Snap
  • Relatie
  • vakantie
  • relatie

Vakantieperikelen

Hoe voorkom je dat je relatie ten onder gaat tijdens de vakantie.

Van de week werd ik opgebeld door de producent van omroep Flevoland of ik bij hun eens zou willen komen praten over relatiestress tijdens de vakantie. Onderzoek had uitgewezen dat veel koppels hier last van hebben en ik moet zeggen, dat klopt. Na de zomer, zo begin september krijg ik altijd veel aanmeldingen voor relatietherapie. 

Hier enkele tips  om je relatie op vakantie goed te houden:

1. Stem verwachtingen af, blijf samen praten over wat je belangrijk vind in de vakantie. Doordat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn zullen er minder irritaties ontstaan. 

2. Zorg dat je je af en toe terug kunt trekken. Niets is zo vervelend als opgesloten zitten in een kleine ruimte terwijl de spanning te snijden is. Zorg dat je af en toe even wat tijd voor jezelf hebt. Zitten jullie in een kleine caravan? Een rondje wandelen kan altijd.

3. Los oplosbare problemen op. Klinkt logisch toch? Toch zullen sommige problemen steeds terug komen, elke vakantie weer. Maak bijvoorbeeld een lijst en check die af ruim op tijd voor vertrek. Zo vergeten jullie niets en dat scheelt stress.

4. Praat oude "koeien" uit voor je op vakantie gaat. Zijn er nog irritaties die nog onuitgesproken zijn? Maak tijd om dit voor de vakantie te doen. 

5. Nog een laatste tip, laat je ook beïnvloeden door je partner. Wat hij of zij wil is ook belangrijk. Als je problemen uit praat, geef de ander dan de ruimte om te zeggen wat hij/zij bedoelt en probeer te achterhalen waar het echt om gaat. Vaak gaan irritaties over iets veel diepers dan in het begin lijkt. Stel open vragen en vraag door. Zo geef help je elkaar om er achter te komen waar het echt om gaat. 

Ben je benieuwd naar meer tips? Je kunt mijn interview met omroep Flevoland hier terug kijken:

https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/162929/eerst-op-vakantie-en-daarna-scheiden?id=162929