11x tips voor als je met je kinderen uiteten gaat
Smul en geniet!
Uiteten gaan moet een feestje zijn, toch? Niet alleen voor jou en je gezelschap, maar ook voor de andere restaurantgasten. En, tja, dat kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Hoe zorg je er nou voor dat een etentje met de kleintjes erbij vlekkeloos verloopt?
Bij heel wat restaurants blijft het kindermenu helaas beperkt tot pasta, pannenkoeken en patat. Wat jammer toch! Natuurlijk, af en toe is dat best lekker voor de kleintjes, maar het is niet per se waar ze het meest van genieten. Vooral als je op vakantie bent en wat vaker buiten de deur eet, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Als ouder wil je immers ook dat je kinderen iets voedzaams binnenkrijgen, zelfs tijdens de vakantieperiode. Zie je er toch een beetje tegenop om met kinderen uit eten te gaan? Lees dan deze tips even goed door!
Voorbereid op smulavontuur: Trakteer je kinderen vooraf op een kleine lekkernij. Denk aan knapperige groenten of een voedzame mini-maaltijd. Zo voorkom je dat ze als hongerige leeuwtjes het restaurant binnenstormen én hebben ze al een portie groen op. Start bijvoorbeeld met een gezellige borrelplank thuis, gevuld met groenten, olijven en een smeuïge dip. Feestje gegarandeerd!
Gewoon vragen! Ben je die drie P's (patat, pizza, pannenkoeken) even beu? Vraag gerust of ze een hoofdgerecht in kinderformaat hebben. Je zult versteld staan van de mogelijkheden. Zelfs een bijgerecht kan prima dienen als hoofdmaaltijd voor je kleintje.
Sharing is caring: Vraag om een extra bord, zodat je kindje ook mag meesnoepen van jouw gerecht. Kinderen zijn vaak meer geneigd om nieuwe dingen te proeven in een andere omgeving. En het eten van jouw bord is voor hen extra verleidelijk én veilig. Als mama of papa het kan eten zonder om te vallen, dan kan ik het ook!
Vroeg vogeltje: Plan een vroeg diner met de kleintjes. Ga voor een lunch of een diner rond 17.00 uur. Zo ben je op tijd thuis voor het ideale bedtijdritueel!
Relax en geniet: Op vakantie en zijn de restaurants pas om 19.00 uur open? Pas je schema dan aan en geniet bijvoorbeeld later van het ontbijt en de lunch. Wij staan in Frankrijk vaak om 19.00 uur al voor de deur klaar : ) Het restaurant is dan nog rustig – maar met kinderen zien wij dat alleen maar als een pluspunt!
Eigen hapjes mee: Heb je een baby of dreumes? Neem dan gerust je eigen hapjes mee als je uit eten gaat. Je kleintje heeft echt nog geen idee wat frietjes zijn en heeft dit ook nog niet nodig. In het restaurant warmen ze het graag voor je op. Of je kunt het gewoon warm van huis meenemen. Handig toch?
Snack attack: “Mama, ik heb zooo'n honger!” Als er iets is wat je niet wilt horen tijdens het uit eten gaan, is het deze zin. Voorkom dit door de eerste tip op te volgen. Maar je kunt ook zelf wat gezonde snacks meenemen, zoals mini-pannenkoekjes, stukjes bananenbrood of maïswafels met hummus. Perfect voor als de kinderen ongeduldig worden en de broodmandjes al leeg zijn…
Kort maar krachtig: Peuters en kleuters kunnen over het algemeen niet lang stilzitten. Houd de maaltijd dus kort. Die viergangenmaaltijd komt later wel, als de oppas er is. Voor nu: gewoon een hoofdgerecht en als het goed gaat, misschien een toetje. Niet als beloning, maar gewoon als de kids het nog volhouden.
Speelparadijs: Omdat kinderen niet lang stil kunnen zitten, kies voor een restaurant met een speeltuin, speelgoed of op zijn minst genoeg ruimte om te spelen. Perfect!
Quality time: Het gaat niet alleen om het eten, maar om quality time met het gezin. Probeer niet te veel te focussen op of je kind wel of niet eet, of op nette tafelmanieren. Die leren ze vanzelf – door naar jou te kijken! Laat je dreumes of peuter lekker met zijn handjes eten en maak je niet druk om knoeien. Voor de kids mag het best een feestje zijn!
Laat het los: Verwacht niet te veel. Laat ze zoveel mogelijk spelen en houd de tijd aan tafel kort. Maak je niet te druk over wat anderen denken. Als het goed is, ga je naar redelijk kindvriendelijke restaurants en zijn andere ouders wel wat gewend. En hoe vaker je je kinderen meeneemt uit lunchen of uit eten, hoe meer ze eraan wennen en hoe leuker ze het vinden.