Snap
  • Kind
  • plasticvrij

De leukste groene kinderboeken

Als klimaatcoach praat ik veel met anderen over het klimaat. Maar een klimaatgesprek met onze jongens hebben we niet vaak. Met het voorlezen van (prenten)boeken vinden we een fijne manier om ze op een kindvriendelijke manier meer te leren over duurzaamheid. Ik tip je de leukste kinderboeken over duurzame keuzes.

Praten over klimaatverandering of milieu met je kind

Praten over klimaatverandering of het milieu met je kleintje is best lastig. Je wilt ze niet opzadelen met verdriet of zorgen over grote wereldproblemen. Omdat ik zelf erg veel bezig ben met duurzaamheid en het milieu, wordt het onderwerp ook besproken thuis aan tafel. Als de jongens vragen hebben, beantwoorden mijn man en ik ze natuurlijk graag. Maar we vinden het belangrijk om het niet te zwaar te maken voor ze. Grote zorgen horen niet bij (kleine) kinderen, vinden we.

Het goede voorbeeld geven met duurzame keuzes

Als het gaat om duurzame keuzes is het goede voorbeeld geven het allerbelangrijkst. We zijn zuinig met water, eten geen vlees, en kopen vaker tweedehands dan nieuwe dingen. Deze dingen zijn heel gewoon in ons gezin. Maar soms blijkt dat onze kinderen niet altijd weten waarom we dat doen. Doordat we het ‘voorleven’ is het gewoonte (geworden), maar weten de jongens niet altijd dat daar een doordachte reden achter zit. Terwijl we eigenlijk wel graag vertellen wat we bewust duurzame keuzes maken. Dan is het heel fijn om met een leuk verhaaltje uit een kinderboek te vertellen waarom het zo belangrijk is om goed voor onze aarde te zorgen. Onze oudste leest zelf al heel goed, en zijn vragen worden ook beantwoord in boeken die hij kan lenen in de bibliotheek.

De leukste kinderboeken over duurzame keuzesKoos Koala

Onze jongens hebben een nieuw vriendje: Koos Koala. Wat een prachtig geïllustreerd boek is Koos zoekt een huis.

De Klimaatjes

De Klimaatjes is serie prentenboeken voor kinderen vanaf 3 jaar. De boeken behandelen verschillende milieu-thema’s aan de hand van de avonturen van een groep dierenvrienden. Onze kleuter vind de avonturen van Mol, Muis, Egel, Duif, Uil, Vos en Kikker erg leuk.

Snap

Eentje maar

Laten zien dat zelfs de kleinste acties verschil maken, is met het boek Eentje maar van Tracey Corderoy heel gemakkelijk

De Lorax

De Lorax is een echte klassieker. Het beroemde boek van de Amerikaanse schrijver Dr. Suess, pseudoniem van Theodor Geissel, kwam uit in 1971, maar is 50 jaar later nog net zo actueel. 

Pluk redt de dieren

Onze jongens en wij houden van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Ook Pluk hebben we al vaak gelezen. Pluk redt de dieren is het vervolg op de klassieker Pluk van de PettefletI over het jongetje Pluk in zijn rode kraanwagentje

Mr Finney en de andere kant van het water

Mr. Finney is een uitvinder, die graag anderen helpt. In Mr Finney en de andere kant van het water komt hij dieren op een zinkend eiland te hulp.

Foeksia redt de natuur

Paul van Loon heeft met miniheksje Foeksia een personage gemaakt dat vele leeftijden aanspreekt. Daarom zijn de boeken leuk om voor te lezen, maar ook voor grotere kinderen leuk om zelf te lezen (AVI M4).

Dit is een goed gidsje

Marieke Eyskoot maakt duurzame en eerlijke acties voor een betere wereld voor kinderen leuk en inzichtelijk. Dit is een goed gidsje bevat interviews met bekende Nederlanders, lekkere vega(n) recepten en heel veel tips.

Palmbomen op de Noordpool

Heb je grotere kinderen, die meer geïnteresseerd zijn het hoe en waarom van klimaatverandering? Dan is Palmen op de Noordpool een duidelijk en mooi geïllustreerd boek om kinderen voor te lezen of zelf te laten lezen.

De leukste kinderboeken over duurzame keuzes

Lees het volledige artikel op www.duurzamekeuzes.com