Snap
  • Kind

Een brief aan mijn toekomstige dochter

Opeens ben je mama. Je ziet je kleine meisje in deze grote wereld en gedachten komen boven drijven. Ik zet ze op papier.

Lieve mooie toekomstige Lena,

Je bent nu tien weken oud. Ik kijk al tien weken elke dag naar hoe mijn lieve kleine wondertje veranderd. Je word steeds actiever, lacht vrolijk, houdt van knuffelen en word steeds wijzer. Je bent zo mooi! Elke dag hou ik van je, bescherm ik je, help ik je, probeer je pijntjes weg te nemen en geef je 1001 kusjes.

Je wereldje is nu nog zo klein en iedereen in jouw wereldje adoreert je. Maar je wereld zal steeds groter worden en het zal niet alleen maar leuk blijven. Het liefst zou ik alle narigheid bij je weg houden, je beschermen tegen de minder leuke kanten van het leven. Maar dat kan mama niet, en moet ik ook niet willen. Van je fouten leer je namelijk het meest.

Hetgeen ik voor je kan, en zal, doen is er altijd voor je zijn. Als een soort vangnet. Ik zal je altijd overeind helpen, je een kus en knuffel tegen de ‘pijn’ geven en je helpen het ‘puin’ op te ruimen.

Hoe groot je probleem ook lijkt, wees nooit bang bij me te komen voor hulp of een luisterend oor. Misschien word ik even boos of verdrietig, maar bedenk je dat dat voort komt uit mijn liefde voor jou. Ik zal je nooit laten stikken. Samen kunnen we de wereld aan. Mama heeft al heel wat lessen geleerd in haar leven maar is ook nog niet uitgeleerd. Iedereen blijft zijn hele leven fouten maken en leren.

Wat ik je heel graag mee wil geven is dat je uniek bent maar tegelijkertijd heel veel lijkt op je medemens. Iedereen is onzeker, hoe ‘mooi’ of ‘lelijk’ iemand ook is. Uiterlijk lijkt heel belangrijk in deze wereld. Maar geloof mama als ze zegt dat dat niet zo simpel is. Het gaat er om hoe je als mens bent. Mooi zijn begint bij jezelf door jezelf te accepteren zoals je bent. Als jij jezelf accepteerd zoals je bent zal de rest van de wereld dat ook doen.

Houdt van de mensen om je heen die van jou houden en het beste met je voor hebben. Laat degene los die niet het goede met je voor hebben zodra je daar achter komt. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Bekijk de dingen van de positieve kant en kan dat even niet, treur dan maar ga daarna verder! Met dat ene nare moment komen tientallen mooie momenten. Als je maar weet waar je moet kijken. Geluk zit hem namelijk in de kleine dingen.

Wat mij nu gelukkig maakt?! Wakker worden van jou, je in mijn armen nemen, je troosten en knuffelen. Je mooie lachje op je mooie gezichtje zien verschijnen. Jou in papa’s sterke armen zien liggen terwijl je papa verliefd aankijkt. Zien hoe opa en oma je bijna doodknuffelen en hun ‘regels’ aan de kant gooien omdat je ze inpakt met je knappe koppie.

Zo zie je, geluk heeft niets te maken met geld en tastbare bezittingen. Heel veel geld, een groot huis en dure auto zeggen niets over de mate van geluk die een persoon ervaart. En als iemand anders beweerd, is die persoon vast erg eenzaam.

Liefde ervaren is rijk zijn. Liefde van je vrienden, je familie en je medemens. Deel met mensen, deel je geluk en je liefde. Dan delen mensen dit ook met jou en zo word je leven een leven vol geluksmomenten. Wat je geeft is wat je krijgt!

Lieve Lena, ik zou je nog veel meer dingen mee kunnen en willen geven maar dat komt wel als het daar de plaats en tijd voor is. Ik ga hopelijk nog wel even mee, en anders weet ik zeker dat je me een trotse mama zult maken. Je bent immers een kind van mij en je lieve, soms iets te goedaardige vadertje.

Voor nu wil ik je nogmaals zeggen hoe ongelovelijk veel ik van je hou. Je bent mijn lieve kleine allesje.

1001 kusjes, Mama 

9 jaar geleden

Aaaah wat een mooie blog. Had even de tranen in mijn ogen.