Duurzame keuzes voor het zakgeld van de kinderen
Onze jongens (4, 7 en 9 jaar) krijgen elke week zakgeld. Het geven van zakgeld vinden we belangrijk voor de financiële opvoeding van onze kinderen. En we maken natuurlijk ook duurzame keuzes voor het zakgeld van de kinderen.
Onze keuzes met zakgeld
Onze oudste kreeg vanaf zijn 4e jaar elke week 50 cent zakgeld. Elke verjaardag verhogen we zijn zakgeld een klein beetje, waardoor hij nu op zijn 9e €1,50 per week krijgt. Met de tips van ASN bank over de hoogte van zakgeld vonden we een goede houvast voor hoeveel zakgeld we geven. In principe mogen onze kinderen hun zakgeld besteden aan wat ze willen, maar we stimuleren ze om te sparen. Door onze kinderen zakgeld te geven, leren we ze hoe je met geld omgaat en hoeveel geld waard is.
Duurzame keuzes voor de bankrekening
De jongste twee kinderen van 4 en 7 jaar hebben geen spaarpot, maar een eigen portemonnee. Daarmee is het makkelijker voor ze om te tellen hoeveel ‘centjes’ ze al bij elkaar hebben gespaard. Onze oudste zoon heeft sinds kort een Juniorrekening bij ASN bank met een eigen pinpas. We storten zijn zakgeld wekelijks automatisch op zijn rekening. We hebben heel bewust gekozen voor ASN als duurzame bank. ASN is heel transparant over al hun investeringen. Ze kiezen ervoor alleen te investeren in landen, bedrijven en projecten, die voldoen aan hun duurzame criteria. Ze toetsen hun investeringen op gebied van mensenrechten, klimaat, biodiversiteit, goed bestuur en dierenwelzijn. Op die manier draagt ASN bij aan een duurzame wereld voor nu en voor de toekomst van onze kinderen, en dat vinden we heel belangrijk.
De waarde van geld
Door te laten zien hoeveel spullen kosten, leren we onze jongens de waarde van geld. We laten ze zien dat bijvoorbeeld speelgoed op verschillende plekken een ander bedrag kan kosten. We kopen zelf graag tweedehands spullen op Marktplaats en bij de kringloop. Niet alleen is tweedehands kopen een duurzame
keuze, het zorgt er ook voor dat onze oudste twee jongens al heel goed doorhebben dat ze met hun centjes tweedehands veel meer kunnen kopen, dan wanneer ze kiezen voor nieuwe spullen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een Donald Duckje bij de kringloop voor 50 cent wél kopen na één week zakgeld, terwijl ze voor een nieuw tijdschrift meerdere weken moeten sparen. Zo snappen ze snel wat hun zakgeld waard is.
Duurzame keuzes voor het zakgeld van de kinderen
We leggen onze jongens uit dat het zinvoller is zakgeld op te potten voor iets groters, waar ze lang iets aan hebben, dan het ondoordacht uit te geven aan goedkoop speelgoed van slechte kwaliteit. Ik geef zelf het voorbeeld als we naar de winkel gaan, door van tevoren te bespreken wat we gaan kopen en geen andere dingen te kopen. Als één van de jongens zijn oog laat vallen op een mooie grote doos Lego, dan laten we duidelijk zien hoeveel het kost en dat je daar dus lang voor moet sparen. Als ze hun spaardoel hebben vastgesteld, herinneren we onze zoons daaraan als ze tussendoor iets anders willen kopen.
Zo spaarde onze oudste een heel jaar voor een complete nieuwe Lego trein. Wat was hij trots toen hij het eindelijk kon kopen.
Zo spaarde onze oudste een heel jaar voor een complete nieuwe Lego trein. Wat was hij trots toen hij het eindelijk kon kopen. En het zorgt er ook voor dat hij erg zuinig is op zijn dure trein, waar hij zo lang voor heeft gespaard. De uitbreidingen van de treinrails kocht hij op Marktplaats, want daar kreeg hij twee keer zoveel rails voor hetzelfde geld. Ik vind het mooi om te zien dat hij als 9-jarige goed snapt wat zijn geld waard is.
Financiële reserve
Zoals gezegd geven we onze kinderen mee dat sparen belangrijk is. Natuurlijk hoeven de jongens zelf niet te zorgen voor een financiële reserve voor als ze bijvoorbeeld gaan studeren; dat doen wij voor ze. Wel praten we over het belang van een spaarpotje voor later. En we vertellen hoe wij sparen voor later en voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte auto of wasmachine. We leggen op eenvoudige manier uit wat er komt kijken bij een gezonde financiële huishouding. We denken er ook over na om onze financiële buffer te investeren in een vorm van beleggen, zoals ASN Bank dat ook aanbiedt. Zo maken we kans op een beter rendement dan met sparen, al zijn we ons ook bewust van de risico’s. En zo maakt ons geld een verschil voor een duurzamere wereld en een fijnere toekomst voor onze kinderen.
Lees meer over sparen en beleggen asnbank.nl/beleggen
Meer over onze duurzame opvoeding en ons gezin lees je op duurzamekeuzes.com
Anoniem
Wij belleggen ook, vind het wel spannend en kijk elke dag even. Overbodig natuurlijk, maar toch
Anoniem
Wij zijn overgestapt met de kinderrekeningen naar een duurzame bank, zelf nog niet ivm dat het echt een gedoe is om alles over te zetten. Ze sparen hun zakgeld deels op de rekening en deels thuis in een spaarpot
Anoniem
Wij even ieder kind 50 cent per leftijd jaar per maand. Dus de oudste van 10 krijgt 5 euro per maand op een rekening. en de jongste krijgt 2,50. Mogen jullie raden hou oud ze is ;)
Anoniem
Vanaf 12 jaar. Het ligt aan het (karakter van het) kind wat ze met hun eigen geld mogen doen 😉 Een kind wat makkelijk geld uitgeeft moet je anders behandelen dan een kind dat weinig koopt. Als ze iets (duurs) willen kopen moeten ze wel in ieder geval het dubbele bedrag gespaard hebben.