Snap
  • Kind
  • Mama
  • Zwanger
  • kleuter
  • School
  • juf

De eerste schooldag van je kind...

'Elk kind zal groeien wanneer je hem of haar de juiste handvatten aanreikt!'

Wat spannend! Voor het eerst naar school.

Maar hoe moet dat nou? Vaak ben je als ouder nerveus voor dit moment. Gaat het goed als ik mijn kind op school achterlaat? Kan ik het of vind ik het zelf heel moeilijk? Hoe zal mijn kind het doen op school? Allerlei vragen die bij ouders spelen wanneer hun kind voor het eerst naar school gaat. Veel ouders vragen zichzelf ook af wat nou de beste manier van afscheid nemen van hun kind is. Voor iedereen is afscheid nemen anders. Maar wie hier echt mee zit, hoe dit dan zou moeten, diegene hoop ik wat tips te kunnen geven (hoe het wel of juist niet moet).

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kind of de ouders zelf moeite hebben met het afscheid nemen. Maar vaak heeft het bij moeite hebben met het afscheid in de kleuterklas te maken met de nieuwe omgeving, het nieuwe speelgoed, de nieuwe kinderen en de nieuwe juf of meester. De kinderen die ik nieuw in de klas krijg en die het moeilijk vinden om afscheid te nemen zijn vaak na 5 minuten wanneer de ouders uit beeld zijn alweer rustig en doen dan al heerlijk mee. Dit weet ik, maar ouders zitten nog steeds met het beeld dat ze hun kind overstuur hebben achtergelaten en denken nog steeds dat hij of zij zo bij de juf of meester zit.

Omdat ik mij goed kan indenken dat jullie hier niet met een goed gevoel weglopen bel ik altijd de ouders van de kinderen die zo’n moeite hadden met het afscheid rond 9 uur/half 10. Ik laat dan even weten dat het heel snel goed ging na het afscheid en dat er niks meer aan de hand is. Hier zijn ouders dan heel blij mee om dat te horen. Zij kunnen rustig door met het idee dat het goed gaat met hun eigen kind. In plaats van nog steeds het beeld van een huilend kind die je achter moest laten.

Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen manier van afscheid nemen. Wat ik heb gemerkt in de kleuterklas is dat het voor de kinderen heel fijn is wanneer er een kort en liefdevol afscheid plaats vindt. Niet te lang rond het kind blijven hangen, want wanneer je dan weg moet dan wordt het lastiger dan wanneer je even goed knuffelt en zegt, mama of papa gaat weer weg en vanmiddag haal ik jou weer op, doei (nog even een knuffel/kus en goed zwaaien)! Als je vervolgens weggaat is dit heel duidelijk voor het kind en jou zelf. Ik merk dat dit vaak werkt.

Wat juist niet werkt is dat je als ouder van een nieuw kind in de klas als laatste blijft staan. Dan moet je plotseling weg want de juf gaat beginnen, alle andere ouders staan al buiten het lokaal en je kind ziet dat jij opeens best gehaast en als laatste weggaat. Alle aandacht ligt op jou. Dit werkt niet voor het kind, maar ook niet voor jou. Dan merk ik vaak dat deze kinderen moeite hebben met het afscheid. Ze beginnen te huilen, willen het liefst weer achter mama of papa aanrennen.

Het blijft een lastig moment je kind na vier jaar voor jullie alleen naar de basisschool brengen, ik zie ook veel ouders op dat moment een traantje wegpinken. Maar weet dat de kinderen er vanaf dat moment aan toe zijn en dat ze hoe het afscheid ook loopt vaak na 5 minuten rustig zijn, heerlijk spelen en meedoen met de andere kinderen. Als ik de kinderen aan het eind van de ochtend dan vroeg hoe zij het op school vonden krijg ik altijd te horen, ‘Leuk! Morgen wil ik weer!’ Daar doe ik het voor!

6 jaar geleden

Haha zo kan het natuurlijk ook!

6 jaar geleden

Fijn dat je er iets aan hebt! (:

6 jaar geleden

Thanks! Ik had dit onderwerp aangevraagd! Dat van die laatste ouder had ik zelf nooit kunnen bedenken!

6 jaar geleden

Onze oudste zit ondertussen in groep 3. Maar haar eerste schooldag was mijn eerste keer dat ik uit de klas ben gezet. En dat nog wel door mijn eigen dochter. Ze zat nog niet en vroeg al of ik niet weg kon gaan . Ze pakte mijn hand en zette me zo buiten. Ik moest nog vragen om knuffel, nou dat kreeg ik nog wel maar dan moest ik echt weggaan. Tja......... Ik had er duidelijk meer moeite mee om haar los te laten dan zij mij ?