Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Top 10 speelgoed kinderen van 2-4 jaar

Speelgoed van 2-4 jaar

Kinderen tussen de 2 en 4 jaar maken op allerlei terreinen een enorme ontwikkeling door. Ze krijgen een eigen willetje, hun woordenschat neemt razendsnel toe, ze worden zelfstandiger, ze bewegen graag en veel en ze gebruiken al hun zintuigen om nieuwe dingen te ontdekken. Verder kunnen ze ook duidelijk laten merken wat ze leuk vinden om te doen! Welk speelgoed past bij deze ontwikkelingsfase, waar zijn kinderen tussen de 2 en 4 jaar blij mee? Daarom - in willekeurige volgorde - een selectie van de top tien soorten speelgoed die geschikt zijn voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar, al zal de interesse en het moment waarop je kind eraan toe is verschillen.

Top 10 speelgoed

1. Fantasie- en rollenspel nemen een steeds groter wordende rol in, in de fase van peuter naar kleuter. De meeste kinderen zullen net na hun 1e verjaardag de eerste vormen van fantasiespel laten zien in de vorm van een popje de fles geven of een autootje een garage in laten rijden. Papa of mama nadoen met activiteiten als koken, auto wassen, poppen verzorgen, dieren verzorgen op een eigen boerderijtje en dergelijke gaan kinderen steeds leuker vinden. Ze nemen veel over van wat ze volwassenen zien doen. Dit imiteren kan bijvoorbeeld met speelgoed als een poppen bed met toebehoren, een serviesje, verkleedkleren die passen bij een beroep (postbode, politieman, brandweerman), een keukentje, dokterskoffertje, kassa met muntjes, werkbankje met gereedschap en een telefoontje.

2. Nummer twee van onze 'top 10 speelgoed' -lijst zijn eenvoudige gezelschapsspelletjes en puzzels die je met peuters al gauw kan spelen. Puzzels en inlegborden zijn er in vele soorten en maten. Bij spelletjes kun je denken aan domino, memory en kleurentorentjes, al zijn er nog veel meer spelletjes in de handel naast deze bekende. Met name HABA heeft originele, uitdagende spelletjes, ook voor peuters. Positief is hierbij dat kinderen leren rekening te houden met anderen.

3. Een aparte categorie speelgoed is datgene dat nat mag worden en dus mee kan in bad. Je kindje zal er regelmatig gebruik van maken, dus wat extra aandacht voor dit type speelgoed kan geen kwaad. Om het badderen nog aantrekkelijker te maken zijn er allerlei mogelijkheden. Er zijn diverse sets badpuzzels verkrijgbaar, gemaakt van foamachtig materiaal, met bekende figuren als Woezel en Pip, Nijntje of Dikkie Dik, die veelal bestaan uit twee stukjes die tegen elkaar aan passen. Badeendjes, een hengelspelletje, badboekjes, stapelbekertjes, badfluitjes, dierfiguren om aan de wand te plakken wanneer ze nat zijn, bellenblaas en een watermolen zijn andere opties. Vervelen in bad is er dan niet (meer) bij!

4. Om creativiteit en fijne (of kleine) motoriek te bevorderen zal je kindje veel hebben aan goede teken- en verfmaterialen (denk aan een verfschort!). Met klei kan het bevorderen van de tactiele (‘gevoels’)vaardigheid vorm krijgen op een eenvoudige wijze. Heerlijk kneden, met beide handjes, en zelf bedenken wat voor een figuren je maakt. Een gevulde zandbak in je achtertuin stimuleert op een zelfde manier. Mocht je meer zoeken op het gebied van deze vaardigheid is de website van KG& Rolf het bekijken waard. Kralen rijgen en hamertje tik zijn bekende varianten voor de fijn motorische vaardigheden, die kinderen vaak ook prettig vinden om te doen. Zoals op zoveel speelgoed zijn ook hier allerlei varianten op bedacht naast de meest traditionele.

5. Constructiespeelgoed, zoals duplo, megabloks, kapla, houten blokken en smartmax (grote vormen met magneten) bieden je kind de mogelijkheden zelf een bouwwerk te vormen. Omdat het een groot beroep doet op de fantasie van je kindje en je er zoveel kanten mee op kunt, is dit vaak jarenlang in trek.

6. Prentenboeken en voorleesboeken met goed te volgen verhaaltjes en mooie of grappige illustraties zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook nog eens heel goed voor de taalontwikkeling. Omdat het aanbod zo groot is, kun je ervoor kiezen om eerst eens boeken te lenen in de bibliotheek en te kijken naar wat voor soort boekjes de voorkeur van je kindje uit gaat voordat je ze zelf aanschaft. Van Dick Bruna tot Max Velthuijs en daarnaast nog heel veel andere schrijvers en tekenaars hebben prachtexemplaren gemaakt, juist ook voor kinderen in deze leeftijdscategorie. Kijk- en zoekboeken en eerste woordenboeken zijn bij veel kinderen zeker in trek.

