Snap
  • Kind
  • Mama

Lastig: beleggen of sparen voor je kind?

Iedere ouder wil er voor zorgen dat hun kindje een onbezorgde toekomst heeft. Helaas zijn er naast het geven van warmte, liefde en een goede opvoeding ook een aantal flinke kostenposten. Denk hierbij aan een (of meerdere) studies, een mogelijke wereldreis, een auto'tje en uit huis gaan.

Wat veel ouders doen is maandelijks of jaarlijks wat geld apart te zetten totdat die kleine baby daadwerkelijk gaat studeren :) Maar waar zet je dat geld apart? Best een lastige keuze waarbij wij graag wat meer informatie willen geven.

Beleggen of sparen?

Beleggen of sparen? Dat zijn de meest populaire vormen van geld apart zetten (in een oude sok op zolder kan natuurlijk ook). Sparen is voor de meeste mensen een helder verhaal maar beleggen... Tja, hoe werkt dat eigenlijk precies? We hebben dit kort samengevat voor jullie aan de hand van informatie verkregen bij Brand New Day.

Risicovol?

Als je geen enkel risico wilt lopen met het geld voor je kind, dan moet je een spaarrekening openen. Zonder twijfel. Maar als je wél wat risico kunt (en wilt) lopen en discipline hebt, kan beleggen voor je kind een verstandige keuze zijn.

Wat levert meer op?

Over een langere periode levert beleggen meestal meer op. Bij Brand New Day hebben ze een analyse gemaakt waarbij het rendement van sparen is vergeleken met het rendement van beleggen. Er zijn 68 perioden van 18 jaar met elkaar vergeleken. Van 1928 tot en met 2014.

Beleggen, een verstandige keuze?

De uitkomst: In 66 van de 68 perioden levert beleggen (fors) meer op dan sparen, in 2 gevallen levert sparen iets meer rendement op (maar ook beleggen levert in die jaren geen verlies op). In deze analyses zitten dus ook de slechte periodes voor beleggen: beurscrash 1929, Tweede Wereldoorlog, Oliecrisis jaren '80, beurscrash 1987, de dotcom crisis begin deze eeuw en ten slotte nog de kredietcrisis.

Dus als je wat tijd en discipline hebt dan kan beleggen zeker interessant zijn! Meer weten over beleggen? Bekijk hier de website van Brand New Day »

Wat doen jullie?

Hebben jullie wel eens gedacht aan beleggen? Zijn jullie druk aan het sparen of (nog) niet? Laat het weten in een reactie!