf zelf aan dat hij weer wilde douchen dus heb ik hem, nadat we aan het water gevoeld hadden om te laten zien dat het weer warm was, weer in de douche gezet. Na nog geen 20 seconden begon hij weer helemaal overstuur te raken en koud koud schreeuwen (de douche was nu gewoon warm) en heb ik hem er maar onderuit gehaald.

Nu gaat het de afgelopen 6 avonden precies het zelfde, met het uitkleden begint hij al een beetje angstig te worden en zodra hij onder de douche staat begint het geschreeuw en gehuil. De afgelopen 6 dagen is hij er max. 1 minuut onder geweest, meer niet. Ik was hem nu gewoon met een washandje en een bakje met water (en zeep), dat lukt gelukkig wel.

Vanavond heb ik een badje tot mijn beschikking dus wil ik dat even proberen om te kijken hoe dat gaat. Hopelijk vind hij dat niet eng en kan ik hem voorlopig weer in het badje doen.

Iemand misschien nog andere tips voor me??

9 jaar geleden

Wat vervelend voor je mannetje, ik kan me helemaal voorstellen dat hij geschrokken was. Misschien vindt hij het minder eng als je samen met hem gaat douchen en op het moment dat hij weer wat vertrouwen heeft hem weer beetje bij beetje alleen laten gaan. Ik zou wel alles verwoorden en uitleggen zodat hij goed weet waar hij aan toe is. Wij hadden het met onze zoon van twee, hij wilde niet meer in het grote bad. Een paar keer met papa in bad en nu is hij weer heerlijk ontspannen in het water. Wat hem ook steun gaf was een favoriete speeltje wat ook mee mocht 'zwemmen' Succes en hopelijk is hij snel weer heerlijk aan het genieten van het douchen.

9 jaar geleden

Klinkt herkenbaar.. Ik heb het met alle drie mijn kinderen ook gehad. Een periode dat ze niet meer onder de douche wouden. Ik zette dan altijd een poosje het badje in de douche terwijl de douche aan stond. zo wennen ze spelende wijs er weer aan. succes!!

9 jaar geleden

Wat vervelend, vooral voor je kleine mannetje! Ik heb niet een zelfde ervaring, maar wel een meisje dat vanaf haar 2e jaar ook opeens bang is. Als advies heb ik gekregen: vermijd de situatie niet meteen! Dat helpt een kindje niet van de angst af, maar leert dat er altijd een escape is (en die is er niet in alle situaties!) Laat je kindje weten dat je begrijpt waar de angst vandaan komt (en misschien was hij dubbel geschrokken omdat jij er even niet bij was) en zoek een weg om te blijven doen wat je deed, steeds met iets minder angst. Ik zwem al met mijn dochter vanaf dat ze 4 maanden is en opeens vond ze met het hoofd onder water gaan vreselijk (tegen dat ze ruim 1,5 jaar was). We zijn blijven oefenen, steeds een beetje verder onder water en steeds met voldoende begrip. Inmiddels is ze er zo goed als overheen. Ze vind douchen zelfs bijna weer leuk! Heel veel succes!