Snap
  • #speciaalonderwijs
  • #Basisschool
  • #verstandelijkebeperking
  • Lichamelijkebeperking

Deel 6 - van medische KDV naar de basisschool…

Waar kan onze dochter naar toe? Zit er iets in de buurt…?

Toen Suus geboren was hebben we haar eigenlijk gelijk opgegeven op een normale basisschool. Onder het motto; Je weet het nooit. Natuurlijk hadden wij hoop dat ze misschien met voldoende begeleiding naar een normale basisschool kon. 

Dit was ook echt een zoektocht, want sommige scholen bij ons in de omgeving gaven (heel eerlijk, maar toch ook pijnlijk) aan dat ze het niet konden regelen. Dat het echt te veel zou zijn in een klas van 30 kindjes. Hier hebben wij natuurlijk ook aan gedacht... wat doen we onze dochter aan? Is dat wel slim... Maar wij vonden het ook erg fijn om alle kinderen op één plek te kunnen brengen en ophalen. (Heel praktisch natuurlijk....) Maar uiteindelijk waren wij het beide eens dat we moeten gaan kijken waar ons kind op zijn plek is en waar hij/zij zich het beste kon gaan ontwikkelen. Zo ook bij Suus. 

En toen was Suus 3.5 jaar en kwamen de gesprekken op het medisch kinderdagverblijf. Mijn man en ik moesten gaan nadenken aan de volgende stap.... 

Na de gesprekken op het medisch kinderdagverblijf en onderzoeken die door de orthopedagoog gedaan waren. Kwamen we tot de conclusie dat Suus naar speciaal basisonderwijs moest gaan. 

Suus heeft ongeveer 1.5 jaar op het medisch kinderdagverblijf gezeten en dat voelde voor ons uiteindelijk als een warm bad.  Suus had het daar ontzettend naar haar zin en uiteindelijk hadden wij ook onze draai gevonden. Maar.... nu moesten wij weer verder gaan kijken... Wij wisten dat dit moment ging komen, maar we keken er helemaal niet naar uit. 

Het medisch kinderdagverblijf was kleinschalig. Twee klasjes van ongeveer 6-8 kindjes. Waar zouden we nu moeten gaan kijken? Wat is voor Suus een fijne plek? En iss het voor ons te doen om Suus te brengen en te halen of moet ze opgehaald worden door een busje? 

Uiteindelijk gaf de orthopedagoog enkele opties bij ons in de buurt en zijn was als eerste gaan kijken bij de school die zij ons sterk adviseerde. Dicht bij ons huis waardoor we haar op de fiets zouden kunnen brengen. 


De school was een school midden in een woonwijk. (Ja zoals iedere andere school... Duh) Maar helaas is dit niet zo vanzelf spreken bij speciaal basisonderwijs. Sommige scholen zitten vast aan een revalidatiecentrum en dus in een buitenwijk of industrieterrein... Zodat er volgende ruimte is voor de busjes die de kindjes brengen en halen. Logisch, maar voor ouders met een kind met extra zorg toch ook wel een stap / klap. 

We kregen een rondleiding op de school, jeetje wat vonden we dit spannend en wat waren we in de avond vol in ons hoofd... Gaan we dit doen? Is dit echt de volgende plek voor Suus? Uiteindelijk hebben we de voors en tegens tegenover elkaar gezet. En kwamen we tot de conclusie dat deze school het beste bij Suus zou passen. En zo begon Suus toen ze 4 jaar was op speciaal basisonderwijs. 


Ze had een hele leuke kleuterklas met 10 kindjes. Allemaal op hun eigen niveau. Ze had ontzettend lieve juffen met al het geduld van de hele wereld. Suus was nog niet zindelijk en sliep eigenlijk ook nog tussen de middag. Ow joh... dat is echt geen probleem hoor, dan slaapt ze toch lekker in de klas op een zitzak zei de juf. Wat heerlijk dat ze mee denken en dat ze op haar niveau gaan insteken. Dit voelde echt als een goed besluit. 


Deel 8 

Frustraties en gedragsproblemen... Waar ligt dit aan en waar moeten we beginnen? 


Leestip: deel 2:" Mijn baby van 3 dagen oud en al 24-uur leven in onzekerheid"