Snap
  • Kind

Basisscholen die andere drankjes dan water verbieden

Afgelopen week was het een groot nieuws-item: een vader die openlijk klaagde over de invoering van het verplicht drinken van water op school

...terwijl zijn zoontje niet eens water lúst, dus heel zielig zou uitdrogen als het een warme dag zou zijn op school.... En ook zijn geliefde boterkoek mocht niet meer. Belachelijk, vond hij. Waar bemoeide school zich mee? Hij was er 100% van overtuigd dat zijn zoon verder kerngezond was, want thuis kreeg het wél fatsoenlijkaardappelen-groenten-vlees te eten. 

O jee, we worden steeds meer beperkt in onze vrijheid, terwijl we juist in een tijd van enórm veel verleidingen leven. 'Traumas' van vroeger, dat wij van onze eigen ouders alleen maar in het weekend een glas frisdrank kregen en een bakje chips, worden gecompenseerd met verwennerij van onze eigen kids, die élke dag krijgen waar ze maar zin in hebben. Natuurlijk mogen ze niet de hele dag door eten wat ze willen, maar iedere dag toch wel minstens één lekker ding. Niemand ziet daar het kwaad van in. 

De maatschappij versuikert, vervet en wordt steeds luier. Dat doet de gemiddelde gezondheid geen goed. Het zal in de toekomst alleen maar een steeds groter probleem worden, want de ziektekostenverzekeraars kunnen het nu al niet meer betalen, wat wij dan op onze beurt weer in onze eigen persoonlijke portemonnee voelen, want de verzekeringspremies gaan elk jaar omhoog....

Om het een halt toe te roepen, proberen ze al jaren mensen bewust te maken van hun eetgedrag. Tevergeefs. Het probleem wordt niet kleiner. Mensen zijn eigenwijs en de winkels en eetgelegenheden al helemaal. Ze blijven maar ongezond spul comsumeren, omdat het gemakkelijk, goedkoop en gewoon het lekkerste is. 

De generatie van de jaren 70-80-90 is toch al verpest qua eetgedrag. Zullen we dan maar eens de generatie die daarna komt proberen te 'redden'? Van jongs af aan kinderen van hun voorkeur voor zoete etenswaren afbrengen. Als de ouders het niet doen, kan school het doen. Want daar brengen kinderen een groot gedeelte van hun leven door. Daar heb je nog enigszins grip op hun doen en laten. Suikerhoudense rotzooi wordt op steeds meer scholen geweerd en water gepromoot. Snoep en koek maakt plaats voor fruit en boterhammen met gezond beleg. Best slim. Het probleem bij de bron aanpakken. 

Tientallen scholen in Nederland, en in omringende Europese landen nog meer, hebben al jaren deze waterdrink-regel ingevoerd. En dit verloopt rustig en prima. Maar dankzij de mening van de vader van het nieuwsbericht werd er een hot discussie-item aangezwengeld. Want er blijken opeens veel meer mensen het niet eens te zijn met de invoering hiervan. Deze vader werd dan wel een beetje belachelijk gemaakt met zijn trieste mening dat zijn arme zoontje geen water lust ("wie lust er nou geen wáter??" en "Als een kind geen water lust, hebben de ouders het er zelf naar gemaakt") en dat water alleen voor honden is (WTF!!??), maar hij had volgens velen wél gelijk wat betreft de vervelende bemoeienis van school. Hoe kan het dat men anno 2017 door een school opgelegd kan krijgen wat men hun kroost meegeeft op een schooldag?? Het is betuttelend en velen vragen zich af: what's next? 

Iedereen weet dat er ontzettend veel slechte drankjes en etenswaren in omloop zijn. Op facebook zie je dagelijks berichten daarover voorbij komen, omdat men het massaal deelt. Wie nu nog niet weet hoeveel suikerklontjes in een pakje sinaasappelsap zitten t.o.v. een blikje cola, leeft echt onder een steen. En toch blijven we onze kinderen de zogenaamd 'gezonde' drankjes voeren. Want in sinaasappelsap zitten toch ook vitamientjes? Dat is niet onder een steen leven, dat is je kop in het zand steken!

Mijn kind is niet dik, dus die mag best een pakje Fristi. Mijn kind heeft een sterk gebit, dus die mag best een zure mat in zijn broodtrommel mee voor naast de boterham. Zucht. Ik wil die kinderen niet zien als ze volwassen zijn en struggelen met hun gewicht. 

