Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Tips & trics voor een relaxed kinderfeestje

Het eerste, echte kinderfeestje geven is niet alleen voor het kind een heuse mijlpaal, ook voor moeders is het organiseren van een kinderfeestje meestal een spannende gebeurtenis. Toch hoeft het echt allemaal niet zo spannend te zijn en al helemaal niet meer met onderstaande tips & trics voor een relaxed kinderfeestje!

De basis van een relaxed kinderfeestje: nodig niet te veel kinderen uit!

Wanneer je de hele klas van je kind uitnodigt kun je niet verwachten dat het een relaxed kinderfeestje wordt. De gouden regel is:' is je kind 5 jaar geworden? Nodig dan 5 kinderen uit. Viert hij zijn 6e verjaardag? Dan mag hij 6 kinderen ( eventueel plus 1 ) uitnodigen'. Zo wordt de groep nooit te groot en blijft het eenvoudig om overzicht te houden. Breng de uitnodigingen gezellig samen rond en deel ze dus niet uit op school. Dit voorkomt heel wat teleurstellingen.

Het eerste kinderfeestje? een paar uurtjes is genoeg!

Geen zin om gillend gek te worden? Geef dan geen kinderfeestje van 4 uur of langer. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de Jarige Job. Voor een kleuter is een kinderfeestje van 2 a 3 uur echt meer dan genoeg. Wanneer het feestje langer duurt raken veel kleuters overprikkeld en worden ze vervelend.

Maak een schema met activiteiten

Maak zelf een schema met de geplande activiteiten zodat je wat extra houvast hebt. Probeer je daar niet te strak aan te houden, maar laat het ook deels van de kinderen afhangen. Misschien vinden zij een bepaalde activiteit wel zo leuk waardoor het een uur in beslag neemt in plaats van het geplande kwartier. Wel is het verstandig om altijd wat extra activiteiten achter de hand te hebben voor het geval dat alles wat sneller gaat dan gepland.

Schakel hulptroepen in!

Zorg altijd dat je hulp hebt tijdens het kinderfeestje. Dit kan natuurlijk je partner zijn, maar eventueel ook een goede vriendin, de buurvrouw of je moeder. Wanneer je het alleen doet kom je echt oren en ogen tekort en wordt het zeker geen relaxed kinderfeestje.

Het toverwoord voor een relaxed feestje: 'Simpel'!

Realiseer je dat vooral jonge kinderen heel blij worden van simpele dingen. Denk hierbij aan een speurtocht door het bos, samen spelletjes doen of een knutselmiddagje. Wat dacht je bijvoorbeeld van broodtrommels versieren ( goedkope effen broodtrommels zijn onder andere te koop bij www.lobbes.nl ), cupcakes bakken en versieren, koekhappen of chipskettingen maken? Allemaal relatief simpele dingen maar wel allemaal dingen waar de meeste kinderen ( en jij stiekem ook ) superblij van worden! Ook themafeestjes zijn bij jonge kinderen erg populair. Er zijn dus volop mogelijkheden voor goedkope kinderfeestjes!

Zorg dat er tijdens het kinderfeestje geen kinderen buitengesloten worden

Valt er tijdens het kinderfeestje een kindje buiten de boot? Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Is het door toedoen van andere kinderen? Spreek deze er dan op aan. Houdt het kind zichzelf wat afzijdig? Probeer hem of haar er dan extra bij te betrekken.

Bouw een rustmoment in

De meeste kinderen hebben tijdens de drukte van een kinderfeestje behoefte aan een rustmoment. Zet tussendoor even een filmpje op of laat de kinderen lekker kleuren. De kinderen komen op deze manier even tot rust en met een beetje geluk hebben jullie ook nog wat tijd om op adem te komen.

Heb jij tips voor een relaxed kinderfeestje? Reageer ook!

Geschreven door mama Nienke

10 jaar geleden

Goede tips! Ik ben (in mijn hoofd en deels op papier) wel bezig met een verjaardagsfeestje. Ik wil het ook bewust op een dag houden dat mijn man ook thuis kan zijn. En wat betreft de tijd dacht ik aan een uurtje of 3 hooguit, ik weet tenslotte niet of al mijn ideeën zullen aanslaan bij de kinderen...