Suikerziekte bij kinderen

Suikerziekte, waarvan de officiële benaming ook wel Diabetes Mellitus is, is een aandoening welke ervoor zorgt dat het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed kan regelen.

Suikerziekte, waarvan de officiële benaming ook wel Diabetes Mellitus is, is een aandoening welke ervoor zorgt dat het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed kan regelen. Het lichaam regelt de bloedsuikerspiegel normaal gesproken met het hormoon insuline, maar in de meeste gevallen maakt het lichaam dit hormoon dus niet meer aan, dit wordt type 1 genoemd. Ook kan het zijn dat het lichaam juist niet meer reageert op de insuline, dit wordt type 2 genoemd. Vandaar dat men spreekt van meerdere typen suikerziekte. Suikerziekte komt helaas ook regelmatig bij kinderen voor.

Oorzaken van suikerziekte bij kinderen

Bij diabetes type 1 is het eigen lichaam meestal de ‘boosdoener’. Het auto-immuunsysteem (oftewel het afweersysteem van het lichaam) is in de war waardoor het lichaam geen (of bijna geen) insuline meer aanmaakt. Dit kan heel veel oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan virussen, koemelk-allergie bij (kleine) kinderen of zelfs een gluten allergie. Maar de echte oorzaak is nog steeds niet gevonden.

Diabetes type 2 kwam aanvankelijk vooral bij ouderen voor, of bij mensen met een ongezonde levensstijl of met (ernstig) overgewicht. Toch zijn er ook veel kinderen waarbij dit type suikerziekte voorkomt. Kinderen die te weinig bewegen, te ongezond eten en overgewicht hebben, zijn meestal een doelgroep voor deze vorm van suikerziekte. Maar ook bij kinderen die geen overgewicht hebben, kan dit type suikerziekte voorkomen.

 

Symptomen van suikerziekte

De symptomen van suikerziekte bij kinderen kunnen vrij duidelijk zijn, maar het kan best even duren voor je als ouder vermoedt dat je kind wellicht diabetes heeft. De volgende kenmerken zijn typisch voor de vormen van diabetes;

  • Veel dorst en dus veel drinken
  • Veel plassen
  • Regelmatig misselijk zijn en overgeven
  • Ziek of niet lekker voelen
  • Veel honger hebben of juist het tegenovergestelde; helemaal geen honger hebben
  • Wazig zien

 

Behandelingen bij suikerziekte

Bij de diagnose suikerziekte, vooral dus bij type 1, moet er bij het kind insuline gespoten worden, vaak meerdere malen per dag. Ook is het van groot belang dat de suikerwaarde gemeten wordt en in de gaten gehouden wordt. Dit is vaak een intensief proces, zowel voor de ouders als voor het kind zelf.

Meestal zetten de ziekenhuizen een multidisciplinair project in, waarbij er vooral educatie en voorlichting gegeven wordt aan de ouders en het kind. Hierbij is het doel om te zorgen dat de ouders en het kind zelf in staat zijn om de suikerziekte thuis in de hand te houden. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd waar men op moet letten, hoe de suikerspiegel in de gaten gehouden moet worden en hoe de insulinepomp gebruikt dient te worden.

Bij type 2 is het vaak van groot belang dat de leefwijze aangepast wordt, aangezien deze vorm van suikerziekte het meeste voorkomt bij kinderen met overgewicht. Advies en begeleiding van een diëtist kunnen dan ook zeker bijdragen. Meer bewegen en bewuster eten en eventueel gewicht kwijtraken, kan al bijdragen aan de verbetering van dit type suikerziekte.

 

Twijfels? Neem contact op met de huisarts!

Suikerziekte bij kinderen is dus zeer zeker niet altijd te voorkomen. Het kan deels erfelijk zijn of ontstaan door een afwijking in het afweersysteem. Maar het kan dus ook ontstaan wanneer het kind overgewicht heeft en/of te weinig beweegt. Probeer om je kind sowieso voldoende te laten bewegen en let erop dat hij/zij gezond en gevarieerd eet. Deze relatief simpele leefregels kunnen de kans op diabetes type 2 al aanzienlijk verminderen.

Neem altijd contact op met de huisarts wanneer je als ouder vermoedt, dan wel twijfelt, of je kind suikerziekte heeft.

Heeft jouw kindje suikerziekte? Het zou fijn zijn als je hieronder een reactie plaatst, zodat je met jouw ervaringen andere moeders kunt helpen.

 

 

 

Geschreven door mama Renate