
Tandenknarsen en knarsetanden
Tandenknarsen bij kinderen wordt ook wel bruxisme genoemd. Tandenknarsen is een aandoening waarbij de kaken en dus de tanden en kiezen over elkaar heen schuren. Dit maakt een onaangenaam geluid.
Bij wie komt tandenknarsen/knarsetanden voor?
Het tandenknarsen kan zowel bij volwassen mensen als bij kinderen voorkomen. Dit kan dus op alle leeftijden, maar meestal wordt dit waargenomen bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Indien kinderen tandenknarsen, neemt het in de meeste gevallen wel af naarmate ze ouder worden. Meestal doen kinderen dit in hun slaap, maar soms kunnen ze dit ook overdag doen. Ze doen dit bijna altijd onbewust. Hele jonge kinderen, met name onder de 1 jaar, kunnen ook tandenknarsen wanneer zij last hebben van doorkomende tanden. Meestal is dit vrij onschuldig en gaat het ook snel weer over.
Oorzaken bruxisme
Het tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben, maar bij de meeste kinderen wordt het gezien als gevolg van spanning. Toch is er nog niet op medische grond bewezen wat de precieze oorzaak ervan is. Erfelijkheid kan ook een rol spelen. Vaak zien specialisten het tandenknarsen bij kinderen, wanneer (één van de) ouders ook tandenknarsen tijdens hun slaap. Artsen zien vaak kinderen met tandenknarsen wanneer ze veranderingen in de hersenen hebben en ook wanneer zij spanning en stress ervaren. Meestal uit het tandenknarsen zich tijdens de lichte slaap. Kinderen waarbij de diagnose ADHD en/of autisme is vastgesteld, of kinderen waarbij een ontwikkelingsachterstand zichtbaar is, hebben opvallend vaak last van tandenknarsen. Dit kan komen door de spanning die zij hebben en dat kan zich tijdens de slaap uiten in tandenknarsen. Toch komt het ook voor bij kinderen die geen verdere problemen ervaren.
Waar kunnen kinderen last van hebben wanneer zij tandenknarsen?
Wanneer je kind tandenknarst kan je naast het knarsende, of ook wel schurende geluid wat je hoort tijdens de slaap ook wel andere symptomen merken.
- Spierpijn in de kaken; je kind kan klagen over (spier)pijn in de kaken wanneer hij ’s morgens wakker wordt. Bij een heftige vorm van tandenknarsen kunnen kinderen ook wel pijn in hun hoofd krijgen. Vaak trekt dit wel enigszins weg gedurende de dag.
- Sterk ontwikkelde kaakspieren; bij een heftige vorm van tandenknarsen kan je soms bij kinderen zien dat de kaakspieren sterk ontwikkeld zijn, dit is dan ook zichtbaar bij de kaaklijn in het gezicht.
- Beschadigde tanden; Door het knarsetanden kan het tandglazuur beschadigen.
- Regelmatig wakker worden in de nacht; Sommige kinderen merken niets van het tandenknarsen en slapen gewoon goed door, terwijl andere kinderen er onrustig van worden en gedurende de nacht er door wakker kunnen worden.
Wat te doen bij tandenknarsen?
Meestal wordt er bij kinderen niet direct actie ondernomen wanneer zij tandenknarsen. Bij veel kinderen gaat het vanzelf weer over wanneer zij ouder worden. Toch zijn er gevallen waarbij wel actie wordt ondernomen.
- Het is sowieso erg belangrijk dat kinderen die tandenknarsen regelmatig gecontroleerd worden door de tandarts. Deze kan in de gaten houden of de tanden niet teveel beschadiging oplopen.
- Wanneer de tanden wel teveel beschadiging oplopen door het knarsen, kan een gebitsbeschermer aangeraden worden. Deze maakt een orthodontist of tandarts op maat en zo wordt verdere schade aan de tanden beperkt.
- Ook kan de arts aanraden om meer te werken aan de ontspanning van het kind. Soms kan het helpen wanneer kinderen minder spanning of stress ervaren. Dat kan door het ritme overdag aan te passen of in sommige gevallen voor een ontspanningstherapie te zorgen. Je kan hierbij denken aan een sport, maar ook aan bijvoorbeeld kinderyoga of gerichtere ontspanningstherapieën.
Tot slot
Tandenknarsen bij kinderen hoeft dus niet altijd ernstig te zijn. Het kan in het begin ook veroorzaakt worden door de pijn en jeuk van doorkomende tanden. Maar in sommige gevallen dient het tandenknarsen dus wel serieus genomen te worden, zeker wanneer het problemen voor het gebit gaat geven.
Houd het als ouder goed in de gaten en vraag advies aan je huisarts en tandarts.
Heeft jouw kind last van tandenknarsen en heb je nog tips? Laat het weten in een reactie hieronder.