Mensen zijn als de dood voor opgelegde regeltjes. Als iets 'verplicht' wordt, dan gaan ze er tegenaan schoppen. Regeltjes is zoooooo niet 2017. Men wil zelf blijven beslissen wat men doet of laat. Maar helaas verpesten de vele mensen die de verkeerde keuzes maken het voor de rest. Regels worden niet gemaakt om mensen te straffen. Regels zijn nodig om de orde te handhaven. Als we er een rotzooi van maken, móeten er wel regels voor komen. Degenen die het hardst protesteren tegen regels, omdat ze ze als betutteling zien, zijn vaak degenen die ze het hardste nodig hebben. De veroorzakers van die regels. En als ze dat dan ook nog doen voor de ogen van hun kind, wat voor voorbeeld geven ze dan? Dat je alle regels gewoon kunt aanvechten? Leuke gezellige volwassenen worden ze dan. Overal tegen in protest gaan. Respect? Neu, waarvoor? Vrijheid van meningsuiting is belangrijker! Overal waar ik het niet mee eens ben, daar ga ik keihard tegenaan schoppen! Elke generatie zal erger worden. 

Dus mensen, moraal van dit verhaal: als scholen een nieuwe regel invoeren, bekijk het niet meteen negatief door te roepen dat het betutteling is. Maar bekijk het eens vanuit de positieve visie dat de school het vanuit de beste bedoelingen doet. Men heeft het beste voor het kind voor. Het gaat maar om een glaasje wáter, hè mensen. Iets waar ze in Afrika soms twee dagen voor moeten lopen. 

Thuis kun je je kind nog altijd lekker verwennen, zoveel als je wilt. Maar doe het met mate, want anders moeten daar ook ooit een keer maatregelen voor genomen worden en die maatregelen gaan ons misschien wel harder treffen dan dit ene glaasje water. 

6 jaar geleden

dat is ook wel zo maar ik heb van iemand gehoord die had voor de hele klas iets moois gemaakt en mocht niet want dat zouden ze vragen aan hun ouders. dat is belachelijk, met een goed gesprek doet ze het 4x in het jaar en andere ouders horen niet dat hun kinderen het ook willen.

6 jaar geleden

Ik kan me ook wel vinden in de regel van school. Onze jongste wilde in 1e instantie ook geen water. Op maandag en woensdag moeten ze een beker water mee nemen. Dus hier krijgen ze een beker water en een beker melk. Na verloop van tijd werd t voor de jongste normaal en vragen ze ook thuis om water. Mijn oudste heeft aanleg tot dik worden dus hier gaan er alleen gezonde dingen de broodtrommel in en dat vinden ze ook lekker. Frisdrank krijgen ze alleen op speciale dagen bijv bij een feestje. Zaterdag avond mogen ze een bakje chips en de rest van de week niet. Maar ik doe ook niet moeilijk wanneer ze tussendoor op bijv een verjaardag wat lekkers krijgen. Hier zijn veel mensen het er ook niet mee eens.

6 jaar geleden

Dit is nou een reactie waar ik het helemaal mee eens ben. Wij eten gezond, mijn kinderen krijgen gewoon dubbeldrank of ranja of een pakje mee naar school en een lekker koekje of snoepje. En nee ik stop mijn kinderen niet vol met alleen maar ongezonde dingen, maar ik beslis wel zelf wat ik mijn kind meegeef. Prima dat school advies geeft maar laat ze niks verplichten.

6 jaar geleden

Ik word eigenlijk een beetje moe van al die drukte rondom het eten. De tegenstanders, de voorstanders, de 'ik roep er ook ondoordacht wat tussendoor'-standers De reden voor het gezond eten aanmoedigen en het waterdrinken is niet meer dan redelijk. Maar het is niet dat elk kind of mens zomaar in dat gemiddelde gezonde menu past. En dat willen we blijkbaar graag. Drink jij geen water?! Eet jij meer dan zoveel boterhammen? Dan word je te dik. Dan krijg je diabetes. En met gezond eten verwachten we eigenlijk een gezondheidsgarantie. En zo werkt het niet. Zo simpel is het niet. Over het algemeen genomen natuurlijk wel. Maar mensen zijn individuen. Standaard is lekker, want daar kun je makkelijk over oordelen. Maar standaard is eigenlijk een richtlijn, geen keiharde grens. Mijn kind zou naar aanleiding van de hoeveelheid eten een reuze buikomvang moeten hebben. Om niet als fout voorbeeld te fungeren mag ze niet in het bijzijn van andere kinderen de voor haar juiste hoeveelheid eten eten. En ik denk dat daar over geklaagd wordt. Regels prima, maar verlies niet uit het oog waar het om gaat. Naast het terugdringen van de ziektekosten, het ouder worden en dit zo gezond mogelijk doen telt vind ik zeker ook het individuele mee, het totaalplaatje aan wat erin gaat en wat er verbruikt wordt. Dat moet in balans zijn en daar zitten wel degelijk verschillen in!