Snap

Veters leren strikken

Veters strikken, voor de meeste kinderen een lastig klusje. Hoe pak je het leren veters strikken aan? Wij verzamelden handige tips!

‘Doe maar je schoenen met klittenband aan, want je hebt vandaag gym.’ Mogelijk herkenbaar, want wanneer je kind nog niet zelf zijn veters kan strikken, moet je daar op sommige momenten even op bedacht zijn.

Wellicht houd je er bewust rekening mee bij het kopen van schoenen. Je koopt voor je dochter weer laarsjes met een ritssluiting en voor je zoon tik je een paar veterloze sneakers op de kop. Hoe dan ook, het is het prettigst wanneer je kind zelf zijn veters kan strikken. En er komt een moment dat het ook goed is dat je kind het zelf kan. Het is wel zo praktisch en goed voor zijn groei naar zelfstandigheid. Vaak is een kind in groep 2 er wel klaar voor, maar er zijn ook kinderen die het als driejarige al kunnen of er in groep 4 nog moeite mee hebben. Een keer moet het toch geleerd worden. Maar hoe pak je het leren veters strikken aan?

Veters strikken en motoriek

Veters strikken is voor jonge kinderen een lastig klusje, omdat het best wat vergt van de kleine  (of fijne) motoriek en oog-hand coördinatie. Kijk dus eerst eens hoe ver je kind is wat de kleine motoriek in het algemeen betreft: is hij goed in kralen rijgen, kan hij aardig knippen, poppetjes tekenen, kleuren, kleien, zelf tanden poetsen en mandarijntjes pellen?  Gaat dat moeizaam, verwacht dan niet dat je kind op korte termijn zal leren veters strikken, hij is er dan nog niet aan toe. Ook wanneer hij er erg onzeker van wordt is het beter om nog even te wachten met oefenen. Op sommige scholen wordt er in groep 2 of 3 ook aandacht aan geschonken, maar niet op alle scholen, dus ga er zelf ook mee aan de slag.

Hoe maak je het leren veters strikken aantrekkelijk?

Wanneer je kind er wel aan toe is , kun je het beste oefenen met een wat grotere schoen, bijvoorbeeld die van jezelf. Of een exemplaar van hout, zoals je in een speelgoedwinkel of speelotheek kan aantreffen. Er zijn veel leuke, gekleurde veters te koop die het  leren veters strikken aantrekkelijker maken. Bijkomend voordeel: je kunt twee verschillende kleuren pakken, waardoor het duidelijker zichtbaar is welke handelingen je verricht voordat er een strik in de veters zit. Je kunt met stevig karton ook zelf een schoenmodel maken met gaatjes en daar veters doorheen rijgen. Het aardige daarvan is dat je kind de schoen zelf mooi kan versieren.

5 tips om te leren strikken

  • Het beste kun je oefenen op de grond, zo zal je kind waarschijnlijk zijn schoenen ook aandoen.
  • Leg steeds uit wat je doet vanuit een handige positie. Ga bij voorkeur zo zitten dat je kind het proces niet in spiegelbeeld ziet, dus ga naast of achter je kind zitten bij het voordoen.  
  • Verwacht niet dat het hele proces in één keer wordt opgeslagen in een kinderhoofdje. Neem elk stapje door en oefen het samen per stapje door samen de veters vast te pakken en langzaamaan te gaan strikken. Hierna is het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
  • Geef complimentjes wanneer je ziet dat het lukt en spring even bij als je kind de draad kwijt is. Geduld is een schone zaak, is het gezegde. En dat geldt zeker bij het leren veters strikken. Blijf geduldig en moedig je kind aan, ook wanneer het nog niet perfect gaat: ‘goed dat je het blijft proberen’ en ‘je bent er bijna, knap hoor’. Je kind moet soms echt even doorzetten.
  • Lukt het helemaal zelf en steeds weer opnieuw? Dan is een veterstrikdiploma verdiend! En misschien ook zo’n heel cool paar schoenen die hij al heel lang wilde hebben, maar die je niet kocht omdat het veterschoenen waren…

Versje over veters strikken

Het kan helpen om tijdens het strikken een opzegversje te gebruiken. Dit is een van de mogelijke versjes.

Eerst de knoop:
Maak een kruis, net een tent
Daar doorheen het losse end
En trek aan!

En dan de strik:

Maak een rondje, net een hoofdje

Geef dat hoofd een warme das

Stop de das in de jas

Duw er nog een hoofdje bij

En trek aan!

Hoe oud was jouw kind toen hij / zij veters kon strikken? Heb je veel geoefend of ging het als vanzelf? 

7 jaar geleden

Hmm het konijnversje. Eerst heb je een oor, dan loopt hij rond de boom en gaat door het holletje hup 2 oren. Zoiets was het. Ze kunnen strikken, maar de oudste heeft schoenen zo gestrikt dat hij er gewoon in kan schieten. Die veters gaan toch steeds makkelijk terug los. En klitteband of ritsjes is ook makkelijk. Die stiekveters vinden ze niet lekker zitten