Snap
  • Kind
  • dreumes
  • mama
  • speen
  • Onzeker
  • tut

Dag tut!

Einde van het tutjes-tijdperk

Ergens rond de kerst had ik me voorgenomen om het gebruik van de speen van Ise (of 'tut', zoals we de speen ook wel noemen) te gaan stoppen. Bijna meteen nadat Ise was geboren hadden wij de regel dat de speen alleen voor in bed is. Dit werkte goed voor haar! En al heel snel begreep ze dit ook. Sinds ze woordjes zegt, vult ze het zinnetje ook aan; 'De speen is voor in ...?' 'BED!' waarna ze uit zichzelf de speen terug gooit in haar ledikant.

Ise is inmiddels 1 jaar en 9 maanden oud. Ze is een vrolijke, eigenwijze dreumes die prima weet wat ze wil. Een leuk spelletje voor haar is dan ook om zich in haar slaapkamer te verstoppen als we naar boven zijn gegaan om naar bed te gaan. Een spelletje waar ik niet aan mee doen (saaie mama, I know). Na een paar keer weg te zijn gegaan kwam de boodschap nog steeds niet aan, dus zei ik; als je nu niet komt, heb je vanavond geen speen!. Ik dacht dat ze dan wel zou komen, maar niet dus. Oeps... Nu moet ik voet bij stuk houden, dus ik heb de speentjes uit bed gehaald!

Door alle hectiek vergaten we nog om de tandjes te poetsen, maar daarna lag ze dan eindelijk in bed. Schuldbewust liep ik naar beneden en vertelde over het voorval. Dat het nooit mijn intentie was geweest om met de speen te stoppen bij wijze van straf. Met al mijn onzekerheid heb ik de baby-cam goed in de gaten gehouden. Niet dat het nodig was, dreumes Ise lag te slaapliedjes te zingen met haar twee knuffels in haar armpjes geklemd. Eén keer riep ze; 'speentje nou?' (waar is het speentje nou). En daarna ging ze slapen! 

Helaas werd ze vanochtend om 6.05u wakker en heb ik het mezelf makkelijk gemaakt door toch maar even haar speentje te geven... 

Tijdens de lunch (met Ise erbij, want lockdown), vroeg ik aan papa Bart of we de speen zouden geven voor het middagdutje. Hij deed er heel makkelijk over en zei 'Nee joh, laten we het nu ook doorzetten!'. Wederom voelde ik me gespannen, zou dit wel goed gaan... Maar binnen 20 minuutjes lag onze dreumes alweer lekker te slapen. 

Betekent dit dan het einde van het tutje? Gaat het écht zo makkelijk? Waarschijnlijk wel. Ise lijkt zich er in ieder geval niet druk om te maken.

Hoe oud was jullie kleintje toen je stopte met de speen?