Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Verhuizen met kinderen

Jullie hebben besloten om te gaan verhuizen. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Vaak zijn het alleen maar leuke redenen: graag een groter huis of een tuin willen of liever dichterbij de familie willen wonen. Soms zijn de redenen verre van leuk: jullie kunnen de hypotheek niet meer betalen of jullie gaan scheiden. Hoe dan ook heeft een verhuizing vaak een behoorlijke impact op een kind. Hoe kun je het verhuizen met kinderen zo aangenaam mogelijk maken?

Wanneer vertellen?

Natuurlijk hangt het af van de leeftijd en het karakter van het kind, maar bij kinderen tot en met 5 jaar is het beter om het niet te ver van te voren te vertellen. Een week of 4 voor de verhuisdatum is zelfs al ruim op tijd. Bij oudere kinderen is het vooral belangrijk om te kijken naar het karakter van je kind. is je kind heel gevoelig, dan kun je ook in dit geval je kind ongeveer één maand van te voren inlichten. Anders is twee maanden ook prima.

Een andere school?

Gaat je kind door de verhuizing naar een andere kinderdagopvang of school? dan kan het belangrijk zijn om daar even extra bij stil te staan. Je zou kunnen denken aan leuke traktaties of een klein afscheidsfeestje. Is je kind al iets groter? Vraag de leraar dan of alle kinderen samen een 'afscheidsboekje' willen maken met een stukje en een foto van het klasgenootje. Zo kan je kind even in het boekje kijken als hij zijn klasgenootjes erg mist.

Wennen

Alhoewel kinderen over het algemeen erg flexibel zijn, is het toch heel normaal wanneer ze in het begin erg moeten wennen. Als ouder kun je je kind daar zeker mee helpen. Zo is het verstandig om je kind al een paar keer op het nieuwe kinderdagverblijf of op de nieuwe school te laten oefenen, terwijl jullie nog in het oude huis wonen. Daarnaast kun je als ouders vertellen over het speeltuintje in de nieuwe buurt of die grote tuin.

Kinderen vanaf een jaar of 3 kun je ook betrekken bij de inrichting van hun kamertje. Laat ze zelf de kleur uitkiezen of de accessoires. Grote kinderen kunnen misschien zelfs al echt helpen met klussen. Denk hierbij aan het schilderen van hun slaapkamermuren. Zo wordt de nieuwe kamer vast heel snel vertrouwd!

Verhuizen

Dan is het moment aangebroken; jullie gaan verhuizen! Zorg ervoor dat je tijdens de verhuizing een oppas hebt geregeld voor (kleine) kinderen. Daarnaast is het handig dat ieder kind een eigen verhuisdoos krijgt, waar de meest vertrouwde spulletjes ingaan. Denk hierbij aan knuffeltjes of boekjes. Zo heb je die spullen in ieder geval altijd bij de hand.

Verdrietig

Kan je kind nog niet wennen aan het nieuwe huis of de nieuwe buurt? Of mist hij zijn oude vriendjes erg? Probeer dan een speelafspraak of logeerpartij met een vriendje uit de oude buurt te regelen. Ook kun je juist speelafspraken met nieuwe klasgenootjes of buurtgenootjes stimuleren. Je zult zien dat het langzaam steeds beter gaat!

Heb jij al een verhuizing meegemaakt met je kinderen en hoe verliep dat? Laat het weten in een reactie hieronder.

8 jaar geleden

Wij zijn verhuist toen onze oudste 4.5 was en de jongste 6 maanden. Het was een hele opgave. Behalve het klussen en het wekenlang leven tussen de dozen, was de verhuizing zelf ook aardig ingrijpend en druk. Ik was ook erg benieuwd of onze kinderen snel zouden wennen aan hun nieuwe ( voor het eerst eigen) kamer. We zijn 13 December verhuisd, op zich al een drukke periode zo rond de feestdagen. Het verbaasde me eigenlijk hoe snel onze kinderen aan ons nieuwe huis waren gewend! Ze sliepen gelijk perfect in hun eigen kamers. Mijn oudste moest wel wennen aan het feit dat ze een trap op moest om naar haar kamer te gaan en wilde de eerste weken ook niet alleen naar boven en beneden. Maar dat was het.

10 jaar geleden

Tsja, verhuizen. Wij zien er best tegenop, maar het is idd vast een kwestie van tijd. Het zal vast niet allemaal even makkelijk zijn en er zal best een vleem van heimwee bij komen af en toe, maar het belangrijkste is dat we bij elkaar zijn als gezin. Daar gaat het om!