Bang voor de tandarts
Een paar tips om je op weg te helpen naar een meer ontspannen tandartsbezoek.
Veel kinderen maar ook volwassenen zijn enigszins gespannen als ze naar de tandarts moeten. Een beetje gezonde spanning is niet erg maar sommige mensen zijn echt angstig. Maar waar is deze angst nou eigenlijk op gebaseerd? En wat kun je eraan doen om te voorkomen dat je kinderen (ook) bang worden?
Bang voor pijn
We nemen de angst even onder de loep. Weinig mensen zullen zeggen dat ze bang zijn omdat ze de tandarts zo'n nare man of vrouw vinden. Het gaat niet zozeer om de persoon achter de tandarts. Tijdens een periodieke controle is men gespannen dat er een gaatje of iets dergelijks gevonden zal worden die behandeld moet worden. Met andere woorden, de periodieke controle op zich, is het probleem ook nog niet. Tijdens de controle zal de tandarts in weinig gevallen al daadwerkelijk een behandeling uitvoeren. De daadwerkelijke angst is dus uiteindelijk voor de behandeling van een gebitsprobleem die mogelijk pijn gaat doen. Toch kan deze grote angst ervoor zorgen dat de periodieke controles ook al als zeer stressvol ervaren worden.
Oorzaak
Als we kijken naar de oorzaak van de angst wordt vaak een nare ervaring met een tandheelkundige behandeling genoemd. Daarbij is de reactie van de tandarts als persoon wél heel belangrijk. Als deze niet geruststellend of ondersteunend is, kan de ervaring zelfs als traumatisch ervaren worden. Wat uiteraard de angst daarna alleen maar groter maakt. Ondersteuning is een belangrijke voorwaarde om van een angst af te kunnen komen. Kinderen kunnen ook bang voor de tandarts worden doordat ze voelen dat hun ouders gespannen zijn. Ook al spreekt de ouder de angst niet letterlijk uit. Kinderen voelen veel dingen haarfijn aan en denken wellicht: 'mama is nerveus dus zal het bij de tandarts wel niet pluis zijn'.
Tips
Neem jouw eigen angst of de angst van je kind serieus en wuif het niet weg. De eerste stap naar het 'niet meer bang zijn' is het erkennen van de angst.
Spreek je angst uit. Geef bij de tandarts aan dat je bang bent en waar je bang voor bent. Als iemand hiervan op de hoogte is, kan hij / zij hier rekening mee houden.
Zoek een tandarts 'die je ligt'. Als je de tandarts als persoon al niet prettig vindt, is het veel lastiger om je zorgen met hem / haar te bespreken. Daarbij is het belangrijk dat je het gevoel hebt je tandarts te kunnen vertrouwen.
Er zijn tandartsen die speciaal gespecialiseerd zijn in angst. Maar ook bij je eigen tandarts zou je kunnen informeren of er bijvoorbeeld ruimte is voor een wat langere afspraak. Dit geeft de tandarts en jou de ruimte om dingen te bespreken of even een pauze in te lassen tijdens een behandeling als jij daar behoefte aan hebt.
(Kleine) kinderen
Als afsluiting zou ik mee willen geven, neem je kinderen eigenlijk gelijk vanaf de geboorte mee naar jouw eigen periodieke controles (niet naar behandelingen). Ook al hoeven ze zelf nog niet gecontroleerd te worden, doordat ze met jou mee gaan leren ze dat dit heel normaal is. Tegen de tijd dat ze wel zelf ook controles moeten krijgen is het niet meer 'nieuw maar gewoon' en kennen ze de tandarts al. Indien er tijd voor is zal hij / zij wellicht ook al even op speelse wijze bij de kleine in de mond kijken. En het speeltje wat kinderen vaak krijgen doet ook al veel goeds in hun tandartsbeleving!
Hebben jullie nog aanvullende tips? Deel ze met ons in de reacties!
Volg ons ook op Facebook en Instagram! https://www.instagram.com/kindercoach_juffieanders/
Kindercoach Joke | MPexpert
Fijn dat jullie tandarts het ook zo goed oppakt! Als kinderen er gelijk mee opgroeien is het tegen de tijd dat ze 'moeten' al heel normaal ? ?
mama1988+1
wij hebben een lieve tandarts die het leuk doet met de meiden. De oudste is met 2 jaar gegaan en de jongste was toen 1 en mocht gelijk liggen. Nu is de jongste net geweest en is 2,5. Ze vond de tandarts zelf het spannenste en de tandarts pakte het echt leuk op