Snap

Tuinieren met je kind

Tuinieren met je kind kan overal. Of je nu een behoorlijk aantal vierkante meters achter je huis hebt, een bescheiden terras of een balkonnetje.

In een tijd waarin veel kinderen vaker met digitale middelen in de weer zijn, minder buitenspelen en nog denken dat melk in een fabriek wordt gemaakt is tuinieren een leerzame en gezonde activiteit. Zeker bij het zien van resultaten van het werk dat ze erin stoppen, zijn veel kinderen enthousiast over tuinieren.

Tuinieren met je kind: dichter bij de natuur!

Tuinieren met je kind is ook een hulpmiddel om kinderen dichter bij de natuur te brengen en hen bewust te maken van gezonde voeding en wat er allemaal bij komt kijken. Naast de mogelijkheden van het zelf verzorgen van planten en bloemen kun je dus bijvoorbeeld ook sla of aardbeitjes kweken. Telekids-programma ‘Green-Kids’ heeft er vast ook een steentje aan bijgedragen dat het onderwerp nog meer kinderen heeft bereikt.

Tuinieren met je kind: een eigen moestuin

Voor kinderen is het een fantastische ervaring om zelf bij te dragen aan het succes van een moestuin. Voor snel succes is het handig om er niet alleen groentes, fruit en kruiden in te kweken, maar ook een aantal bestaande plantjes te poten. Wanneer er al snel geoogst kan worden werkt dat voor kinderen bijzonder motiverend. Misschien kweekte je vroeger thuis of op school tuinkers, om dat dan later in de soep of op je boterham te nuttigen. Dat kan natuurlijk nog wel, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Tomaatjes, aardbeien, sla, radijsjes en komkommer doen het vaak goed. Maar juist variatie in de tuin houdt het interessant. Heb je ruimte voor een fruitboompje of uitdijende bramenstruiken? Doen! Varieer in kleur of zet bloemetjes tussen de groentes. Heb je minder ruimte, dan is de compacte ‘vierkante-meter-tuin’ wellicht iets voor je of gebruik de zandbak ervoor wanneer de kinderen er niet meer in spelen. In potjes of emmers groeien allerlei groentes en bloemen prima. En wat dacht je van een lege plastic melkfles, waar je een gat in maakt, die je neerlegt of ophangt? Om te kunnen tuinieren is een gebrek aan ruimte geen excuus!

Help je kind als het nodig is, bijvoorbeeld als het tuinieren een keer niet goed gaat, en… het kan natuurlijk ook een keer mislukken. Voor de jongste kinderen is het handig om er aan te denken dat je het tuintje toegankelijk houdt (niet te diep of te vol), zodat ze overal goed bij kunnen. Een leuke aanvulling is een eigen setje tuingereedschap, waar ze mee aan het werk kunnen. En vergeet niet met plantenstekers aan te geven waar je welke zaadjes hebt geplant!

Of een kind er gezonder door gaat eten, is misschien nog de vraag, maar door er zelf bij betrokken te zijn (net als bij koken in het algemeen) zijn kinderen eerder geneigd iets te proeven. Het proberen waard, toch?

Heb je het idee dat je zelf te weinig van tuinieren weet om je kind hierbij te helpen? Heb je last van ongedierte in de tuin en wil je daar op een verantwoorde manier mee omgaan? Of kan je kind maar geen genoeg van tuinieren krijgen? Er zijn genoeg interessante boeken over te vinden die jou en je kind zullen helpen en inspireren. Denk hierbij aan ‘Mijn eerste tuinboek’ van Bram Wolthoorn en ‘Een tuin van mezelf’ door Peter de Jong.

Tip: groene vingers kweken

Je kunt letterlijk groene vingers kweken door in een plastic handschoen zaadjes te kweken. De kiemkracht is zo sterk dat dit kan zonder aarde te gebruiken. Met een plukje watten in elk van de vingers ben je er al. Met mosterdzaad of pompenpitten werkt het goed: ze ontkiemen snel en zijn op te eten. Je hangt je handschoen op aan een waslijntje. Een weekje later kun je gegarandeerd groene vingers zien!

Je kind een ‘Green-Kid’?

In alle jaargetijden valt er genoeg te beleven in en rond de tuin. Dat bewijzen de producten uit het Green-Kids assortiment (verkrijgbaar bij Praxis), die het bezig zijn in de natuur bij kinderen bevorderen. Denk maar aan de champignon-kweekset, een aardbeienkweekzak en een zelf te bouwen insectenhotel. Ook zonder deze kant-en-klare pakketjes kun je met je kind zelf aan de slag. Je kunt bloembollen planten in het najaar, van restmateriaal hout kun je wellicht een vogelhuisje maken en in plaats van een heuse bloemenpers functioneert een dik telefoonboek ook prima als je kind een herbarium wil maken (of als opdracht van school krijgt). Met jonge kinderen kun je prima zaadjes planten, maar in de winter ook pindaslingers voor vogels maken. Het hebben van een tuin(tje) is voor alle leeftijden interessant.

Op welke manier betrek jij je kind bij de tuin? Reageer ook!

Geschreven door mama Lianne