Snap
  • Kind
  • slapen
  • Bedtijd
  • Slaaplekker
  • wakkertijden
  • dutje

De ideale bedtijd!

Maar hoe laat is dat eigenlijk?

De ideale bedtijd per leeftijd is..

Heel verschillend! Wat een rot antwoord, hoor ik je denken.. Maar het is echt zo. Voor een baby van 2 maanden kan het heel normaal zijn om pas om tussen 22:00 en 23:00 de nacht te "starten" en dan de lange ruk slaap te beginnen. Bij een kind van 8 maanden kan dit nog prima 20:30 zijn en bij een kind van 2 jaar 18:30. Hoe dat komt? Ik leg het je uit!

Zoals jullie vaker langs zien komen, werk ik met wakkertijden. Dat houdt in dat je dus niet met vaste bedtijden werkt zolang er wordt geslapen overdag! Je telt altijd door vanaf het moment dat je kindje wakker is geworden.

Ik geef hier onder een voorbeeld van een kindje dat 9 maanden oud is met het 2 - 3 - 4 ritme:

07:00 wakker (+2 uur)09:00 slaapklaar op bed10:30 wakker (+3 uur)13:30 slaapklaar op bed15:00 wakker (+4 uur)19:00 bedtijd

Maar er zijn veel variabelen: je kan een vroege vogel hebben, er kan ook meer of minder worden geslapen overdag, etc. Dan veranderen de tijden dus, dit hierboven is picture perfect maar voor het voorbeeld wel even handig!

Ook als je kind nog maar 1 slaapje heeft, werk je nog niet met een vaste bedtijd. Tot 2,5 jaar mag je kindje 2 x 5 uur wakker zijn, daarna 2 x 6 uur. Vervalt het slaapje? Dan wordt bedtijd een stuk vroeger, vaak zie je dan bedtijden tussen 18:00 en 19:00.

Hoe laat gaat jouw kindje ongeveer naar bed 's avonds?

Hebben jullie geen lekker ritme te pakken en verdwaal je nog steeds tussen alle getallen en wakkertijden? Laat mij je helpen! Geef een gil en we kijken samen wat ik voor je kan betekenen.

Liefs, Kirsten

2 jaar geleden

Heerlijk! Zo fijn als het gewoon goed mag gaan met slapen 😄 Als er geen oververmoeidheid in het spel is, kun je ook prima werken met slaapsignalen, de wakkertijden zijn gemiddelden en fijn te gebruiken als leidraad!

2 jaar geleden

Wat een mooi voorbeeld! Nu moet ik zeggen, ons meisje (8m) slaapt echt super, en we volgen eigenlijk haar gewoon😊