Snap
 • Kind
 • gedrag
 • puber
 • zeuren

Een zeurende en stoute peuter

Ik zit overdag weleens met de handen in het haar. Hayley is nu echt een boefje geworden. Met een bijdehand koppie doet ze alles wat niet mag van mij. En zodra ze op haar donder krijgt begint ze vaak gewoon te lachen.

En ze wilt van alles de hele dag door! De hele dag hoor ik alleen maar dit soort uitspraken:

 • "Ik wil een ijsje."
 • "Ik wil een koekje."
 • "Ik wil in een tent spelen."
 • "Ik wil tv kijken."
 • "Ik wil niet boven spelen."
 • "Ik wil ook koken."

Ze wilt ALLES! En ja zo werkt het niet in de wereld. Ik bepaal en niet zij. En daar is ze het vaak niet mee eens. Gisteren kwam de ijscoman aanrijden en natuurlijk zei Hayley: "Ik wil een ijsje." Volmondig zei ik "Nee." En toen begon het gekrijs. Huilend met een knalrood hoofd bleef ze maar herhalen dat ze een ijsje wilde. Ik zette stug door en negeerde haar gehuil. Tenminste ik deed alsof, want echt negeren is onmogelijk met een krijsende puberende peuter. Waar komt dit gedrag toch opeens vandaan???

Ze doet nu ook alles waar ze zin in heeft. Ik begin ook een beetje gek van mezelf te worden, want de hele dag door roep ik:

 • "Niet zo op de stoep kruipen."
 • "Hayley niet in je mond doen."
 • "Nee je krijgt geen ijs."
 • "Hayley stoppen met huilen."
 • "Hayley blijf daar vanaf."
 • "Hayley kom nou eens hier!"
 • "Eet je brood nou op."

Ze luistert slecht en ik vind het vervelend. Want ik vind het helemaal niet leuk om boos op haar te worden. Maar ze heeft het nu echt nodig. Die eigen wil is nu wel heel erg groot aan het worden.

Ze is 1,5 week compleet zindelijk geweest en van de week plaste ze in haar broek. Ze begon er triomfantelijk om te lachen. En sinds die dag moet ik haar weer echt om de 2 uur op de w.c. zetten anders plast ze doodleuk in haar broek. Het ging zo goed en nu opeens heeft ze er geen zin meer in!

Het is ontzettend vermoeiend voor mij, maar blijkbaar ook voor haar. Elke avond rond 19:00 uur wilt ze naar bed, terwijl ze eerst om 20:00 uur nog klaar wakker was. En ik vind het prima. Aan het einde van de dag ben ik toch helemaal gebroken van de ontevreden dame. Hopelijk is deze fase ook weer snel over. Nu zal ik haar moeten leren dat ze iets netjes moet vragen in plaats van commanderen en er vanuit gaan dat het dan ook gebeurt.

10 jaar geleden

Keep on writing and chiunggg away!

12 jaar geleden

Dank je chani voor je super tip. Die van dokter phil ga ik zeker gebruiken.

12 jaar geleden

benoem het eens op een andere manier, niet wat niet mag, maar wat je dan wel verlangd. niet willen eten? dan niet, maar dan ook geen koekje of snoepje. wij hebben een dochtertje van nu bijna 2 jaar. Doet ook alles wat niet mag. En als we dan nee zeggen wordt zo boos, gillen en giga huilen. De hoek werkt dan prima bij ons. Ik zet dan de kookwekker op 2 minuten. Na een paar tellen is ze al rustig. En na de 2 minuten is het weer een heel ander kindje. Wie weet helpt het bij jullie ook. Succes...

12 jaar geleden

Niet leuk misschien, maar je hebt wél een heel gezonde dochter die zich ontwikkelt zoals het hoort. Helaas helaas, maar je kind leert op deze manier waar de grenzen liggen. En peuters hebben enorme behoefte aan grenzen en zoeken die dus ook constant op. En dat is heel vermoeiend, maar als je er nu in invetseert, pluk je daar straks de vruchten van hoor. Nog een tip van Dr. Phil: als je peuter iets heel graag wil en je negeert hem of haar, dan kan je kind zich niet gehord voelen en daarom de vraag blijven herhalen en blijven drammen. Dan schijnt het nog wel eens te helpen om te zeggen: 'ik weet dat je een ijsje wil, maar die krijg je nu niet' Dan weet je peuter dat het verzoek gehoord is, en weet hij/zij ook meteen dat het dus niet gaat gebeuren. Sterkte, het is écht een fase !