5 Dingen die je met Courgette kunt doen
In deze tijd van het jaar is courgette volop aanwezig. Voor al degenen die in het voorjaar courgette hebben uitgezet in hun eigen tuin en dachten dat het goed zou doen op een zonnig plekje, vervolgens lekker drie weken uithuizig zijn geweest, komen nu terug in een flink oerwoud waarbij courgette een belangrijke hoofdrol speelt. En je kunt wel plukken, maar ze blijven komen. Wij hebben vrienden die vorig jaar besloten om de courgette in de volle grond te zetten… Ze konden ze niet meer aan de straatstenen kwijt. Letterlijk. Een bak bij de voortuin langs de weg om ze gratis weg te geven mocht ook niet meer baten. Ik durfde er niet meer naar toe in de late zomer, want als mijn auto open was, vond ik twee tassen vol met courgettes op de achterbank. Niet overdreven. Dus na de zoveelste roerbakschotel en groene soep, kwamen ze ons de oren uit.
Dat kon beter. Helemaal omdat courgette een geweldige bron van vitamine B, C, anti-oxidanten en vezel is! En ook verrassend veelzijdig. Vanwege de neutrale smaak, is het bij kinderen ook vrij makkelijk naar binnen te krijgen. Probeer een van de volgende recepten eens uit en laat je verrassen!
Courgette-Spaghetti Reken op ongeveer een halve courgette per persoon omdat je de pitjes niet mee snijdt. Juliennesnijder Beetje olijfolie Lekkere pesto
Was de courgettes goed af en maak met de juliennesnijder mooie slierten. De binnenkant is niet te snijden omdat het te zacht is. Dus snij steeds rondom zodat de courgette gelijkmatig opraakt. Doe de slierten in een kom en druppel er een beetje olijfolie over. Roer er vervolgens naar behoefte een lekkere pesto doorheen. Bij ons is de groene favoriet. Maar ook een pesto van zongedroogde tomaatjes smaakt erg goed. Serveer direct bij een lekker stukje vlees, of als voorgerecht of hapje bij een buffet.
Courgettebeslag Een andere, zeer zuinige manier om courgette te gebruiken, is door hem heel fijn te raspen en te verwerken in een beslag. Als verhouding kun je aanhouden dat je een derde deel van het meel vervangt door de courgette. Op deze manier voeg je extra voedingswaarde toe aan je eigengebakken brood, muffins en zelfs pannenkoekjes! Het overgebleven rasp doe je in de Zip-Loc zakjes en bewaar je in de vriezer. Vries ze in kant-en-klare porties in zodat je direct kunt beginnen met bakken!
Courgette-Kaaskoekjes Hoewel mijn oudste niet van kaas houdt, gaat dit er best wel in. En koud zijn ze erg lekker om mee naar school te nemen. Verder zijn ze volledig glutenvrij!
1 medium courgette, geraspt 2 medium wortels, geraspt 1 klein uitje, fijn gesnipperd 1 ei Zout en peper naar smaak 75 gram kaas naar smaak, geraspt Olijfolie om in te bakken
Meng alle ingrediënten en verhit de olie in een koekenpan. Maak met twee eetlepels kleine bolletjes van het mengsel in de pan en druk ze voorzichtig plat. Bak op medium tot laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Draai ze om en bak nog 2 minuten. Herhaal met het overige beslag en serveer direct met Griekse yoghurt of bewaar ze afgekoeld in een luchtdichte doos in de koelkast.
Gefrituurde Courgette Dit is een heerlijk Indiaas hapje, maar wees niet bang voor de 'hitte', de smaak is kruidig, maar mild.
2 Courgettes in plakken van ongeveer 1,5 cm gesneden 150 gram zelfrijzend bakmeel of kikkererwtmeel (glutenvrij!) Koolzuurhoudend water Zout en peper naar smaak 1/2 tl kurkuma 1/4 tl cayennepeper (kun je achterwege laten) 1/2 tl gemalen korianderzaad
Frituurpan Zeef in een kom het meel met het zout en roer er een klein beetje per keer het water door. Door koolzuurhoudend water te gebruiken, wordt het beslag mooi luchtig en knapperig. Het beslag moet zo dik als pannenkoekenbeslag zijn. Roer er vervolgens de specerijen en kruiden door. Door de kurkuma kleurt het mooi geel. Zorg intussen dat je frituurpan op temperatuur is. 180 graden is prima. Neem de schijfjes courgette en haal ze een voor een door het beslag en laat ze direct in de olie zakken. Als het beslag goudbruin is, zijn ze klaar. Ook deze zijn erg lekker als hapje, maar kunnen prima bij een Indiaase maaltijd geserveerd worden als bijgerecht. Lekker met wat frisse komkommer en rijst.
Gefrituurde en Gevulde Courgettebloem Met bovenstaand beslag minus de specerijen kun je ook hele leuke dingen met de bloemen doen. Door af en toe de bloemen te oogsten, hou je het eindtotaal van courgettes wat onder controle. En het staat heel erg mooi, zo'n gele bloem op je bord. Hier vragen de kids er nog altijd om!
De vulling is slechts een suggestie. Zoek online voor meer variaties en kies jullie favoriet uit! En betrek je kinderen er bij. Bloemen plukken, beslag maken, bloemen voorzichtig vullen en dan even 'knuffelen'… misschien dat ze niet direct willen proeven, maar het helpen en iets nieuws doen zal ze bijblijven voor een volgende keer.
1 bloem per persoon. Kies mooie bloemen uit en check op beestjes die er graag in huizen. 150 gram zelfrijzendbakmeel of kikkerwerwtmeel Koolzuurhoudend water Zout en peper naar smaak
Vulling: 1 Bolletje mozzarella Drupje olijfolie Paar blaadjes basilicum Rode pesto (van zongedroogde tomaten)
Frituurpan Maak het beslag zoals hierboven beschreven en laat het even staan. Neem een bloem, maak iets ruimte en leg hier een schijfje mozzarella, een blaadje basilicum en een theelepel pesto in. Als het wat droog lijkt, kun je er een drupje olijfolie in doen. Vouw de bloem weer dicht (even knuffelen met je handjes). Neem de kom met beslag (zorg dat de frituurpan aanstaat en op temperatuur is. Haal de bloem door het beslag, laat iets afdruipen en leg hem in de olie. Pas op met spatten! Als het beslag goudgeel is, zijn ze klaar. Direct opeten!
Anoniem
Mijn dochtertje vond dit recept ook altijd heerlijk: http://kokenvoormijndochter.nl/2010/10/28/aardappelkoek-met-courgette/