Snap

Veilig gamen en online spelletjes spelen

Tegenwoordig is het internet niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer kinderen zijn al op zeer jonge leeftijd actief met gamen. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat er in bijna ieder huishouden wel een computer, laptop, spelcomputer en smartphones aanwezig is.

Er zijn veel wetenschappers die beweren dat kinderen slimmer worden als ze al op jonge leeftijd bezig zijn met gamen. Zo zeggen sommige wetenschappers dat het brein van een kind leert om nieuwe situaties te verkennen en zo ook lastige en complexe situaties te overzien wanneer ze al op jonge leeftijd bezig zijn met spelletjes spelen. Toch is het heel belangrijk dat je als ouder het gamegedrag van je kinderen nauwlettend in de gaten houdt. Een goede balans vinden tussen af en toe een spelletje veilig gamen en lekker zelf (buiten) spelen is ontzettend belangrijk.

Gamen op internet of spelcomputer

Op internet zijn veel verschillende websites te vinden met spelletjes speciaal voor kinderen. Vrij onschuldige websites als spelletjes.nl en bijvoorbeeld spelpunt.nl bieden veel spellen aan voor jonge kinderen.

Maar ook zijn er veel soorten games die je online kunt spelen voor de wat oudere kinderen. Denk met name aan World of Warcraft. Een heel populair spel onder jongeren. Kinderen kunnen hier veel van leren, maar ook komt er veel geweld in voor. De vraag is of dit geschikt is voor jouw kind, bekijk dit van te voren eerst zelf.

Indien je thuis in het bezit bent van een spelcomputer, bijvoorbeeld een Wii, Playstation of X-Box, heb je wat meer controle over de soort spellen die je kind speelt. Voor deze spelcomputers zijn veel leuke spellen te koop die speciaal gericht zijn op kinderen. Betrek je kind in de spelkeuze, maar zorg er wel voor dat je weet welke spellen hij speelt.

Tips

  • Als ouder is het jouw taak om het gamegedrag van je kind nauwlettend in de gaten te houden, vooral als zij online gaan gamen. Het internet kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen als zij zonder begeleiding gaan zoeken op bijvoorbeeld Google. Zorg dat je bepaalde websites en zoekfuncties blokkeert met ouderlijk toezicht. (o.a. pornografie, geweld etc).
  • Laat je kind niet zonder toezicht zoeken op Google naar games, maar zoek zelf van te voren uit welke games online geschikt zijn voor jouw kind.
  • Zorg ervoor dat je bepaalde afspraken maakt betreffende het gamen. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat hij/zij op een bepaald moment van de dag mag gamen en zorg ervoor dat het schoolwerk en het spelen met vriendjes hier niet onder gaat lijden.
  • Doe voorwerk en speel spellen eerst zelf. Zo zie je of er geen extreem gewelddadige elementen of dingen in voor komen waar je kind bang van kan worden of een verkeerd voorbeeld kan geven.
  • Speel af en toe zelf mee met je kind, zodat je ook op de hoogte blijft van de games die je kind speelt wanneer hij/zij ouder wordt.

Tot slot

Gamen is leuk en leerzaam voor kinderen en kan bovendien ook voor ontspanning zorgen. Maar een leuk spel kan er ook voor zorgen dat je kind verslaafd raakt aan gamen. Wanneer je kind meer dan 25 uur in de week bezig is met gamen, wordt er al van een verslaving gesproken. Het moet niet zo zijn dat kinderen liever binnen zitten te gamen, dan buiten met vriendjes en vriendinnetjes spelen.

Veilig gamen valt en staat met voldoende toezicht en goede begeleiding van de ouders. Houd het spelen van spelletjes luchtig en open en stel voor om het af en toe samen te doen. Maak  duidelijke afspraken over hoelang en wanneer je kind mag gamen en wissel dit gamen af met het zelf spelen of spelen met vriendjes en vriendinnen.

Speelt jouw kind veel online spelletjes of games? Hoe ga jij hiermee om? Laat je reactie hieronder achter.

Geschreven door mama Renate

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.