Snap
  • Kind

7 fotografietips van 7 profesionele kinderfotografen

Ik wil mooie foto's ook van mijn twee jarige hebben dus ik heb 7 professionele kinderfotografen gevraagd hoe zij het doen.

Ik heb een twee jarige thuis. Rennen, schreven, lachen en met dingen gooien behoort tot zijn lievelingsactiviteiten. En wat is hij snel ook. Zo snel dat het best moeilijk is om een fatsoenlijke foto van hem te maken. Niet dat ik mijn best niet deed... Ik probeerde het echt! Op een mooie dag zijn we met een camera naar buiten gegaan en na 1 uur had ik 131 foto's van zijn achterhoofd... Ik wil mooie foto's ook van deze periode van zijn leven hebben dus ik heb 7 professionele kinderfotografen gevraagd hoe zij het doen.

Tip van Sanne: lachen of zelfs in de camera kijken hoeft niet altijd

www.blijesnoetjes.nl

Best veel mensen hebben dit gecodeerd in hun hoofd: er moet gelachen worden op een foto. Ik denk dat het komt van vroeger... Weet je, toen je foto's op echte film moest nemen, de hele vakantie moest op een rolletje passen en je moest wachten tot na de ontwikkeltijd om te kijken hoe je op de foto's stond. Ja, toen moest op foto's gelachen worden. Met de opkomst van digitale camera's voor consumenten mag je zo veel foto's maken als je maar wilt. Het kost je niks om nog 10 meer te nemen dus er hoeft ook niet altijd gelachen worden. Zo kan je ook hele gewone momenten vastleggen. Je kind aan het spelen of tekenen of boekje aan het lezen... Of misschien aan het huilen. Mooie foto's zijn foto's die echte emoties laten zien dus wees niet bang om wat anders te fotograferen dan alleen het glimlachende kind.

Tip van Lindsey: zeg nooit - en nu lachen

www.kiddografie.nl

Kleine kinderen kunnen het heel goed: een nep glimlach tonen. Als je ze vraagt "en nu lachen", weet je zeker dat je geen spontane glimlach krijgt. Als je een echte glimlach wil zien, creëer deze dan door het maken van een grap of doe iets waar ze echt om moeten lachen.

Tip van Laura: leer je camera

lauravinkfotografie.nl

Mooie foto's maken komt niet zo zeer door de apparatuur zelf maar door leren kennen van je apparatuur. Met een compact camera kan je best mooie foto's maken op semi automatisch stand en met een professionele spiegelreflex kan je nog steeds hele slechte foto's maken. Probeer je camera te leren kennen nog voor de "show" begint. Weet je wat de icoontjes op je camera betekenen? Lees een beetje over de basis van foto's nemen of neem een korte cursus. Probeer de instellingen op je eigen apparaat en neem veel foto's want je gaat je camera het best leren door te oefenen.

Tip van Bionda: doe gewoon ook als je bent aan het fotograferen

kinder-fotograaf.nl

Ik heb best leuke gesprekken met kinderen tijdens een fotosessie. Dat is ook het geheim van mooie en spontane foto's maken. Doe gewoon en doe mee! Soms hebben de kinderen het niet eens door dat de sessie al voorbij is. Ga met je kind spelen, zorg dat het niet te wild wordt en maak tussendoor foto's.

Tip van Freekje: kijk goed

www.freekjegroenemans.nl

Alleen met goed kijken kan je je foto's al verbeteren. Goed en bewust kijken is zeer belangrijk bij fotograferen. Is er voldoende licht? Zit het haar niet raar? Is de achtergrond rustig? Is de compositie oké? Soms focus je zo veel op wat je op de foto wil hebben (de glimlach, lachende ogen etc.) dat je helemaal niet door hebt wat er echt op de foto komt te staan.

Tip van Gabriela: let op het licht

www.puurkinderfotografie.nl

Bij fotograferen is goed licht heel belangrijk. Als je binnen fotografeert zorg dan dat er genoeg licht is. Maak binnenshuis zoveel mogelijk gebruik van het aanwezige natuurlijke licht. Doe de gordijnen open! Lichte vitrage kun je dicht laten want vitrage filtert het licht weer heel mooi. Heb je voldoende daglicht zet dan je flitser uit. Een kleine compactcamera zit natuurlijk eerder aan de grens wat belichting betreft. Je kunt natuurlijk ook buiten foto’s maken. Ook buiten moet je op het licht letten. Mooie sprankelende ogen bijvoorbeeld ontstaan namelijk door het juiste lichtinval. Een bewolkte dag is perfect om foto’s te maken. Bij een zonnige dag kun je het beste de schaduw opzoeken.

Tip van Izabella: wissel je standpunt

izzyfotografie.nl

Probeer eens iets anders. Meeste mensen hebben een "standaard" standpunt. Ze fotograferen iets van boven, net onder eigen ooghoogte. Bij grote hoogte verschillen (zoals tussen een volwassene en een kind) is dat niet handig. Dan zie je vaak een wat groter hoofd en kleine korte beentjes. Probeer kinderen te fotograferen op hun eigen ooghoogte. Of doe iets helemaal anders en ga op de grond liggen of juist op een stoel staan en totaal van bovenaf fotograferen. De resultaten zijn vaak verrassend en interessant.

Zelf wil ik je ook een tip geven. Als je al mooie foto's van je kind kan maken, bedenk nog dit: wie maakt een mooie foto van jullie allemaal? Op hoeveel foto's staan jullie gezamenlijk als gezin? Als het net zoals bij ons is... helaas op niet veel en op diegene die we hebben, staan we niet zo mooi. Daarom hebben we ons als gezin laten fotograferen door een professionele kinderfotograaf. Dit kan ik je van harte aanraden want ik weet het zeker dat na 20 of 30 jaar mijn kinderen blij zullen zijn met mooie foto's waarop we als gezin staan.

Als je nog meer tips wil lezen, kijk hier voor babyfotografie tips.