7. Bijna niets is leuker dan zelf muziek maken. Je zingt vast veel liedjes met je kindje, maar er muziekinstrumentjes bijhalen geeft een heel nieuwe dimensie aan dit gezamenlijke musiceren. Trommeltjes, sambaballen, blokfluitjes, een xylofoontje: wie weet zet jij je kindje aan tot een muzikale carrière. En is dat niet het geval, dan is uit onderzoek in ieder geval bekend dat muziek maken goed is voor de ontwikkeling van je kind.

8. Speelgoed waarmee flink bewogen kan worden is goed om de grote motorische vaardigheden te stimuleren. Dit zijn veelal materialen waar buiten mee gespeeld kan worden: kruiwagentje, bolderkar (om evt. zelf in te zitten), een step of driewieler. Buitenspeelgoed omvat meer dan deze ‘voertuigen’. Een mooie bal, een ringwerpspel of croquet kan een nieuwe impuls betekenen voor het buitenspelen van je kindje.

9. Speelgoed dat ‘educatief en interactief’ is, is een categorie die de laatste jaren steeds groter is geworden. Koekjestrommels waar vormen in gestopt kunnen worden, picknickmandjes die je kindje leren tellen en kleuren leren herkennen, smartphones en laptops voor peuters, voor kinderen zijn het stuk voor stuk speeltjes met een grote aantrekkingskracht, omdat het gebaseerd is op het actie-reactie principe. Je doet iets en merkt gelijk welk effect het heeft met geluid, lichtjes en/of beweging.

10. Speelsets en speelgoed gerelateerd aan tv-personages: een speeltuin van Maya de bij, je eigen Liftie, Scoop en Muck-voertuigen uit de Bob de Bouwerfilmpjes, een Thomas de trein of Chuggington treinset, grote knuffels van Woezel en Pip of een Mickey Mouse speeltent. Wanneer je kindje enorm fan is van zo’n personage zal zijn interesse zeker gewekt worden door bijpassend speelgoed.

Tips

Geef je kindje lekker de ruimte en zorg dat speelgoed ook niet altijd allemaal opgeruimd hoeft te worden. Het is juist zo fijn als je de volgende keer verder kan gaan waar je gebleven was. Als je een poosje speelgoed opruimt en het later weer eens klaarlegt vindt je kindje het ineens veel leuker dan wanneer het altijd voor het pakken ligt. Wat helemaal leuk is voor je kindje is als je als ouder (af en toe) zelf meespeelt. Deze top 10 speelgoed lijst moet een algemeen idee geven van wat kinderen op deze leeftijd leuk vinden. Dit kan natuurlijk verschillen per kind, daarom is de top tien speelgoed lijst ook zo variërend!

Wat tot nu toe niet aan bod is gekomen zijn de knuffels, maar waarschijnlijk heeft je kindje op deze leeftijd al een favoriet. Een knuffel kan uitgroeien tot een vast maatje, een vriendje tegen wie alles gezegd kan worden en die overal mee naar toe mag. Heel belangrijk voor je kind! Het kan handig zijn om een extra exemplaar te hebben voor het geval de knuffel eens kwijt raakt, al kan je lang niet altijd vooraf aanvoelen wat de favoriet zal gaan worden en er zo op inspelen.

Wat is jouw favoriete speelgoed voor je kindje? Laat het weten in een reactie hieronder.

 

6 jaar geleden

Speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kind. Bentoys.nl heeft speelgoed dat getest en veilig is voor kinderen van 2 t/m 4 jaar en 'oudere' kinderen. Bentoys.nl heeft de volgende merken: Bruder, Siku, Kids Globe, Britains en Lundby, 2-Play, Eichhorn, Wiking, John Deere. TIP: Sinterklaas komt er weer aan, dus kijk snel op de website voor de leukste artikelen en shop ze met 10% korting!

6 jaar geleden

Is dit geschikt voor mijn 4-jarige? https://www.jantjevanalles.nl/speelgoed/binnenspeelgoed/bouwen/lego/lego-agents-invizable-gouden-ontsnapping

7 jaar geleden

Ik heb dit gevonden voor mijn kleine meid, Weten jullie misschien of dit goed is? <a href="https://www.jantjevanalles.nl/speelgoed/binnenspeelgoed/knuffels/bumba-knuffel-met-stemopname-en-muziekje-30-cm">Bumba knuffel stemopname</a>

7 jaar geleden

Leuke tips voor in het kinderdagverblijf waar ik werk, weer wat extra inspiratie opgedaan! Lara | <a href="http://knusthuys.nl/">Kinderopvang Amsterdam West</a>