Snap
  • Kind

de moeilijkheden van het opvoeden

De moeilijkheden van het opvoeden.. HELLUP.. Niks lijkt te helpen, mijn zoon van 5 gedraagt zich verschrikkelijk..

Dag in dag uit is het een grootte strijd. 

We hebben alles al geprobeerd. Boos worden, time-out,  rustig praten en uitleggen,  spullen afpakken, belonen tot aan een afspraak bij de ggz ( waar niks uit kwam want zoonlief is zo lief jongetje..!! Jaahaaaa... Bij anderen is het echt een engel!)

De hele dag krijg ik een grote mond, word er niet geluisterd want hij is de baas en niet mama, word er geschreeuwd en gegild. Met spullen gegooid,  en hij heeft zelfs de ramen ingeslagen... Ziekenhuis bezoek en 10 hechtingen verder! 

Deze mama is moe..zo moe dat je knuffel en kusjes het niet meer goed kunnen maken.  Deed je thuis ook maar zo lief als dat je bij andere doet. Want je kan het echt wel!! 

Gelukkig ben je wel heel erg lief voor je kleine zusje!! 

Degene met de gouden tip ben ik echt eeuwig dankbaar: )

7 jaar geleden

Beste mama, Ik reageer niet vaak, maar kon het nu niet laten even te reageren. Ik heb een hele belangrijke tip voor je. Misschien klinkt hij heel simpel, maar het is wel de basis voor alles: blijf vertrouwen op je moedergevoel, heb vertrouwen in jezelf. Ik lees een heleboel mooie en goede tips. Ik lees ook uit jouw reactie dat je al een heleboel geprobeerd hebt en zeker niet schroomt om hulp te zoeken. Kortom, dat doe je goed! Ik lees ook dat jullie een heftige start hebben gehad, en dat er sprake is van een scheiding, op welke manier dan ook. Onderschat niet welke impact dit heeft, op het moment zelf, maar ook in alle jaren daarna. Er zijn een paar basisregels waar vrijwel alle kinderen goed op reageren. Zo vinden kinderen het heel prettig om duidelijkheid te krijgen, te weten wat ze kunnen verwachten, wat er gaat gebeuren, wat ze kunnen verwachten in welke situatie. Wat dan ook rust kan geven is een planbord, waarin je de komende week/weken vooruit kijkt. Bespreek iedere zondag wat er de komende week gaat gebeuren, laat hem zelf plaatjes tekenen van een activiteit (bijv golfjes voor de zwemles), en laat hem met een magneetje aangeven welke dag het vandaag is. Nog een tip (doe je vast ook al): breng zijn emoties voor hem onder woorden. Vertel wat je ziet. "Ik zie dat je boos bent." En als hij dat al kan: "Kan je me uitleggen waarom?" Boosheid, het zoeken naar grenzen en er daarbij zo nu en dan overheen gaan, is inderdaad iets wat je vaker ziet bij deze leeftijd. Hoe sterker het karakter van het kind, hoe heftiger deze fase. Opvoeden is een van de lastigste dingen om te doen, juist omdat het maatwerk is en zich niet in regels laat vangen. Wat in de ene situatie of het ene kind prima werkt, kan bij een ander kind of in een andere situatie anders uitpakken. De enige remedie hiervoor: blijf goed kijken naar de situatie, observeer goed wat jouw kind nodig heeft en blijf goed naar je moederhart luisteren. Alles in jouw lichaam schreeuwt dat je het beste voor jouw kind wilt. Een betere graadmeter is er niet! Heb vertrouwen in jezelf! Enne, vergeet niet af en toe van hem te genieten...! ;-)

7 jaar geleden

Wat super fijn dat dat helpt bij jullie. En ook echt een heel goed idee!! Alleen die van ons wil echt niet praten.. Zegt hij ook gewoon. En meestal weet ik wel wat er aan de hand is. Hij kan al heel boos worden als hij geen snoepje mag op het moment dat hij het wilt. En nee is gewoon echt nee:)

7 jaar geleden

dat zou veel verklaren! En dan is er dus ook licht aan het einde van de tunnel :-)

7 jaar geleden

Hi ProudofYou (top-naam trouwens, hopelijk ben en blijf je dat op je kindjes en jezelf). Ik heb ook een driftkikkertje als zoon. Nu 4 jaar oud. Om hem te helpen met zijn driftbuien maak ik gebruik van het moodboard van conscious discipline (https://www.incontactmetjekind.nl/). Met dit bord kan hij aangeven ana de hand van smileys hoe hij zich voelt en gaan we samen kijken aan de hand van pictogrammen hoe hij daarmee omgaat. Sinds ik dat met hem doe, vraagt hij vaak om het board en weet hij beter zijn stemmingen te handelen. (het vergt wel even geduld en beginnen op momenten dat hij helemaal rustig is) Misschien helpt dat een beetje?