Snap

Werken en kinderopvang; wat zijn de mogelijkheden

Ben je al mama maar weet je even niet meer wat nou precies de mogelijkheden zijn op het gebied van kinderopvang? Lees meer over kinderopvang >>

Ben je zwanger en moet je nu alvast gaan nadenken over hoe het straks moet met je werk en met de kinderopvang?  Ben je al mama maar weet je even niet meer wat nou precies de mogelijkheden zijn op het gebied van kinderopvang? Of wil je gewoon op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Hier onder vind je alle informatie de je nodig hebt om volledig op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.

 

Een kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf draait je kindje mee op een groep die wordt geleid door ( vaak twee) gediplomeerd Pedagogisch medewerkers. Je kindje kan er het hele jaar voor 1 dagdeel of meer opgevangen worden.  Ze eten, drinken en slapen er. Geef je borstvoeding dan kan je op veel dagverblijven gewoon even langs komen om je kindje aan te leggen. De openingstijden verschillen per kinderdagverblijf maar liggen meestal tussen 07:30 – 18:30. Op enkele kinderdagverblijven zijn de breng en ophaaltijden nog ruimer. Zo bestaan er die van 07;00- 19;00 open zijn en flexibele opvang aanbieden. Super handig als je onregelmatige werktijden hebt of als je freelancer bent en elke week er totaal anders uit ziet. Aan de flexibele opvang hangt wel een prijskaartje. Dit prijskaartje verschilt per dagverblijf.

Op wat voor soort groep wil je je kindje laten plaatsen? Een babygroep ( 0-2), Verticale groep ( 0-4) of een peutergroep ( 2-4) behoren tot de keuzemogelijkheden. Vanzelfsprekend is de juiste keuze voor een groep afhankelijk van je kindje.

 

Gastouderopvang

Gastouderopvang houdt in dat een gecertificeerde gastouder voor je kindje zorgt als jij werkt. Dit kan bij de gastouder thuis maar ook in je eigen woning. Het hangt af van jouw wensen en van wat de gastouder aanbiedt. Gastouderopvang is een stuk kleinschaliger dan een kinderdagverblijf. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen.

-          Maximaal 4 kinderen tot 4 jaar

-          Maximaal 4 kinderen tot 2 jaar

-          Maximaal 2 kinderen tot 1 jaar

Aan gastouderopvang zijn allerlei eisen verbonden. De ruimte waarin de kinderen worden opgevangen moet veilig zijn, er moet een aparte slaapruimte zijn voor kinderen tot 1,5 en de woning moet rookvrij zijn.

Zoek je opvang in huiselijke kring, dan is Gastouderopvang erg geschikt. Passen je ouders op je kindje dan is het mogelijk om hen daarvoor te betalen. Zij moeten dan wel een geregistreerd gastouder worden. Hieraan zijn strenge regels verbonden. Deze regels vind je terug op www.rijksoverheid.nl

 

Ouderparticipatie crèches

Een groep ouders die om de beurt elkaars kinderen opvangt. Dit gebeurd in Ouderparticipatie crèches.

Ouderparticipatie crèches worden gedoogd tot januari 2015.

 

Kinderopvangtoeslag

In Kinderopvangtoeslag land zijn er met ingang van januari 2013 een aantal dingen veranderd. De overheid draagt sinds begin dit jaar minder bij aan de kosten voor kinderopvang. Voor het kindje dat de meeste uren op de opvang draait( in belastingtaal het “1e kind” genoemd) krijg je minder kinderopvangtoeslag. Voor het tweede en volgende kindje krijg je nog wel kinderopvangtoeslag.

Er geldt een beperking op kinderopvangtoeslag als je een traject naar werk, opleiding of een inburgeringscursus volgt. Je krijgt kinderopvangtoeslag voor het aantal maanden dat je een traject naar werk, opleiding of inburgeringscursus volgt.  Voor deze maanden bouw je uren op voor kinderopvangtoeslag. Deze uren kan je in 2013 gebruiken. Met een maximum van 230 uur per kind.

Op belastingdienst.nl kan je regels nalezen en nog meer informatie vinden.

 

Geschreven door mama Esmée

8 jaar geleden

Essays like this are so important to brdnneaiog people's horizons.