Snap
  • Kind
  • kinderen
  • cartoons
  • spongebob
  • peuterbrein

Cartoons slecht voor je peuterbrein

Cartoons..niks mis mee zou je denken. Psychologen denken daar anders over. Zij zijn ervan overtuigd dat de snelle opeenvolgende beelden de hersenen van jonge kinderen overbelast. Dit is vooral bij de uitvoerende functies te zien, waarbij het geheugen worden aangetast.

Dit is ook bevestigd door een experiment van Dr. Angeline Lillard van de Amerikaanse University of Virginia.  Zestig vierjarige werden in drie groepen verdeelt . De eerste groep bekeek een filmpje van Spongebob die 9 minuten duurde en die om de 11 secondes van scènes wisselde.

De tweede groepje kreeg een opvoedende cartoon te zien met dezelfde lengte. De scenes van deze cartoon werd om de 34 seconden van scene gewisseld. De laatste groep kinderen werd niet voor de televisie gezet en kregen potloden en papier om een tekening te maken.

De kinderen kregen daarna een aantal testen. Uit die testen bleek dat de eerste groep kinderen die naar een filmpje van Spongebob keken veel slechter scoorde op aandachtsproeven of test waarbij ze een probleem moesten oplossen. De kinderen die helemaal geen televisie hadden gekeken scoorde veel beter dan de twee andere groepen.

Dit experiment geeft aan dat direct na het kijken van cartoons dat de kinderen slechter presteren. Op lange termijn zou dit ook  negatieve  effecten kunnen veroorzaken. Volgens Dr. Angeline Lillard komen deze onderzoeken overeen met een eerder onderzoek waarbij werd aangetoond dat cartoons een negatieve invloed hebben op de concentratievermogen.

Uit eerdere studies is gebleken dat kleuters meer dan 90 minuten per dag televisie kijken. Dr. Dimitri Christakis weet dat dit ernstige gevolgen  heeft op de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen. Volgens Dr. Dimitri Christaki is de kwaliteit van de programma waar het kind naar kijkt, veel belangrijker dan de kwantiteit.

Kijkt jouw kind vaak naar cartoons?

12 jaar geleden

Ik laat mijn kinderen lekker voor de tv zitten, zodat ik zelf ook nog mijn huishouding bij kan houden. Ik probeer wel op te letten dat het niet te gek wordt, maar gelukkig willen ze bij goed weer graag buiten spelen.