Snap
  • valentijnsdag
  • Relatie
  • liefde

De 10 leukste tips voor meer liefde in het gezin

14 februari staat in het teken van Valentijnsdag

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Natuurlijk ervaren we allemaal weleens ruzies of irritaties, waardoor het soms moeilijk is om de liefde te voelen. Daarom deel ik graag 10 leuke tips met je waarmee de liefde in het gezin en in huis weer kan opbloeien.

Breng de liefde in huis door het huis te versieren met een hartjesslinger, een roze kaars en rode of roze bloemen. Een klein gebaar, maar met een hele grote impact! Wil je nog meer tips? Lees dan snel verder!

Ochtendritueel met challenge

Wanneer je net wakker wordt en moet haasten, kan de dag al beginnen met irritatie. Maak het ochtendritueel voor een kind leuker door een challenge toe te voegen. Mijn dochter probeert steeds haar recordtijd aankleden te verbreken om de ochtend vlotter te laten verlopen. Kinderen hebben vaak weinig besef van tijd, dus wees je daarvan bewust. Gebruik humor en hulpmiddelen om irritatie te voorkomen. Een knuffel voor vertrek kan helpen om de dag positief te beginnen.

Wees lief voor je buik

Wees milder voor je buik, het centrum van emoties, creativiteit en onderbuikgevoel. Luister naar je lichaam en je gevoel. Gevoelige ouders en kinderen kunnen veel van elkaar aanvoelen in een gezin, wat spanning of onrust kan veroorzaken. Leg 's ochtends een hand op je navel om het beter af te sluiten. Neem halverwege de dag 10 minuten voor een buikademhaling met handen op je onderbuik en voeten stevig op de grond, om alle spanning uit te blazen en rustiger te worden.

Geef elkaar een massage

Aan het eind van de dag zitten alle hoofden vol. Kinderen voelen ouders aan. Ben je te druk in je hoofd? Dan kan jouw kind daarop reageren en ook drukker worden. Heeft iedereen in huis een eigen plek om even te ontspannen en te ontladen na school of werk? Breng voor meer rust de aandacht van het hoofd naar de voeten en geef elkaar een voetmassage. Een rugmassage, zoals het weerbericht tekenen of hartjeskoekjes bakken, werkt ook goed.

Liefde gaat door de maag

Liefde gaat door de maag. Vermijd te pittige, te koude of zure dingen, want daar kan een kinderbuik slecht tegen. Serveer het avondeten in de vorm van een hart of op een andere creatieve manier. Houd de sfeer luchtig voor een gezellige maaltijd.

Samen een leuke activiteit doen

Do more of what makes you happy! Wanneer hebben jullie als (eenouder- of samengesteld) gezin iets leuks samen gedaan? Plan een lachwekkend spel met gekke opdrachten, zoals geblinddoekt de smaaktest, tuben of een bezoek aan een pretpark, om de gezinsband te versterken.

Geef liefde aan jezelf

Vind je anderen niet lief genoeg voor jou? Geef dan eerst liefde aan jezelf. Wees mild voor jezelf en verminder zelfkritiek. Vul jezelf op met liefde: hou van jezelf, doe iets liefs voor jezelf, benoem al jouw positieve eigenschappen en zie het terug in de spiegel. De oplossing zit in jou.

Zet een timer na het eten en deel alles

Ervaar je veel irritatie of boosheid in het gezin? Zet dan na het eten de timer aan tafel op 1 minuut en laat iedereen zijn frustraties van de dag uiten zonder dat de ander iets terug mag zeggen. Geef elkaar daarna een compliment, benoem wat je fijn vindt in het gezin en maak duidelijke nieuwe afspraken met elkaar. Positief geformuleerd: "Zo houden we het gezellig thuis." Hang de afspraken op de koelkast zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Sluit de dag altijd af met een knuffel en maak ruzie voor het slapen weer goed.

Communiceer grenzen

Hebben jullie weleens geschreeuwd tegen elkaar in het gezin? Communiceer je grenzen op een positieve manier voor een beter resultaat. Spreek vaker uit wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Hersens onthouden het woord 'NIET' niet. Denk niet aan een roze olifant, en wat gebeurt er? Hij zit al in je hoofd.

Luistert niemand in het gezin naar je? Reflecteer op hoe goed je luistert naar je eigen lichaam. Heb je wellicht een oude overtuiging van vroeger toen je zelf kind was? Onderzoek dit en laat het los. Als je goed naar jezelf luistert, jezelf serieus neemt en in je kracht staat, zullen jouw kinderen en partner ook beter naar jou luisteren. Jij bent belangrijk en waardevol.

Ik wens iedereen veel liefde en geluk toe de komende tijd.

Liefs,

Nienke