Snap
  • Kind
  • ontwikkeling

Ben jij eerlijk over je kind ?

Onze 2de dochter heeft tijdens de zwangerschap een hersenbeschadiging opgelopen en daardoor een ontwikkelingsachterstand en hemiplegie heeft.

Ons gezin bestaat uit vader, moeder en 4 dochters, waarvan de 2de tijdens de zwangerschap een hersenbeschadiging heeft opgelopen en daardoor een ontwikkelingsachterstand en hemiplegie heeft. Als gevolg van deze problemen zit ze op een zmlk school waar het haar en ons heel goed bevalt.

Het is een heel spontaan meisje en ze kan hartveroverend schattig zijn...kan want ze is ook zeer regelmatig heel moeilijk te sturen, heeft een supersterke eigen wil en kan heel slecht samen spelen met haar zusjes. Dit heeft tot gevolg dat er zich heel vaak conflicten voordoen binnen ons gezin omdat wijzelf van mening zijn dat het haar beslist geen goed kan doen om in alles haar zin te krijgen en dat ook de grenzen moet respecteren. Wij zijn daarover heel open naar familie en vrienden toe, en dan bedoel ik dat ze als het ter sprake komt in een contact het hele plaatje te horen krijgen, zowel positief als negatief.

Nu kom ik zeer regelmatig mensen tegen die altijd alleen maar de positieve dingen over hun kinderen vertellen en mocht er iets opdoen wat negatief zou kunnen uitpakken voor hun eigen kind dan weten ze er wel een draai aan te geven zodat het in ieder geval zeker niet de fout van hun kind kan zijn. Ik ben van mening dat er zeker wel wat voor te zeggen valt voor deze houding , want uit ervaring weet ik dat mensen anders soms al bij voorbaat een etiket op het kind plakken waar je de problemen of  negatieve ervaringen over vertelt, wat dat betreft heb ik er wel begrip voor, maar toch het geeft mij als ouder wel eens het gevoel dat ik alleen sta met de problemen die zich in ons geval voordoen, hoewel er altijd professionele hulp voor ons klaarstaat als we die nodig hebben.

Onlangs sprak ik tijdens de zwemles een moeder die aangaf bij haar kind ook problemen tegen te komen en het voelde zo goed om over en weer informatie en ook goede tips uit te wisselen. Ik ben er erg benieuwd naar hoe jullie dat ervaren als moeder?

11 jaar geleden

Herkenbaar...mijn kind is; de beste, de mooiste, de slimste, etc. ...en maar kwekken hoe goed ze 't allemaal doen. Nee, ik ben niet zo'n opschepper. Misschien een beetje het tegenovergestelde... wat ook niet altijd goed is! Ik praat in ieder geval wel over de minder leuke dingen...alhoewel mensen over het algemeen daar soms moeilijk op reageren en hun best doen om te gaan 'verbloemen' (Je hoort vaak; het komt allemaal wel goed, ieder kind is anders etc.)

11 jaar geleden

Eerlijk duurt het langst maar blijkbaar denken mensen daar anders over en idd als je positieve maar ook negatieve dingen zegt krijg je een stempel. Maar laat mij maar een stempel hebben, liever dat dan dat ze nadien zeggen "had je niet kunnen zeggen dat....."

11 jaar geleden

Ik ben altijd heel eerlijk over hoe Senna is, ik ben moeder van de eerste en ik weet lang niet altijd hoe mee ergens om te gaan, als ik alles zou verbloemen en niet eerlijk zou zijn over hoe t met Senna gaat dan heb ik me zelf daar uiteindelijk maar mee.. en ik vind ook als Senna wat ouder is en ze mocht n vervelende peuter puber zijn dat andere mensen dat weten.zodat ze ook haar aankunnen spreken op haar gedrag en niet denken dat ze dat maar een enkele keer doet terwijl ze miscchien altijd dat zelfde streekje uit haalt. en net als of er kinderen bestaan die noooooit iets fout doen, je hebt natuurlijk wat lievere kindjes er tussen zitten en sommige kindjes die wat meer uit proberen en iets meer stout zijn ... ach wat maakt t uit in elk kind zit ook n lief kind!

11 jaar geleden

Ik heb ondervonden dat er heel veel zijn, die het mooier maken dan het in werkelijkheid is. Zelf ben ik vanaf het begin eerlijk geweest en snapte niet hoe het bij anderen zo goed kon gaan, deed ik dan iets niet goed! Totdat er iemand zei: wat ben ik blij dat je dat zegt want ik heb hetzelfde.....pfff er viel een last van mijn schouders!!!! ik was niet de enige! Sindsdien zijn er " meer over de streep" ...waarom dingen mooier maken dan dat ze zijn. Dan houdt je jezelf toch voor de gek!! Dus hartstikke goed van je!!! dan kan er ook zeker niks onverwachts gebeuren voor anderen! (ik bedoel als je altijd positief bent en er gebeurt net iets bij iemand anders...dan zullen ze wel heel raar opkijken)....