Snap
  • Kind
  • liefde
  • cultuurverschil
  • langeafstandsrelatie

Gelukkig nieuwjaar! (2013)

Opvoeden in twee culturen

Aanstaande vrijdag is het nieuwjaar in Ethiopië - het land waar mijn partner woont en zodoende ook het land van onze zoon, Luka. Ethiopië zit immers in Luka's DNA - het stroomt door zijn aderen. En ondanks dat hij hier opgroeit, heb ik altijd het gevoel dat hij meer 'Habesha' is dan Nederlands. Moeilijk uit te leggen. 

Hoe dan ook: nieuwjaarsdag dus, vrijdag. Behalve dat het natuurlijk op een heel andere dag valt dan hier in Nederland, start er ook een heel ander jaar. Ethiopië begint vrijdag nog maar aan 2013. Grappig hè? Het blijft bijzonder, dat verschil in kalender. 

Luka plukt er de vruchten van: twee keer oud en nieuw, twee keer Kerst en twee keer Pasen. En dan nog alle feestdagen die ze daar kennen en hier niet - en omgekeerd. Ik doe mijn best om de Ethiopische kalender zoveel en zo goed mogelijk te implementeren in die van ons. Daar heeft Luka recht op - zo zie ik dat. Ik vind het belangrijk dat hij zijn Ethiopische 'hij' goed leert kennen. Maar ik doe het ook voor Bini, mijn liefde. Ik doe het om hem een beetje hierheen te halen. Ik doe het om die 5500 kilometer afstand tussen ons er zo min mogelijk te laten zijn. 

Instagram: @irenegroenink

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Irene Groenink?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.