Snap
  • Kind
  • kind
  • toekomst
  • duurzaam
  • asnbank
  • beleggen

Een betere wereld begint bij... beleggen?!

Mijn verhaal: van sparen, naar duurzaam beleggen. Lees je mee?

Er was eens... Een redelijk gevulde spaarrekening met een nog fijner rendement, een deposito met een rente van ruim 5 procent; net een sprookje! Nu, pak’m beet 7 jaar later, krijg je bijna geen rente meer over je spaargeld. Je hoeft er nog net niet zelf geld bij te leggen ;).   

Wat ga ik doen met mijn spaargeld?

Naast de lage rente zijn er nog een paar aspecten die me verder aan het denken/twijfelen hebben gezet om alleen maar spaargeld op mijn spaarrekening te hebben. Bijvoorbeeld de opkomst van crypto currency (voor het grote publiek) en de onzekere Corona periode afgelopen jaar.

Dit is onze huidige situatie – kinderen

Bij de geboorte van de tweeling openden we voor hen een soort 'zilvervloot' rekening (oef, oude term) waarin we maandelijks een bepaald bedrag voor hen apart zetten, dat komt vrij wanneer ze achttien worden. 

Ik wilde hiervoor per se een rekening bij een duurzame bank; ASN bank, was voor ons de keuze hierin. Omdat ik stukje bij beetje ben gaan inzien dat we dingen 'anders' moeten gaan doen. Duurzamer, transparanter en bewuster.

Dit is onze huidige situatie – zelf

Enfin, sparen voor de tweeling is goed geregeld. Maar voor mezelf ben ik mij dus gaan afvragen of het niet slimmer is om te gaan beleggen met geld. Lang heb ik gedacht dat beleggen niks voor mij zou zijn, wanneer ik aan het woord beleggen denk, zie ik namelijk allemaal rijke zakenlui op Wallstreet voor me. Die schreeuwen en heftig gebaren of ze aandelen moeten verkopen of inkopen...

Daarnaast heb ik er ook echt geen kaas van gegeten (tot nu toe); zo zijn de termen nog abstract en abracadabra voor me en heb ik eerlijk gezegd ook geen zin om me er volledig in te gaan verdiepen. Noch heb ik het met de paplepel ingegoten gekregen, het is dus echt nieuw terrein voor me!

Verdiepen erin dus liever niet, dan wordt het automatisch: uit handen geven. Maar dat uit handen geven vind ik, wanneer het gaat om geld, best een ‘dingetje’. Daar komt een groot stuk vertrouwen bij kijken, en door het nieuws over banken de afgelopen jaren is dat vertrouwen momenteel niet torenhoog bij me.

Dit past bij ons – Duurzaam investeren

Maar nu heb ik een prettige constructie gevonden, waar ik wel vertrouwen in heb en wat aansluit bij mijn wens: beleggen bij een duurzame partij voor een betere wereld. Het is namelijk bij onze huidige bank, ASN.  ASN Bank zet het geld wat klanten aan hen toevertrouwen alleen uit in landen, bedrijven en projecten die zijn goedgekeurd na toetsing op het duurzaamheidsbeleid. Het fijne aan ASN Bank vind ik dat dit beleid transparant is, je kunt je volledig inlezen in welke landen, bedrijven en projecten ze investeren. 

Groen investeren, met als doel een duurzamere wereld, waarin niet alleen onze generatie, maar waar ook onze kinderen groen en veilig in kunnen blijven leven. Een voorbeeld hiervan is het online platform 'Voor de wereld van morgen', waarin ASN bank innovatieve, duurzame ideeën onder de aandacht brengt en door crowdfundingplatform: ''OnePlanetCrowd" helpen ze startende ondernemers aan kapitaal. 

Dat sluit allemaal aan bij onze wensen én er zijn diverse soorten beleggingsrekeningen mogelijk, zo is er altijd een die aansluit bij jouw wensen. Je kunt hierin je beleggingsrisico bepalen en vervolgens doen de experts van ASN Bank de rest. Meer info vind je hier: asnbank.nl/beleggen

Vaak is het risico van beleggen de grootste drempel, bij mij in ieder geval. Het mooie is dat je grip kunt krijgen op dat risico. Door te spreiden en door tijd te nemen. Bij de ASN Bank kun je uitrekenen wat na 18 jaar in een slecht geval je rendement zal zijn: asbank.nl/beleggen/sparen-of-beleggen. Wanneer je dit zo voor je ziet en vergelijkt met sparen, kan het zomaar meevallen. En dan ga je dus uit van een slecht scenario. Het verbaasde mij in ieder geval wel!

Een duurzame, transparante bank die niet enkel denkt aan de dag van vandaag, maar ook aan die van morgen. Voor mij een reden om niet enkel onze (kinder-)spaarrekening daar onder te brengen.

En… misschien ga ik me in de toekomst nog eens verdiepen in de beleggingsmogelijkheden; hello Wallstreet-twinmom!

Loop geen onnodig risico. Lees de essentiële beleggersinformatie op afm.nl/ebi. De waarde van je belegging kan fluctueren.

2 jaar geleden

Elke week doe ik mijn kleingeld in een pot en per half jaar storten we dat samen met de kinderen op een spaarrekenng

2 jaar geleden

Ik vind het zo spannend en moeilijk klinken altijd: beleggen... inderdaad alsof je dan een Leonardo die Caprio moet zijn in die film