Welke schoonmaakmiddelen hebben effect op de kans om zwanger te raken?
Toch is er een aantal stoffen in schoonmaakmiddelen waarvan bekend is dat ze de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Dit zijn reproductietoxische stoffen.
Als je graag zwanger wilt worden weet je wel ongeveer wat de do’s & don’ts zijn op het gebied van vruchtbaarheid. Niet roken, niet/matig drinken, gezond eten, gezond gewicht, na de seks nog even blijven liggen, je kent het wel. Maar dat ook zaken als schoonmaakmiddelen de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden is wat minder bekend. Toch is er een aantal stoffen in schoonmaakmiddelen waarvan bekend is dat ze de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Dit zijn reproductietoxische stoffen en die komen voor in producten die iedereen wel in huis heeft of wel eens gebruikt, zoals schoonmaakmiddelen.
Welke schoonmaakmiddelen kun je beter vermijden?
Maar hoe weet je nou welke schoonmaakmiddelen je zou moeten vermijden om je kansen op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken? De overheid heeft een lijst opgesteld van alle stoffen waarvan bekend is dat ze de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden. Dat lijkt handig, maar aangezien de lijst voornamelijk is opgesteld voor werknemers die werken met deze stoffen, is het een lange lijst van moeilijke namen die heel veel stoffen bevat waar je normaal gesproken nooit mee in aanraking zult komen. Werk je echter in een sector waar met oplosmiddelen of chemische stoffen gewerkt wordt, dan kan het zeker de moeite waard zijn eens te vragen naar de lijst reproductietoxische stoffen. Deze is ook via internet gratis te downloaden.
Werk je niet met dergelijke stoffen, dan is het dus soms lastig om duidelijk te krijgen welke producten in je eigen huis mogelijk nadelige gevolgen hebben. Van een aantal alledaagse stoffen is bekend dat ze de hormonale balans kunnen beinvloeden. Dit geldt voor gebruik van deze stoffen tijdens de puberteit maar ook tot in de volwassenheid. Sommige stoffen zijn zelfs in verband gebracht met een vervroegde menopauze. Ook zijn er producten die qua structuur lijken op vrouwelijke hormonen en zo invloed hebben op de kwaliteit van het sperma van de man.
Geurstoffen
Kunstmatige geurstoffen in schoonmaakmiddelen zoals wasmiddel of wasverzachter worden vaak bij elkaar gehouden door zogenaamde phthalaten. De fabrikant wil immers dat je de geur niet alleen ruikt als je de fles opendoet, maar ook vlak na de was en soms zelfs dagen na het wassen nog terwijl geurstoffen in principe erg vluchtig zijn. Om de geur langer vast te houden worden phthalaten toegevoegd maar deze kunnen een nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. Overigens geldt hetzelfde voor luchtverfrissers: ook deze bevatten vaak phthalaten.
Zeep op basis van petroleum
Alkyl Phenoxy Ethoylaten (APE’s ) is een groep stoffen die eveneens regelmatig voorkomt in wasmiddelen en wasverzachters en waarvan bekend is dat ze de kwaliteit en kwantiteit van sperma aan kunnen tasten. Deze stof zit niet alleen in je wasgoed maar komt ook in het water terecht.
Oplosmiddelen
Oplosmiddelen zitten voornamelijk in middelen die je gebruikt om oppervlakte te reinigen zoals glasreinigers, tapijtreinigers en ovenreinigers. Een stof die hier in zit, 2-butoxyethanol,isinverband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.
Hormoonachtige stoffen
Bepaalde stoffen die vaak gebruikt worden in schoonmaakmiddelen lijken qua structuur erg op vrouwelijke hormonen en kunnen op die manier een schadelijke werking hebben op de vruchtbaarheid van de man. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld nonylfenol. Ook de stoffen triclosan en triclocaban, die gebruikt worden in onder andere bacteriedodende zeep, heeft een structuur die lijkt om vrouwelijke hormonen.
Alle schoonmaakmiddelen de deur uit?
Als je dit zo leest zou je haast denken dat je niets meer veilig kunt gebruiken omdat je anders je onvruchtbaar wordt. Dat is natuurlijk niet zo zwart wit. De meeste mensen hebben helemaal geen problemen met vruchtbaarheid: het merendeel van alle stellen is binnen het jaar na staken van anticonceptie op de natuurlijke manier zwanger geworden. Maar de genoemde stoffen zijn toch stoffen die je misschien beter kunt proberen te vermijden. Niet alleen voor jezelf en je kinderwens, maar ook als je kindje er eenmaal is. Van sommige stoffen is namelijk bekend dat ze invloed kunnen hebben van generatie op generatie, dus als je de vruchtbaarheid van je kleinkinderen wilt vergroten kun je ze ook beter niet in huis halen. En vergeet niet dat je kindje straks op de grond kruipt, alles in de mond stopt en heel erg vies kan worden. Maak je alles schoon met middelen waarin de genoemde stoffen zitten dan is er een kans dat je kindje op latere leeftijd toch problemen krijgt met de vruchtbaarheid.
Kanttekening hierbij is dat bijna alle stoffen getest zijn bij dieren. Dat zij vruchtbaarheidsproblemen krijgen van deze stoffen is geen keihard bewijs dat het bij mensen ook zo werkt. Bovendien spelen er altijd meerdere factoren mee. Maar het kan ook geen kwaad om eens kritisch te kijken naar wat je allemaal in je gootsteenkastje hebt staan. Die luchtverfrisser met de geur van pas gemaaid gras….heb je die echt nodig? Je zou ook wat vaker een raam open kunnen zetten en na een feestje een pannetje azijn neer kunnen zetten in plaats van een luchtverfrisser te gebruiken. En probeer je kleding eens te wassen met zilversoda en kijk wat het resultaat is. Schimmel in je badkamer? Gebruik eens schoonmaakazijn in plaats van schimmelreiniger. Dan ben je al een heel eind op de goede weg!
Let jij op de bestanddelen van de schoonmaakmiddelen die je in huis haalt? Reageer ook!
Geschreven door mama Anna