Snap
  • Kind
  • tweeling
  • Twinmom
  • Doubletrouble
  • tweelingmoeder
  • tweelingissues

Een tweeling: een dubbele zegen en een dubbele uitdaging

Want dit herken je vast als twinmom

Wow. Ze gaan naar groep 3. Net zes, een kilo of 20 meer dan zes jaar geleden. Hoewel, dat geldt voor de één, de ander +18. Dat verschil was al vanaf de geboorte. Hoewel ze met hun 2.210 en 2.3 kilo toen een goop minder scheelden dan nu. Want hoewel de kilo verschillen uiteindelijk "maar" 2 kilo is, verschillen ze verder in.. Alles. Qua uiterlijk, qua innerlijk. To-taal anders.

"Leuk", "Geweldig, een koningspaar!" en "ik droomde altijd van een tweeling"; ik had die dromen niet . Ik had überhaupt geen dromen over kinderen, en kreeg met heel veel geluk ze dubbel in m'n schoot geworpen. Een dubbele zegen, dat zeker. Dat gelukzalige gevoel start vrijwel tegelijk met het schuldige "geef-ik-ze-wel-evenredig-veel-aandacht?!". En die gevoelens blijven beiden, nu inmiddels al 6 jaar, dagelijks onderdeel van m'n leven als twinmom. Ik zeg altijd dat ik de genen yin-yang heb uitgedeeld; "zo dit deel voor jou, dan het overige deel voor de ander" (en o wee.. Wel gelijke delen natuurlijk!). 

Dubbele uitdaging door de tig verschillen. Twee-eiig. Okay, I get it now!

De één begon op z'n derde te fietsen zonder zijwieltjes, de ander sprak met volzinnen op d'r tweede. De één een echte bèta, interesse in getallen, de andere in taal. Niet alleen verschillen, ook de strijd in de beste willen zijn barste al vrij snel los. De eerste die kon schommelen, z'n veters kon strikken, z'n naam kon schrijven, naar het volgende badje met zwemmen gaat, een grotere schoenmaat heeft ( I kid you not). Oké, die competitie had ik niet aan zien komen.

Promise you, ik hoor geregeld dat mensen die kinderen van verschillende leeftijden tegen exact dezelfde competitie aanlopen, alleen kan je - net als hoe dat vroeger tussen mij en m'n zusje ging - de geruststellende doch best irritante woorden gebruiken " maar jij bent de oudste, dus geef het goede voorbeeld/ weet nu beter / is de wijste /...). Die vlieger zou met de 21 minuten verschil hier ook op kunnen gaan, ware het niet dat ook een" oudste maar de kleinste" en" jongste maar grootste" een nieuwe strijd kan doen ontlaaien.

Ach. Twins. Een dubbele zegen; een dubbele uitdaging!