Snap
  • Kind
  • zomervakantie
  • #peuterpuberteit
  • #peutergrillen
  • kotergroep
  • hetleventhuis

De boze peuter en het fenomeen ‘vakantie’

De week overleven is wel heel dramatisch maar soms kan je ze toch achter het behang plakken.

Ik heb het natuurlijk over de peuter ‘nog-net-geen-kleuter’. Sinds een aantal weken gaat mijn oudste zoon van 3,5 naar de kotergroep in de buurt. Twee ochtenden waaraan jonge kinderen wennen aan schoolse activiteiten, ritme en structuur ervaren en kennis maken met de school waarop ze de komende 8 á 9 jaar zullen vertoeven. Als leerkracht ben ik hier helemaal voor! Het geeft kinderen zoveel extra, ook in sociale omgang. 

Toen wij hem vorige week vertelde dat er op maandag geen schooltje zou zijn en de schoolvakanties zouden beginnen was meneer ontroostbaar. Hij huilde tranen met tuiten. “Dan was hij helemaal alleen, zonder vrienden”. Klonk heel dramatisch natuurlijk maar een klein beetje gelijk had hij toch wel. Het is best lastig om een kind continu uit te leggen wat Corona is, waarom een school dicht moet en weer open gaat en nu is er ineens weer een vakantie.. het is allemaal maar raar en vreemd.

Gelukkig is onze spruit een leergierige maar hem thuis uit blijven dagen is zelfs als leerkracht een uitdaging opzicht. Hij klimt dagen bovenop me, zijn benen en armen zijn overal en ik vroeg me de laatste tijd af hoe ik aan al die blauwe plekken kwam.. aha. Welke activiteit we ook bedenken, zijn kleine broertje mag vooral niét meedoen en slapen, wat is dat?! Toch laten we ons niet uit het veld slaan en blijven we leuke activiteiten bedenken. Dit kind heeft beweging nodig.. zoals alle kinderen. Lekker veel naar buiten en spelen. We nemen de hond en de kinderwagen mee en gaan de speeltuinen af in de buurt, fietsen grote rondes en maken van de boodschappen een uitje.

Toch blijven de boze peuterbuien niet uit. ‘Een fase’, zeggen ze. Avondeten is uit den boze, alles is jakkie, ook al maakt meneer het samen met mama. Om maar niet te spreken over de driftbuien omdat er een puzzelstuk kwijt is. Gisteren noemde hij mij ‘een kromme spin’ en ‘een boze dief’. Mocht het de komende jaren bij deze scheldwoorden blijven, dan wil ik graag tekenen! 

Hoe dagen jullie je peuter uit in vrije tijd?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij FrancisMF?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.