Snap
  • Kind
  • papa
  • papadag
  • vaderliefde,

'Echte papa's'

Ik zie en hoor steeds vaker de term 'echte papa' voorbijkomen. Zo ook afgelopen week, op de website van Ouders van Nu. 'Gelukkig zijn er steeds meer échte papa's', zo luidde de kop van het artikel. Een streepje op de e ook echt. Niet 'gewoon' echt - nee, echt echt écht. En natuurlijk snap ik wat ermee bedoeld wordt: papa's met een papadag. Papa's die hun kind aankleden, luiers verschonen en flesjes geven of boterhammen smeren. Papa's die een verzorgende rol hebben. Fantastisch, dat meen ik, maar het woordje 'echt' maakt me wel een beetje boos.

Is Bini geen echte papa voor Luka, omdat hij toevallig heel ver weg woont? Was Bini's vader geen echte papa voor hem omdat hij uitgezonden werd als militair? Was mijn vader geen echte papa voor mij omdat hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat keihard moest werken?

Een wel of niet verzorgende rol van de vader is niet altijd een keuze. Soms ook wel trouwens - soms wordt er bewust voor de 'ouderwetse' rolverdeling gekozen. So what?! Een echte papa (of nee: échte papa) ben je toch gewoon als je onvoorwaardelijke liefde geeft? Als je zorgt voor handvatten? Lessen voor het leven? De echtheid van het vaderschap - daar kan geen papadag of poepluier tegenop.

Een kijkje bij deze mama's avatar

Zo is het maar net ! Mooi gezegd

Oemm's avatar
4 jaar geleden

Helemaal met je eens! Mijn partner werd helemaal de grond in geboord door de moedermaffia omdat wij er samen voor hebben gekozen dat hij zelf bepaald tot hoe ver hij het redt om bij de bevalling te zijn. Hij bleef bij me tot ik mocht persen. Toen is hij mijn moeder gaan halen 😅 Maar daarom was hij volgens velen geen echte man. In zijn cultuur is het helemaal normaal dat de man niet eens in de buurt is

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Irene Groenink?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.