Snap
  • Kind
  • kinderen
  • mamaplaatscollab
  • oogcheckweken
  • ikkijkverder
  • huisvoltestosteron

Check jij de ogen van je kind?

De online-wereld van tegenwoordig. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. De eerste vraag die onze oudste twee jongens standaard stellen als ze uit bed komen is tegenwoordig: “Mag ik op de iPad?” En begrijp me niet verkeerd ik snap het ook wel. Met twee nog kleinere broertjes heb je nou eenmaal niet dezelfde interesses op de tv. En heel eerlijk? Ik vind het ook gewoon ontzettend makkelijk. Ik wil ook wel eens een warme kop koffie drinken of even rust in huis en dan zijn die ’iPads heel erg handig.

Geen schermtijd

Ik lees dat veel ouders schermtijd hanteren voor hun kinderen. Wij kiezen ervoor om dat bewust niet te doen. We bepalen per dag wanneer en hoelang ze op hun iPad mogen. We leggen de iPads ook regelmatig een week aan de kant en spreken dan af dat ze de hele week even niet op de iPad gaan kijken. Waarom wij hiervoor kiezen? Wij willen kunnen bepalen wanneer het wel of niet mag en willen niet dat ze dat zelf kunnen bepalen, omdat ze die dag nog schermtijd over hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ze zich leren vermaken met andere dingen dan alleen maar online filmpjes en spelletjes.

Bijziendheid bij jonge kinderen

Wist je dat bijziendheid onder jonge kinderen een steeds groter probleem wordt? Ook van ouders om mij heen hoor ik regelmatig dat hun kinderen bijziend blijken te zijn. Het zet me wel aan het denken en ik vraag mij dan ook wel af hoe het met de ogen van onze kinderen staat. Zelf zien ze het gevaar van het schermkijken niet dus aan ons als ouders de taak om op hun ogen te passen. Ze hebben deze immers hun hele leven nog nodig! Een goede tip is daarom om met enige regelmaat de ogen van je kindje bij een oogzorgspecialist te laten checken (zie hier de mogelijkheden bij jou in de buurt: https://ikkijkverder.procornea.nl/ouders.html 

Noud heeft de bijnaam brokkenpiloot, hij loopt regelmatig tegen de stoelpoten aan of stoot zijn hoofd tegen de wasbak in de wc. Ik vraag me dan ook steeds meer af of hij gewoon niet oplet of dat hij het misschien niet goed ziet. Omdat ik bij mezelf inmiddels het motto heb ‘bij twijfel altijd doen’, heb ik een risicoanalyse gedaan op www.ikkijkverder.nl. Binnenkort wil ik ook een afspraak maken om zijn ogen te laten testen door een specialist.

20-20-2

Gelukkig komt het mooie weer er weer aan en vinden onze kinderen het heerlijk om buiten te spelen en vragen ze minder om de iPad. Prima moment om de iPads weer eens te laten verdwijnen en na te denken over onze aanpak. Ik las dat er een lifestyle-regel is voor gezonde kinderogen: 20-20-2 Eerlijk gezegd kende ik deze nog niet. Na iedere 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en minstens 2 uren buiten spelen. Ik sta nog steeds helemaal achter onze aanpak maar ze zitten dan wel snel een uur naar een scherm te kijken. Bovenstaande wetende ga ik eens kijken hoe wij daar vorm aan gaan geven. Nu ben ik wel benieuwd, hanteren jullie schermtijd voor jullie kinderen? En gaan jullie de ogen van jullie kind(eren) laten checken?

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand maart). Wil je meer informatie? Ga dan naar ikkijkverder.nl 

3 jaar geleden

Wat goed dat je daar zo bewust mee bezig bent. Ik merk het zelf ook als ik veel met mn telefoon bezig ben dat ik hoofdpijn krijg, dus meer via de computer is een goed idee!

3 jaar geleden

Bij mij is er een regel in huis: niet dichtbij op schermpjes kijken langer dan 10 minuten. Ook ikzelf probeer dit. Mailen via computer en serie kijken op tv.