Snap

Wat is veilig speelgoed?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Er is een heleboel leuk speelgoed in de winkels verkrijgbaar, maar wat is veilig speelgoed?Let op de verpakking.

Als ouder wil je het beste voor je kind. Er is een heleboel leuk speelgoed in de winkels verkrijgbaar, maar wat is veilig speelgoed? Hoe weet je dat je kind met een goede bijtring speelt, of dat je dreumes speelgoed heeft dat hij niet makkelijk kapot krijgt en dus kleine onderdelen in zijn mond kan stoppen?

Keurmerk niet altijd een garantie voor veilig speelgoed!

Alhoewel er vaak een CE-keurmerk op speelgoed staat, betekent dit niet automatisch dat dit ook veilig speelgoed. Dit keurmerk vertelt je alleen dat het gemaakt is volgens Europese veiligheidsnormen. Het is dus relatief veilig, maar geeft geen garantie. Er bestaat geen test door een onafhankelijk keurinstituut om de veiligheid te waarborgen. Wanneer speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar of als speelgoed alleen onder ouderlijk toezicht gebruikt mag worden, moet dit op de verpakking staan. Dit zie je bijvoorbeeld op zwembadjes of verf.

Waar moet je als ouder op letten bij aanschaf van veilig speelgoed?

Laat je kind spelen met speelgoed dat past bij de ontwikkeling en leeftijd van je kind. De leeftijdsindicatie op speelgoed is een goede richtlijn. Maar elk kind is anders, dus let goed op wat jouw kind al wel en nog niet kan. Zit er een gebruiksaanwijzing bij het speelgoed, lees die dan ook. En misschien het belangrijkste: houd je kind in de gaten wanneer het met speelgoed speelt. Stopt je kind het speelgoed in de mond, let dan op weekmakers (ftalaten). Deze kwamen vooral voor bij zacht speelgoed. Tijdens het sabbelen of bijten op dit speelgoed kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend zijn, maar ook hormonale veranderingen kunnen veroorzaken.

Deze gevaarlijk Ftalaten mogen tegenwoordig niet meer toegepast worden op speelgoed en/of verpakkingen etc. Speelgoed van na 1999 is veilig wat betreft gevaarlijke weekmakers. In 2007 zijn de eisen nog strenger geworden, waardoor bepaalde weekmakers helemaal niet meer mogen voorkomen in sabbelspeelgoed. Let op losse onderdelen, die in de mond gestopt kunnen worden, om verstikking te voorkomen. Dit kan ook gebeuren met plastic verpakkingen of ballonnen die een kind in de mond stopt. Verder kunnen touwtjes of koordjes die langer zijn dan 22cm  gevaar opleveren doordat je kind erin verstrikt kan raken. Kijk ook of er geen vingers beklemd kunnen raken. Magneetjes kunnen gevaarlijk zijn als ze in de maag terecht komen. Controleer daarom goed of de magneten nog goed vastzitten. Zo niet…weggooien!

Veilig speelgoed voor baby’s

Kies voor baby’s speelgoed dat niet te ingewikkeld is. Het mag uiteraard niet breekbaar zijn of voorzien zijn van scherpe, uitstekende of losse onderdelen. Baby’s (en peuters) ontdekken de wereld door alles in de mond te steken. Daardoor is het wel fijn als je het speelgoed kunt wassen. Als het speelgoed groot genoeg is kan een baby die ook niet in de mond of neus stoppen. Veilig speelgoed voor kinderen tot 36 maanden moet aan bepaalde eisen voldoen wat betreft afmeting. Losse onderdelen moeten groter zijn dan 3,17 cm, langwerpige onderdelen langer dan 5,71 cm. Ballen en zuignapjes moeten groter zijn dan 4,45 cm. Zo kunnen ze de luchtpijp niet blokkeren mocht je kind het in zijn keel krijgen.

 

Controleer het speelgoed regelmatig. Is het stuk, gooi het dan meteen weg. Wil je veilig houten speelgoed kopen voor je kind, let dan op dat het hout niet splintert. De verf die eventueel gebruikt is om het hout te verven mag niet giftig zijn. Het hout mag niet gespijkerd zijn, wel geschroefd als de schroef maar verzonken is. Het beste neem je gelijmd hout. Koop je een knuffel, trek dan aan de oogjes en neus om te zien of deze goed vast zitten. Wil je speelgoed met geluidjes kopen, zorg er dan voor dat het geluid niet te hard is. Hierdoor kan gehoorbeschadiging optreden.

Veilig speelgoed voor dreumesen en peuters

Je dreumes of peuter speelt nu meer zelfstandig en gaat op ontdekkingsreis. Door met speelgoed te spelen ontwikkelt het kind zijn motoriek. Ze kunnen inmiddels lopen. Maar ze vinden vooral speelgoed weggooien heel erg leuk. Dan is het natuurlijk wel van belang dat het speelgoed daar ook tegen kan. Kijk dat het speelgoed stevig en degelijk in elkaar zit. Op deze leeftijd mag het speelgoed nog geen scherpe hoeken, punten of randen hebben, omdat ze zich daaraan kunnen verwonden. Let ook op dat het speelgoed voor peuters niet te veel kleine onderdelen heeft. Goed speelgoed op deze leeftijd zijn ballen, (houten) puzzels, simpele muziekinstrumenten (zoals een trommel) of een blokkendoos.

Veilig speelgoed voor kleuters

Je kind kan nu al heel erg veel. En vooral veel zelf. Let er dan ook op dat het speelgoed veilig gebruikt kan worden, ook als er geen toezicht is. Eigenlijk gelden dezelfde regels voor speelgoed voor kleuters als bij dreumesen en peuters. Scherpe randen of hoekig speelgoed is af te raden. De hoeken zijn bij veilig speelgoed wel afgerond. Let vooral op wat je kind kan en niet kan. Zoals eerder vermeld is elk kind anders en heeft elk kind ook zijn eigen interesses. Zorg ervoor dat het speelgoed niet te ingewikkeld is, maar ook zeker niet te makkelijk, zodat het ook leuk is om mee te spelen en je kind plezier beleeft aan het speelgoed. Geef ze speelgoed dat hun fantasie en creativiteit prikkelt. De leeftijdsindicatie die op speelgoed vermeld staat is vaak een goede richtlijn. Toch betekent dat niet automatisch dat jouw kind hier al aan toe is, terwijl het af en toe ook kan voorkomen dat een kind al toe is aan speelgoed voor iets oudere kindjes. Lego Duplo is veilig en verantwoord speelgoed voor deze leeftijd. Maar je kunt ook denken aan vingerverf, een houten keukentje of stoepkrijt.

Waar let jij vooral op bij de aanschaf van speelgoed? Reageer ook!

Geschreven door mama Judith