Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Top 10 speelgoed kinderen 4- 6 jaar

Wanneer je kind naar school gaat, verandert er veel in zijn (of haar) leventje. En dat zal je waarschijnlijk ook wel gaan merken aan je kind. Was jij voor die tijd dé persoon in zijn leven die alles wist, nu krijgen de juf en medeleerlingen ook een grote rol toebedeeld. En door die groter wordende wereld, zal ook het soort speelgoed waar je kind interesse naar heeft mee veranderen, mede door de omgang met leeftijdgenootjes, het zien van reclame op tv, de interesse voor de komst van Sinterklaas en de bijbehorende speelgoedfolders en het feit dat zijn wereld uitbreidt en hij er nieuwe interesses bij krijgt.

Natuurlijk verschillen de interesses per kind, maar met wat voor soort speelgoed maak je veel 4 - tot 6 jarigen blij?

Eigen smartphone en andere interactieve materialen

Bij het zien van de apparaten van papa en mama krijgt je kind er vast ook plezier in zelf met een smartphone of tablet aan de slag te gaan. Daar wordt handig op ingespeeld door verschillende speelgoedmerken.  Op allerlei manieren kan je kind interactief aan de slag gaan, naast My first laptop of My first smartphone, de educatieve mutimedia tablet V-tech storio en dergelijke spelmaterialen. Ken je ook Tiptoi al? De Tiptoi boeken van Ravensburger met speciale pen bieden een interactief leersysteem met boeken, puzzels en spelletjes.

Lego (friends, creator, city…)

Of je nu kiest voor Lego Creator met prachtige gedetailleerde gebouwen en voertuigen, het stoere Lego City met een brandweerkazerne, politiebureau en allerlei transportfaciliteiten of de – voor meisjes vormgegeven – Lego Friends, waarbij meisjesfiguren de hoofdrol spelen in hun eigen wereldje: Lego heeft enorm veel te bieden en geeft kinderen mogelijkheden voor urenlang speelplezier. Je kind kan hier zijn fantasie op loslaten en steeds weer nieuwe creaties bedenken, naast de voorbeeldexemplaren. Lego is duurzaam en heeft al jarenlang bewezen dat het kinderen blijft boeien.

Gezelschapsspellen

Als grote tegenhanger tegenover alle digitale middelen en spelletjes op internet die grotendeels gericht zijn op het individueel spelen, zijn gezelschapsspellen fantastisch om juist het groepsgevoel en het sociale karakter van activiteiten in het vizier te houden. Kinderen leren zich aan regels houden die bij een spel horen en merken hoe je met elkaar plezier kunt beleven, al dan niet met als doel om te winnen. Er zijn enorm veel spellen op de markt, ook voor kleuters, waaronder veel klassiekers (die ook geregeld in een nieuw jasje worden gestoken): Mens erger je niet, domino, kleurentorentjes, memory, ganzenbord, Monopoly (junior) en kwartet. Maar loop vooral eens een speelgoedwinkel binnen of kijk bij bol.com en laat je verrassen door het grote aanbod van originele spellen. Red bijvoorbeeld een varken uit zijn modderbad (Poepie Knor), test je behendigheid in het oppakken van lichaamsdelen (Dokter Bibber) of probeer koekjes bij grootmoeder te brengen zonder de wolf wakker te maken (Het Roodkapje spel).

Knutselmaterialen

Een favoriete bezigheid van veel jonge kinderen is knutselen. Kleurpotloden, stiften, vingerverf, krijt, grote potten knutselemmers van de Hema en papier zijn dan wel basismaterialen, maar er is nog zoveel meer. Kleipotjes van Playdoh of een ander merk en allerlei geweldige sets waarbij je kind met klei haar kan laten groeien of ijsjes kan maken, stimuleren de creativiteit van je zoon of dochter. De variatie in SES-doosjes is enorm: van funmaïs tot krimpfolie, voor zowel jongens als meisjes zijn er mogelijkheden om iets leuks te maken. En wat dacht je van Beados, het alternatief voor strijkkraaltjes! Dat worden middagen vol knutselplezier!

Buitenspeelgoed

Speelgoed voor buiten doet veelal een beroep op groot motorische vaardigheden. Na de tijd van loopfietsjes en driewielers is je kind nu toe aan een groter exemplaar fiets, een step, een coole tractor met aanhanger of – als je wat dieper in de buidel wil / kan tasten – een elektrisch oplaadbare sportauto of motor! Een zandbak met speelmaterialen was vast al eerder een succes, maar zal nog wel een poosje in trek blijven. Er zijn allerlei sportmaterialen verkrijgbaar die het buitenspelen ook weer een nieuwe dimensie geven: dartbords met klittenbandballetjes, frisbees, kleine doeltjes en een stevige voetbal, skippyballen met je favoriete figuren erop en K3-springtouwen.

Playmobil

De veertigers, dertigers en twintigers van nu hebben in hun jeugd met Playmobil gespeeld en dat zal zeker nog generaties lang doorgaan als het aan de makers ligt. Elk jaar komen er weer nieuwe thema’s bij. En met alle kleinere en groter doosjes die te koop zijn, kun je je eigen playmobilwereld net zo groot maken als je wil. De poppetjes zijn 7,5 centimeter lang, lekker handzaam en fijn om mee te spelen dankzij de bewegende onderdelen.

Ontdek- en onderzoeksmaterialen

Microscopen, telescopen, ontdekkisten: kinderen zijn gek op het ontdekken van de wereld om hen heen. Alle kinderen hebben weleens een steen opgetild en ontdekt dat er pissebedden onder verstopt zaten; een toevoeging kan zijn om daarna met je eigen wetenschapsbakjes insecten van dichterbij te bekijken of je een archeoloog te wanen. De werking van magneten ontdekken kan met Magnetix, maar ontdekkingen doe je ook met een champignonkweekbakje van de Praxis, dus blijf niet alleen aan speelgoed denken!

Muziekinstrumenten

Een eigen drumstel, pianootje, djembé of gitaar of meeblèren in een microfoon met eventueel voorgeprogrammeerde liedjes: voor veel jonge kinderen een geweldige uitlaatklep en heerlijk om te doen.

Bouw- en constructiespeelgoed

K’Nex, Meccano, Kapla: constructiematerialen waar je ook als kleuter al alle kanten mee uit kan. De eenvoud van de materialen laat alles aan je eigen verbeelding over.

Poppen: poppenkast, poppenhuis

Voor de echte poppenmoeders is menig speelgoedwinkel een walhalla. Poppenwagens, draagzakken, buggy’s, poppenbedden, kledingsetjes, poppenbadjes met accessoires: wil je jouw poppenkinderen goed verzorgen dan staan er schappen vol opties klaar. Maar ook poppenhuizen zijn er in soorten, maten en diverse prijsklassen verkrijgbaar en vergeet de theatertjes / poppenkasten niet met vingerpoppetjes en de ouderwetse Jan Klaassen en Katrijn!

Het is maar een greep uit het aanbod, maar geheid dat jouw kleuter een hoop plezier kan hebben met de genoemde materialen, of hij nu alleen speelt of met vriendjes.

Wat is jouw favoriete speelgoed voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar. Laat het weten in een reactie hieronder.

7 jaar geleden

ik zoek een telraam