Top 10 speelgoed voor kinderen van 6-8 jaar
Kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar zijn erg leergierig. Ze vinden het leuk om elkaar te overtroeven, maar ook gaat de wetenschap een rol spelen op deze leeftijd. Er zijn veel spelletjes die op deze behoefte inspelen. Hieronder een 10-tal speelgoed die goed liggen op deze leeftijd.
Speelgoed om mee te leren
- TipToi Globe van Ravensburger. Alle landen op de globe kunnen worden aangetikt met de bijbehorende stift, waardoor de stift informatie over dit land geeft. Ook kunnen er verschillende spellen gespeeld worden. Het is een interactief kennisspel. Er wordt informatie gegeven over aardrijkskunde, de dieren op de wereld, de talen, de volkeren enzovoorts. Door middel van spellen, quizzen en puzzelen wordt leren leuker.
- Furby. Furby is een knuffelbeestje die je moet verzorgen. Hij spreekt Furbisch en leert Nederlands als je veel met hem speelt. Zijn karakter wordt bepaald door de manier waarop jij voor hem zorgt. Het is een soort speelgoed vriendje of vriendinnetje. Je moet goed voor hem zorgen, troetelen, opvoeden en de Nederlandse taal leren. Vanwege de taal, ontwikkelt het kind zich ook beter in de taal. Furby praat in een soort geheimtaal, waardoor je kind zijn leervermogen, taalvermogen en inleefvermogen gebruikt.
- Tablet van VTech. De tablet van VTech is een educatief, multimedia tablet. Je kunt hiermee spelletjes spelen, maar ook leren met functies als tekenatelier, rekenmachine, verschillende apps, muziek en een videospeler. Via explorpark kunnen nieuwe apps en dergelijke gedownload worden. Je kunt alleen spelletjes spelen voor je plezier, maar er staan ook spellen op om van te leren.
- Interactieve Quiz Encyclopedie van Clementoni. Een interactieve quiz encyclopedie met meer dan 250 vragen, verdeeld over 12 thema’s. Train je hersenen en probeer antwoord te geven op alle vragen. De vragen gaan onder andere over het menselijk lichaam, dinosaurussen, sterrenkunde, geschiedenis en dieren.
- Hoe laat is het? van Clementoni. Kun jij al kloklezen? Leer het met het spel “Hoe laat is het?”. Plaats de puzzelstukjes bij de juiste activiteiten. Voor je het weet, kun je kloklezen! Door het klokkijken te associëren met dagelijkse bezigheden, gaat het leren klokkijken heel vlot. Ze leren zowel klokkijken met de stand van de wijzers, als digitaal. Het logische denkvermogen van kinderen wordt gestimuleerd en hun kennis van het begrip tijd wordt verbeterd.
Elkaar overtroeven
- Barbecue party van Goliath. De barbecue staat op springen! Je moet heel voorzichtig de voedselstukken op het rooster leggen, anders springt het rooster omhoog. Vervolgens moet je de voedselstukken weer van het rooster afhalen, zonder dat het rooster omhoog springt. Het is een vrolijk spel met een schrikeffect. Iedereen heeft de kans om te winnen of te verliezen. Je leert strategisch te denken.
- La Cucaracha van Ravensburger. Met behulp van het bestek, moet je de kakkerlakken in de val laten lopen. De dobbelsteen beslist welk bestek je mag gebruiken, de lepel, de vork of het mes. Het is vooral een gezellig spel wat op de lachspieren werkt.
- Maya de Bij: Go Collecto van Studio 100. Dit spel combineert memory en dobbelen. De spelers moeten dobbelen en spelen ondertussen ook memory. Wie het eerste bij de koningin komt wint. Het vraagt veel van het geheugen en inzicht.
- Snoepmachine van Play-Doh. Een echte kinderdroom is het, een eigen snoepwinkel hebben. Uit de snoepmachine komen kauwgomballen, maar je kunt ook andere snoepjes, lollies en ander lekkers maken. Het is klei, dus uiteraard niet om op te eten. Je kunt hiermee volop je fantasie gebruiken.
- Wie is het? van MB spellen. Het hele spel draait om de vraag “wie is het?”. Elke speler trekt een kaartje met daarop een persoon. Op je speelbord heb je 24 gezichten, waarvan een van de gezichten getrokken is door je tegenstander, maar wie is het? Door middel van vragen zoals “is hij kaal?”, “heeft hij een bril?”, kun je personen op je speelbord wegwerken, waardoor er uiteindelijk maar een persoon overblijft. Raad jij wie het is? Het spel stimuleert om goed te kijken naar de personen en de juiste vragen te stellen.
Natuurlijk is elk kind anders. Speelgoed hoeft niet altijd educatief te zijn, maar wanneer je wel educatief speelgoed koopt, is het handig in te spelen op de zwakheid of onzekerheid van je kind. Heeft je kind nog moeite met lezen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een spel (zoals kwartet) met woorden. Zo wordt het lezen spelenderwijs verbeterd en wordt leren vanzelf leuk.
Welke spelletjes speel jij het liefst samen met je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.
Geschreven door mama Mayra