Help?! Mijn kind is vaak bang, hoe ga ik daar mee om?
Twee dingen die je als ouder kunt doen om jouw angstige kind te helpen
Ieder kind is wel eens bang. Bang voor een monster onder zijn bed, bang voor het donker of om iets alleen te ondernemen. Meestal hoort het erbij en gaat het vanzelf weer over. Soms kan het een kind ook gaan belemmeren in zijn dagelijks leven, dan wordt het een probleem. Hoe kun je nu het beste omgaan met een kind wat vaak bang is? Wij geven je een aantal tips!
Angst heeft ook voordelen
Angst wordt vaak als een negatieve emotie neergezet, maar angst is ook een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Angst biedt je een zekere mate van bescherming. Je lichaam raakt in opperste staat van paraatheid, je hart gaat sneller gaat kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk omhoog gaat en je spieren zich aanspannen. Klaar voor actie! Het gevoel van dit soort angst, duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Hoe komt het dat mijn kind zo vaak bang is?
Sommige kinderen hebben een bepaalde gevoeligheid voor angst en zijn daardoor vaker bang. Misschien is er een vervelende situatie voorgevallen waardoor de angst al dan niet tijdelijk wat groter is. Hoe jij als ouder hier op reageert maakt een groot verschil!
Hoe jij als ouder daarmee omgaat maakt veel verschil.
Hoe reageer jij op het bange gedrag van jouw kind? Mag deze emotie er zijn? Of eigenlijk niet?Wat veel ouders doen is hun kind vertellen dat bang zijn niet nodig is.
‘Lieverd, je hoeft echt niet bang te zijn voor de hond, hij doet niks.’
Om vervolgens hun kind over te halen hetgeen ze bang voor zijn onder ogen te komen.
‘Aai het hondje maar gewoon. Kom maar met je handje, kijk hij doet niks.’
Wat je wilt bereiken is dat je kind leert dat het niet bang hoeft te zijn voor de hond. Dit werkt vaak averechts. Door de angst van jouw kind te ontkennen kan er juist meer onzekerheid ontstaan. Jouw kind leert dat het niet moet vertrouwen op zijn gevoel.
Wat kun je als ouder wel doen wanneer je kind angstig is?
2 belangrijke dingen die je als ouder kunt doen op het moment dat je kind bang is zijn: je kind zijn gevoel erkennen en de angst serieus nemen.
‘Ik merk dat je het hondje heel spannend vindt
Vervolgens is het belangrijk dat je jouw kind veiligheid biedt.
‘Vind je het fijn om even bij mij te zitten of dat ik je een handje geef wanneer het hondje langsloopt?’
Je geeft je kind de boodschap dat hij naar zijn gevoel kan luisteren en biedt hem veiligheid.
Door gevoelens te erkennen en veiligheid te bieden, geef je een kind ruimte zijn emoties kwijt te kunnen. Vaak is dit al voldoende voor een kind om zelf een oplossing te verzinnen.
Twijfel jij wel eens of je het ouderschap goed aanpakt?
Herken jij jezelf in het voorbeeld dat je je kind vertelt dat het niet bang hoeft te zijn? Of ben je meer het type ouder dat gevoelens erkent en serieus neemt?
Doe dan de opvoedquiz!
Met deze quiz kun jij nu nagaan in hoeverre jij al de juiste aanpak hebt om je kind op te laten groeien in zelfvertrouwen en kun je zien welke stappen je nog kan nemen wanneer jij je aanpak een BOOST wil geven.
Tot de volgende blog!
Camiel, Marjolein en Willemijne
Orthopedagogen van Opvoeden in Zelfvertrouwen