Snap
  • Kind
  • downsyndroom
  • Chromosoomafwijking
  • nipt-test
  • uitdaging
  • vruchtwaterpunctie

DOWN is een HYPE

Is Downsyndroom een hype geworden?

Tja, goede vraag als je het mij vraagt. Ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed. Ik ben blij dat Down in de picture staat natuurlijk, des te meer mensen het zien des te normaler het wordt. We hebben tegenwoordig de ‘Brownies en Downies’ om te gaan lunchen waar je door de echte sterren bediend wordt, we hebben programma’s als ‘Down the Road’ waarin we allemaal zien hoe zelfstandig ze allemaal stuk voor stuk blijken te zijn, de downsyndroom modellen voor Gucci, Victoria’s secret, H&M, Hema en ga zo verder. Als je de nieuwe tiktak afleveringen kijkt, zie je ook kinderen met Down tussendoor, ik geniet er toch altijd oprecht van. Al voordat ik Zayn had en nu nog meer. 

Ik hoop gewoon dat dit een blijvend iets is en geen ‘hype’. Ook hoop ik dat zeer binnenkort vele andere zullen volgen en niet alleen Down in de picture zal staan, maar vele andere beperkingen (uitdagingen) ook, want er zijn er zo veel meer. Het lijkt mij prachtig om onze Belgische Dieter in een programma te zien met mensen met allerlei beperkingen samen. Ik denk dat we daar heel veel van kunnen leren en meer awareness kunnen creëren voor alle beperkingen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden.

Al met al zie ik de toekomst voor mijn Zayn heel positief tegemoet, ik krijg zelden nare opmerkingen en ik heb het idee dat mensen tegenwoordig ook het positieve ervan kunnen inzien.

Ik krijg ook wel eens berichten via mijn Instagram van vrouwen die zwanger zijn van een kindje met Down en zo op onze pagina terecht komen en er oprecht blij van worden om zo ook de positieve kanten te zien ipv alleen de negatieve kanten. Dan heb ik mijn doel bereikt. Want hoe gek het ook klinkt, voor mij is Zayn echt een verrijking in mijn leven en ik zou niks willen veranderen. 

Volg ons via www.instagram.com/down.withzayn

Foto gemaakt voor het boek @heerlijkdown bij Daniëlle de Grave fotografie 

Ik begrijp volkomen wat je bedoelt, ik zeg dus vaak gelukkig heeft Zayn maar Down. Maar ik heb zeker hoop voor de toekomst dat alle andere syndromen of uitdagingen ook meer zullen worden begrepen. Het begint bij onszelf door zoveel mogelijk andere mensen te informeren. Hopelijk wordt het alleen maar beter. 💙

1 jaar geleden

Onze zoon Nylo geboren 6-12-2019 heeft het Kat6a syndroom. Vrijwel onbekend waardoor je veel onbegrip hebt bij mensen want omdat het onbekend is zal het wel 'meevallen' . Wij lopen tegen heel veel dingen aan omdat de artsen ook niet goed weten hoe of wat. Van de week zei ik tegen Nylo z'n fysiotherapeut van goh was Nylo maar een down-kindje dan zagen mensen het aan hem en wisten ze (misschien) wat te doen. Stom eigenlijk maar zo voelt t wel eens.