Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Wel of niet een papadag?

Het lijkt tegenwoordig wel een nieuwe hype… Iedere moderne, fulltime werkende vader heeft er een; een papadag!

Het lijkt tegenwoordig wel een nieuwe hype… Iedere moderne, fulltime werkende vader heeft er een; een papadag! Een dag waarbij de moeder aan het werk is en de vader thuis is bij de kinderen. Veel vaders werken fulltime, waardoor zij toch een hoop belangrijke gebeurtenissen missen in de ontwikkeling en tijdens het opgroeien van hun kinderen. Een oplossing kan dus zijn om een vaste dag in de week vrij te zijn, om voor de kinderen te zorgen.

Hoe neem je een papadag op?

Een papadag kan op verschillende manieren opgenomen worden. Door middel van ouderschapsverlof zou je (al dan niet tijdelijk) een dag in de week minder kunnen gaan werken om met de kinderen door te brengen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld in plaats van een 40 urige werkweek, te kiezen voor een 32 urige werkweek. Of juist de uren anders indelen; bijvoorbeeld 4 dagen werken van 9 uur zodat je op 36 uur uitkomt en zo maar 4 uren inlevert per week op basis van een werkweek van 40 uur. En zo zijn er nog meer opties om te zorgen dat je in ieder geval een (vaste) dag in de week vrij kan zijn.

De voordelen

  • Je bent een (vaste) dag in de week vrij, dit geeft even rust na de hectiek van de werkvloer en je hebt zo de tijd om even samen met je kind(eren) op te laden.
  • Je krijgt de kans om een vaste dag mee te draaien in het doordeweekse, vaak drukke, ritme van je kind(eren).
  • Je kan een hele dag vrij uit genieten van je kind(eren) en mist zo niet altijd de belangrijke dingen omdat je normaal gesproken moet werken. Je kan bijvoorbeeld eindelijk eens mee naar de zwemles, voetbaltraining of een andere sport, die je normaal moet missen vanwege het werk.

De nadelen

Uiteraard kleven er aan alle voordelen, ook weer nadelen.

  • Minder uren werken, betekent vaak ook minder inkomsten. Dit moet natuurlijk financieel wel haalbaar zijn. Weeg goed af of dit uitkomt met alle vaste lasten.
  • Als je een dag minder werkt, kan het zijn dat je bepaalde werkzaamheden uit handen moet geven, of wellicht als je je uren anders indeelt, kan het op de dagen dat je wel werkt een hogere werkdruk geven.
  • Een papadag is vaak geen ‘lekkere luie vrije dag’. De kinderen moeten op tijd uit bed, op tijd naar school en vaak nog naar sporten, vriendjes of een andere activiteit. Daarnaast moet het huishouden ook nog gedaan worden. Dus besef wel dat je niet tot 10 uur kan uitslapen om vervolgens rustig aan te kunnen doen.

Tot slot

Voor kinderen is het vaak fijn om ook doordeweeks een volle dag met hun vader door te brengen. Kinderen zijn maar een relatief korte periode ‘klein’. De tijd die geweest is en de ontwikkeling die daarmee gepaard gaat, wordt maar een keer doorgemaakt. Besef dat als je de kans hebt om meer tijd met de kinderen door te brengen dit later voor prachtige herinneringen zal zorgen. Uiteraard moet dit financieel wel haalbaar zijn.

Geschreven door mama Lianne