Snap
  • Kind

#14 even naar het nu #hooggevoelig kind?

Als ik naar mijn dochter van 3 kijk, zie ik mijzelf voor een groot deel. Ze lijkt op mij, in haar levenslust, ondeugendheid en vrolijkheid.

Ze lijkt op mij, ook in haar gevoeligheid. Als geen ander pakt ze de sfeer in een ruimte op. Als geen ander voelt ze aan hoe iemand zich voelt. Dat kan ze ook goed benoemen. Ze heeft een scherp gevoel voor humor, een grote woordenschat en ze houdt van taalgrapjes. 

Als het ergens druk is merk ik dat ze dat soms lastig vindt en zelf erg druk gaat doen. Anderzijds, als we naar een verjaardag gaan waar een groep mensen is, kan ze ook helemaal dichtklappen en een uur lang op schoot willen zitten. Ze hoeft dan niets, alleen te zitten. Dat geeft niet, ze heeft dat op dat moment nodig, dus dat mag.

Maar soms vind ik het moeilijk te ontdekken wat ze nodig heeft. Zoals wanneer ze bijvoorbeeld naar bed gaat. We lezen haar voor, zingen met haar, bidden, we kletsen nog even. Elke avond is dat hetzelfde. En toch kan ze helemaal uit haar dak gaan om het feit dat ze naar bed moet. Ze gaat dan gillen, schreeuwen, huilen, trappelen, zwaaien met haar armen. Heel naar om te zien en je krijgt haar eigenlijk niet uit zo'n bui. Soms word ik wel eens verdrietig van om mijn kleine meid zo te zien. Ze slaapt sinds een paar maanden bij ons op de kamer in een bedje, omdat het op haar eigen kamer helemaal een drama was, dus gelukkig is het al minder. Vaak wacht ik tot haar woedeaanval is gezakt en ga dan naar haar toe om haar te troosten. Vaak is ze na afloop verdrietig en total loss. 

Omdat ik me soms geen raad meer weet heb ik een afspraak gemaakt bij de pedagoog van het consultatiebureau. Deze lieve mevrouw heeft mij echt fijn geholpen, alleen al door te luisteren. Ze wees mij op hoogsensitiviteit. Nu is die term mij niet vreemd en herken ik mijzelf daar sterk in.

Ik ben wat gaan lezen en mezelf er meer in gaan verdiepen. Onder hoogsensitiviteit valt ook hoogstimulativiteit. Dat houd in dat je kind hoogsensitief en druk is. Ik las er wat over en het is eigenlijk precies mijn dochter. 

Afgelopen zaterdag ben ik daarom naar een lezing geweest hierover. Ik wil er graag over leren om de juiste handvatten te kunnen hanteren. Hoogsensitiviteit is geen stoornis maar een karaktereigenschap waar mijn dochter mee om zal moeten leren gaan en waar wij als ouders haar daarmee kunnen helpen.

Mijn grootste punt voor nu  is vooral het zoeken naar een geschikte basisschool. We moeten haar gaan inschrijven en ik wil graag dat ze op een fijne school komt waar ze hier goed mee om gaan. 

Zijn er ouders hier die ervaring hebben met hoogstimulativiteit? Hebben jullie tips?

Een hele lap tekst, maar het gaat dan ook over het liefste wat ik heb! Mijn lieve peuter!

7 jaar geleden

Onze zoon van bijna 2,5 jaar is ook hooggevoelig en heeft last van prikkels van buitenaf. Wij zijn nu sinds twee maanden begonnen met Sensorische Intergratie bij een kinderfysio. In het begin werd dat gekoppeld met een intensief borstel/drukpunten massage, maar wij merken echt al verschil. Zij doet allerlei activiteiten met hem om prikkels beter de laten geleiden. Zijn ons ook aan het oriënteren op een basisschool. Liefst wil ik hem op een school met 'weinig' kinderen, niet 3 klassen per leerjaar zeg maar. Erg lastig te vinden.

7 jaar geleden

bedankt voor je uitgebreide reactie! We hebben inderdaad schoolbezoeken op de planning staan. Verwachtvwel dat ik bij een van de scholen een goed gevoel zal hebben!

7 jaar geleden

Wij hebben net een basisschool uitgekozen. Vond het lastig allemaal. Was een soort appels met peren vergelijken aangezien we naar een christelijke, katholieke en openbare school zijn geweest. Uiteindelijk bleek er onderwijs inhoudelijk niet veel te verschillen. Allemaal cito eindtoetsen, allemaal anti pestprogramma, allemaal verschillende excursies enz. Waar hebben we dan op gelet. Nou op het gevoel toen we binnen stapte. De uitstraling van de school. Bij een rondje langs de lokalen hoe zien de meesters en juffen eruit. Allemaal oud of juist jong of gemêleerd. Hoe is het schoolplein. Wij hadden een school waarbij we beide naar buiten kwamen en zeiden dit voelt goed. Nog zonder dat we verder iets erover gezegd hebben. Die school is het ook geworden. Ze hadden een duidelijk verhaal, leuke eerste indruk en ons zoontje had het er later nog over en hij is bij alle 3 de scholen er geweest. Ook hij had daar dus een goed gevoel. Succes met het kiezen. Zolang je je gevoel volgt komt het vast goed.