Snap
  • Kind
  • opvoeden
  • #digitalewereld
  • digitaal
  • #ad
  • digitaleopvoeding

Digitaal opvoeden in het hedendaagse tijdperk

Digitaal opvoeden in het hedendaagse digitale tijdperk

In de hedendaagse tijd van digitalisering van de samenleving en het steeds minder aanwezige echte contact is het voor ons als ouders best wel een uitdaging om onze kinderen hier goed in te begeleiden .

Digitaal opvoeden, hoe die je dat eigenlijk ?

Tegenwoordig is alles online. En zelfs voor hele kleintjes is veel al online. Peuters en zelfs babies die met de telefoon bezig zijn van mama. OmE kinderen zijn veel online. Van jongs af aan al. Het is tegenwoordig met de paplepel ingegoten. Want ook wij zijn bewust, en onbewust veel actief online .

Mobiele brigade .

Kinderen zijn van jongs af aan vaak in het bezit van een smartphone , tablet, laptop en daar grote delen van de dag online. Hoe kunnen wij onze kinderen opvoeden en zorgen dat ze op een verstandige manier omgaan met wat ze online doen, en wat ze delen met anderen. Maar ook wat ze allemaal zien.

Gevaren online .

Want online zijn best een aantal gevaren die op de loer liggen. Filmpjes en beelden die ze beter niet kunnen zien. Trolling, pesten, naakt beelden. Maar ook in aanraking komen met verkeerde mensen en mensen die zich voor doen als iemand anders . Opluchting en noem zo maar op.

Regels.

Bij ons thuis zijn er wel een aan regels . Mijn dochters, 14 en 16 zijn net als hun leeftijdgenoten veel online .

Ze zijn actief op tiktok, Snapchat, insta , maar zijn hier wel bewust in opgevoed. Zo delen zijn op socials alleen met hun inner circle . Mijn jongste heeft overal een privé account en ze voegen geen onbekenden toe . Delen geen belastende content waarmee ze het risico lopen gepest te worden en dingen die later via Google terug te vinden zijn als je op ze zoekt .

Sinds ze ouder zijn is schermruimte afspreken wat lastiger, en zijn we daar wat minder streng op als toen ze klein waren . Toen hadden we echt bepaalde momenten dat ze de tablets mochten gebruiken., en ook duidelijk wanneer niet . maar er zijn wel een aantal regels. Voor nu. Aan tafel geen telefoon als we eten, eerst schoolwerk af hebben.

Dit is allemaal duidelijk en deze regels worden vrijwel altijd nageleefd. Op soms wat appjes en even iets online opzoeken voor het onderwerp van gesprek aan tafel na. Zo zorgen we voor een veilige , verstandige en vooral leuke digitale opvoeding , in dit moderne digitale tijdperk

Kpn heeft samen met  kek mama een heel handig informatief boekje gemaakt waarin je veel handige informatie en tips en tricks kan terug vinden over digitaal opvoeden. Super handig en een perfecte handleiding voor ouders .

Dit artikel is geschreven in samenwerking met KPN.