Dit is waarom slapen belangrijk is voor je kind
Voldoende slaap is goed voor de ontwikkeling van de hersenen!
Dat voldoende slaap belangrijk is voor je kleintje, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat genoeg slaap er niet alleen voor zorgt dat je een vrolijk kind hebt, maar dat het ook nog eens enorm goed is voor de ontwikkeling van de hersenen van je kleintje? Lees snel verder!
In het eerste jaar van het leven van je baby gebeurt er iets belangrijks: de hersenen groeien! Als je baby wordt geboren, zijn de hersenen maar 25 procent zo zwaar als die van een volwassene, en zijn de verbindingen tussen de hersencellen nog niet helemaal klaar. Maar tegen het einde van dat eerste jaar is het kleine brein al gegroeid naar tachtig procent van hoe groot het zal zijn.
Het brein van een kind
Na het eerste jaar blijven de hersenen van je kleintje zich ontwikkelen, vooral tijdens de REM-fase van de slaap. Tijdens de slaap doorloopt je baby verschillende fases, waarbij diepe slaap en lichte, onrustige slaap elkaar afwisselen. Tijdens de lichte, onrustige slaap droomt je kind. Deze fase wordt de REM-fase genoemd, wat staat voor 'rapid eye movement' ofwel snelle oogbewegingen. In deze fase worden gebeurtenissen van de dag verwerkt en schieten de hersentjes van je baby in de groeistand.
Te weinig slaap heeft negatief effect op leervermogen
Als je kind slaapt, groeien en ontwikkelen de hersenen zich vooral. En dat heeft ook invloed op hoe goed je kind kan leren en onthouden. Een onderzoek in Groot-Brittannië laat zien dat als kinderen in hun jonge jaren niet genoeg slapen, ze minder goed kunnen denken. Meer dan elfduizend kinderen werden zeven jaar lang gevolgd om te zien hoe ze sliepen en hoe hun hersenen zich ontwikkelden. De onderzoekers ontdekten dat als kinderen op onregelmatige tijden sliepen of laat naar bed gingen, ze minder goed presteerden op school. Dus, zorg ervoor dat je kleintje op tijd naar bed gaat, zodat hun hersenen goed kunnen werken!
Te weinig slaap: hersenschade op lange termijn
Niet alleen in Groot-Brittannië is er onderzoek gedaan naar hoe genoeg slaap het kinderbrein beïnvloedt. Ook in Amerika is er een studie geweest. De wetenschappers keken naar gegevens van 8300 Amerikaanse kinderen van 9 of 10 jaar oud die meededen aan de ABCD-studie (Adolescent Brain Cognitive Development). Ze bekeken MRI-scans, medische dossiers en vragenlijsten die ouders en kinderen aan het begin van de studie en twee jaar later invulden tijdens een vervolgonderzoek.
Het onderzoek laat zien dat kinderen die minder dan negen uur per nacht slapen, minder grijze stof in hun hersenen hebben. De grijze stof in de hersenen heeft als functie het verwerken van informatie. Ook hebben ze kleinere hersengebieden die belangrijk zijn voor concentratie, geheugen en remmingen, vergeleken met kinderen die genoeg slapen. Onderzoeker Ze Wang, hoogleraar diagnostische radiologie aan de UMSOM vertelde aan Scientias: “Deze verschillen waren er twee jaar later nog steeds. Dat is zorgwekkend want het lijkt er dan dus op dat er schade op de lange termijn ontstaat bij kinderen die te weinig slapen.”