Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Tips voor een dagje uit in de herfst

Geniet jij ook zo van de herfst? Van de mooie kleuren van de bladeren, de paddenstoelen en kastanjes en ander moois in het bos, misschien wel de open haard aan en kaarsjes op tafel?

Ook als je niet zo’n liefhebber bent van de herfst, zijn je kinderen dat zeker wel! De herfst is een bijzonder mooi en gekleurd jaargetijde, wat zo zijn eigen wonderen heeft die kinderen prachtig vinden. Ga er samen op uit! Geen idee wat je moet doen? Lees dan snel verder voor de leukste activiteiten of een dagje weg in de herfst.

Lekker naar buiten!

Het bos

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk, hoe kan het ook anders: naar het bos gaan. Ook als het regent! Regenlaarsjes aan, vrolijke plu en regenjas mee en lekker stampen in die plassen. Regenlaarzen kunnen er tegen en die modder op je oude spijkerbroek gaat er in de was heus wel weer uit. Je bent niet van suiker, geniet van de regen en al het moois om je heen. Bekijk met je kind de paddenstoelen, de kastanjes, eikels, beukennootjes, de gekleurde bladeren, het spinnenweb wat glinstert van de regendruppels en al het andere moois. Neem een tasje mee om al je verzamelde herfstschatten in te doen en maak er thuis een mooie thematafel van. Vooral kleuters zijn gek op thematafels en kunnen daar eindeloos plezier mee hebben en er heel veel van leren.Zoek op internet naar de leukste bossen in Nederland bijvoorbeeld het Amsterdamse bos.

Appels plukken

Ga appels plukken! Veel boomgaarden hebben in de herfst open dagen waarop je zelf je appels mag plukken. Wacht hier niet te lang mee, voor je het weet zijn de appels op. Kijk bij jou in de buurt of er een boomgaat is waar je terecht kunt. Kijk bijvoorbeeld op: http://www.olmenhorst.nl/activiteiten/zelfpluk.html.

Kom je dan eenmaal thuis met een mand vol zelf geplukte appels, dan duik je natuurlijk meteen de keuken in. Appelmoes, appeltaart, apple crumble, appelflappen. Je kunt van alles maken met appels en omdat je ze zelf hebt geplukt, is het allemaal net even wat lekkerder. Toch de appels maar in de winkel gehaald? Geen probleem, ook dan kun je natuurlijk met je kind de keuken induiken, hartstikke gezellig en lekker!

Boswachter worden

Bij Staatsbosbeheer kan je kind hulpboswachter worden. Hoe leuk is dat! Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/hulpboswachter voor een locatie bij jou in de buurt. Ook van Staatsbosbeheer voor de kleintjes is het Kabouterpad: www.staatsbosbeheer.nl/kabouterpad.

Niet alleen bij Staatsbosbeheer, ook Natuurmonumenten organiseert allerlei activiteiten voor gezinnen en kinderen, vaak vanaf 4 jaar. Kijk op de website www.natuurmonumenten.nl voor de activiteiten bij jou in de buurt.

Kermis

In de herfst vind je ook door het hele land kermissen, vast ook bij jou in de buurt. Een vrolijke drukte en misschien niet al te geschikt voor de babies, maar voor dreumessen en peuters is er de kinderdraaimolen en misschien durft je stoere kleuter al met jou in het spookhuis. Sluit af met een lekkere oliebol of suikerspin en je hebt een superleuk uitje achter de rug.

Kasteel bezoeken

Heb je wel eens met je kind een kasteel bezocht? In de herfst lijken ze extra speciaal…. In de herfstvakantie en rondom Halloween (31 oktober) zijn de meeste kastelen in Nederland extra feestelijk en spannend aangekleed. Kijk bijvoorbeeld eens bij Kasteel De Haar, Kasteel Muiderslot of Kasteel Groeneveld (http://www.kasteeldehaar.nl, www.muiderslot.nl, http://www.kasteelgroeneveld.nl/).

Toch binnen blijven?

Wil je echt niet naar buiten omdat het te hard regent? In de herfst begint het theaterseizoen, ook voor de allerkleinsten! Kijk bij het plaatselijke theater bij jou in de buurt wat voor kindervoorstellingen er lopen en ga eens kijken. Vaak zijn er ook in de bibliotheek kindervoorstellingen waar jij en je kind zeker van zullen genieten.

Is je kleine helemaal weg van treinen? Maak dan eens een treinreisje over de Veluwe met een echte stoomtrein! Ja, er rijdt er nog 1 in Nederland en hij is heel bijzonder. Klik voor de actuele dienstregeling hier. Bezoek ook eens het Spoorwegmuseum in Utrecht, voor de kleine machinisten onder ons http://www.spoorwegmuseum.nl/home.html.

Natuurlijk was dit maar een greep uit het enorme aanbod van herfstuitjes. Staat jouw favoriete herfstuitje er niet tussen, dan zijn www.dagjeweg.nl en Google je beste vriend. Veel plezier en geniet van de herfst!

Wat doe jij samen met je kind in de herfst? Geef je reactie hieronder.

Geschreven door mama Anouck

10 jaar geleden

Leuk deze blog! Nog een tip! Maak, samen met je kind een medaille (op wat voor manier dan ook (bv. bakken, kleien, knutselen, haken....) en win een reis voor 2 personen naar de Olympische Spelen in Sotsji. Kijk op www.tym.nl voor alle info!