Snap
  • Kind
  • ongeluk
  • hansaplast
  • hansaplastwondverzorging

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral met (kleine) kinderen!

Wanneer een kind zich kan verplaatsen, wordt zijn leefwereld ineens een heel stuk groter. Maar wat heeft dit voor jou als ouder voor gevolgen? En hoe maak je je huis veilig genoeg? En mocht er zich dan toch een ongeluk(je) voordoen, wat dan?

De woonkamer

Veel kinderen liggen in de woonkamer op de grond om te spelen. Naarmate ze meer nieuwe dingen leren, wordt hun wereld steeds groter. Terwijl ze eerst alleen maar op hun rug op het speelkleed lagen, is het speelkleed nu plots te klein en bewegen ze zich voort doorheen de hele woonkamer. Zo kan je kleintje plots bij de afstandsbediening van de tv of bij die stapel tijdschriften in de hoek. En wat is er leuker dan die hele stapel omver te gooien? Ook snoertjes op de grond en stopcontacten, die in moderne huizen vaak laag bij de grond zitten, komen plots binnen handbereik.

Geen speelgoed

Wanneer je kindje de woonkamer rondgaat, kan het bij heel veel dingen die niet bedoeld zijn als speelgoed. Je kunt heel nobel denken dat jij je kind gaat afleren om bij een stopcontact in de buurt te komen, maar een onbewaakt moment kan voldoende zijn om net het verkeerde speelgoed vast te houden en in de gaatjes te stoppen. Vanaf het moment dat je kind op de vloer ligt, is het verstandig om de stopcontacten te voorzien van kinderbeveiliging. Zo is het voor een klein kind nagenoeg onmogelijk om iets in het stopcontact te stoppen.

De keuken

Van de woonkamer is het vaak een kleine omweg naar de keuken. En hoe leuk is het om alle kastjes open te trekken en alle bakjes en bekers eruit te halen en op de grond te gooien? Hetzelfde geldt voor het kastje onder de gootsteen. Hier staan bij de meeste mensen de prachtig gekleurde flessen met schoonmaakmiddel.

Kinderen ontdekken de wereld met hun mond en zullen dat dus ook met de verpakkingen van schoonmaakmiddelen willen doen. Als ze handig genoeg zijn, proberen ze het misschien ook met de inhoud van de flessen. Dat kan levensgevaarlijk zijn! Zorg er dus voor dat de keukenkastjes met gevaarlijk materiaal voor kleine kinderen ofwel op hoogte zijn ofwel voorzien zijn van kindersloten.

De trap

In veel nieuwbouwhuizen bevindt de trap zich in de gang, maar vaak genoeg ook midden in de woonkamer. Klimmen is iets wat kleine kinderen vaak nog niet echt oefenen. Maar hoe vaak hoor je verhalen waarbij ouders dachten dat kinderen niet konden klimmen en ze ineens al halverwege de trap zitten zonder dat ze het doorhebben?

Een goed traphekje is dan ook onmisbaar, zowel boven als onderaan de trap. Jij vindt het als volwassene soms misschien een onding als je met je handen vol even snel naar boven wilt en je twee handen nodig hebt het hekje te openen. Maar voor kleine kinderen is het wel zo veilig, want in een onbewaakt moment zijn ze zo al halverwege. Hoe harder jij bovendien schrikt, hoe harder zij ook schrikken, met als gevolg dat ze van de trap kunnen vallen. Voorkom dit en zorg voor een goed sluitend traphekje!

Ongeluk

Ondanks dat wij erg voorzichtig zijn, doen zich regelmatig ongelukjes voor. Ook tijdens de coronaperiode waren we vaker thuis en dan zaten die ongelukjes letterlijk in een klein hoekje.

Wij hebben het traphekje geplaatst van de trap naar de gang om zo gevaren te beperken, de stoelen werden hierachter gezet zodat er niet op geklommen kon worden en de kastjes werden beveiligd met drammers. Maar hoe goed je ook voorbereid denkt te zijn, er kan altijd iets gebeuren.

Zo trok Liam recent de prullenbak omver met als gevolg dat deze op zijn hoofd terecht kwam. Een lelijke winkelhak boven op zijn neus was het gevolg. Wat zijn we allemaal geschrokken. Het bloedde hevig maar een pleister plakken was niet mogelijk omdat het te dichtbij zijn ogen zat, maar kwam de kids wondspray van Hansaplast als geroepen!

Het is voor iedere wond een aanrader, maar voor zo’n ongelukkige plek op de neus al helemaal! Wat waren we allemaal geschrokken! En, hoe verzorg je dit? Verband was geen optie in het gezicht, maar gelukkig hadden wij de Kids set van Hansaplast in huis.

Je wil de wond goed schoonmaken, vooral omdat dat er vuilnis op zijn neusje belandde. Daar gebruikte ik de Hansaplast wondspray Kids voor. Een pleister zo dicht bij de ogen was helaas ook geen optie. Maar omdat Liam de pleisters zo leuk vond, kreeg hij de pleister op een andere plek geplakt – gewoon om de pijn te verzachten. tot slot kun je de wond goed laten helen met de wondhelende zalf van Hansaplast. Hiermee wordt de genezing van de wond goed ondersteund.

Hier thuis zullen wij er dan ook voor zorgen dat de set standaard in de kast staat en mee gaat op vakantie. Uiteraard proberen we ongelukjes te voorkomen, maar mocht het dan toch misgaan hebben we het beste product in huis.

Hebben jullie ongelukken gehad tijdens de thuisblijf periode?

Snap