Snap
  • Kind
  • veiligheidnl
  • #mamaplaatscollab
  • valpreventie

Een val is zo gemaakt

Mijn grootste angst als moeder van vier zeer beweeglijke jongens is dat ik een keer met ze op de spoedeisende hulp beland omdat ze iets gebroken hebben. Tot nu toe zijn de breuken ons bespaard gebleven maar met zowel Jesse Ties en Stef zijn we al eens op de spoedeisende hulp beland na een val met hun gezicht op de salontafel en een val uit een klimrek. Gelukkig kwamen we er met wat lijm een paar hechtingen en een kneuzing nog goed vanaf.

Inmiddels zijn we met Ties en Stef op een punt aanbeland dat ze zonder zijwielen fietsen en steeds als ik ze zie fietsen denk ik alleen maar “als ze maar niet vallen”. We laten onze jongens altijd lekker klimmen en klauteren zodat ze ook zelf ontdekken wat er wel en niet kan. Ik wil niet zo’n overbezorgde moeder zijn maar goed ook ik kijk wel eens even een andere kant op, bang om te zien wat er gaat gebeuren.

Toen ik las dat 82% van de kinderen tussen de 0-11 jaar die vallen met ernstig letsel op de spoedeisende hulp belanden schrok ik daar best van. Dit komt o.a. door slechte motorische vaardigheden. Over het algemeen zit het met de motoriek van onze kids wel goed maar zelfs dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

Wat ik niet wist is dat er oefeningen bestaan die je met je kind kunt doen om ze een nieuwe manier aan te leren om veilig te vallen. Bovengenoemde wetende vond ik dit een goed moment er met onze jongens mee aan de slag te gaan. En het leuke ervan is, is dat het ook echt activiteiten zijn waarbij ze hun fantasie kunnen gebruiken en ook nog eens kunnen donderjagen. Heb je dus eens een regenachtige dag waarbij de kinderen tegen de muren omhoog vliegen dan is dat een ideaal moment om de oefeningen eens te proberen. Wij hebben de oefeningen uiteraard geprobeerd met onze jongens. Als kleine tijgers slopen ze richting hun prooi!

De val OK oefeningen vind je hier: > https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/leren-vallen/valoefeninge

2 jaar geleden

Nee nog nooit van gehoord! Wat handig 🔥

2 jaar geleden

Leuk! Zeker handig met alleen maar jongens in huis 😅

2 jaar geleden

Oh wist ik niet! Super slim daar mee aan de slag te gaan🙌 ik ga eens loeren

2 jaar geleden

En (tot een jaar of 9) een helm laten dragen bij fietsen, schaatsen en skaten! Je pols breken is niet leuk, maar dat herstelt wel weer. Hersenletsel is een ander verhaal helaas.