Snap
  • Kind

7 vragen en antwoorden over het middagslaapje

Een middagslaapje is voor jonge kinderen heel belangrijk, maar waarom eigenlijk? Lees hier 7 vragen en antwoorden over het middagslaapje!

Vrijwel alle jonge kinderen hebben een middagslaapje nodig, maar waarom eigenlijk? Deze en nog 6 vragen ( met antwoorden natuurlijk! ) vind je in dit artikel.

1. Waarom is het middagslaapje eigenlijk zo belangrijk?

Jonge kinderen zijn heel intensief bezig en gaan soms over hun eigen grenzen heen. Daarnaast doen ze erg veel indrukken op, waardoor ze snel moe worden. Een middagslaapje is dan ook een belangrijk rustpunt van de dag. Door s`middags even te gaan slapen krijgt een peuter weer energie en wordt ook zijn concentratie beter.

2. Hoe lang duurt het gemiddelde middagslaapje?

Hoe lang een middagslaapje duurt hangt echt af van de slaapbehoefte van het kind. Gemiddeld duurt het middagslaapje tussen de 1 en de 3 uur, maar korter of langer is dus ook zeker geen uitzondering.

3. Tot welke leeftijd heeft een kind een middagslaapje nodig?

De meeste kinderen doen een middagslaapje tot 3 / 3,5 jaar. Sommige kinderen hebben die behoefte rond de 2 jaar al niet meer, terwijl andere kinderen af en toe nog een dutje doen terwijl ze al op school zitten.

4. Mijn kindje is pas 2 jaar, maar weigert om een middagslaapje te doen, wat nu?

De meeste kinderen van 2 jaar hebben echt nog wel behoefte aan een middagslaapje. Het weigeren van het middagslaapje kan ook een andere reden hebben. Misschien heeft jouw kindje net wel een broertje of zusje gekregen of zit hij middenin de peuterpuberteit, waardoor hij sowieso al dwars is. Probeer hem toch iedere middag even in bed te leggen. Dan heeft hij in ieder geval een rustmoment; ook al slaapt hij misschien niet of nauwelijks.

5. Moet ik altijd een vaste tijd aanhouden voor het middagslaapje?

Wanneer je continu de slaaptijden van je kindje aanpast, kan hij uit zijn slaapritme raken. Probeer dus zoveel mogelijk vaste tijden voor het middagslaapje aan te houden. Af en toe een half uurtje afwijken is natuurlijk geen probleem.

6. Mijn kind komt s`avonds niet in slaap als hij een middagslaapje heeft gedaan, wat kan ik nu doen?

Kijk eerst naar de leeftijd van je kindje. Is hij 3 jaar of ouder? Dan heeft hij in dit geval waarschijnlijk geen middagslaapje meer nodig. Probeer bij kinderen onder de 3 jaar eventueel het slaapje wat in te korten.

7. Hoe bouw je een middagslaapje af?

Is jouw kindje bijna 4 jaar en slaapt hij s`middags nog steeds? Dan is het belangrijk om langzaam te gaan afbouwen. Dit doe je door hem telkens een kwartiertje korter te laten slapen.

Hoe gaat / ging het middagslaapje bij jouw kind? Reageer ook!